Prima pagină » Diverse » INIȚIATIVĂ. Uniunea Europeană propune ca țigările electronice și produsele din tutun încălzit să fie acoperite de legislația comunitară privind produsele ”clasice” din tutun

INIȚIATIVĂ. Uniunea Europeană propune ca țigările electronice și produsele din tutun încălzit să fie acoperite de legislația comunitară privind produsele ”clasice” din tutun

INIȚIATIVĂ. Uniunea Europeană propune ca țigările electronice și produsele din tutun încălzit să fie acoperite de legislația comunitară privind produsele ”clasice” din tutun

UE ar putea include noile produse din tutun, precum țigările electronice sau produsele cu tutun încălzit, în Directiva privind accizele aplicate tutunului, în scopul creării unor definiții clare și a unor sisteme de impozitare armonizate la nivelul statelor membre.

Consiliul Uniunii Europene va cere Comisiei să includă noile produse din tutun, precum țigările electronice sau produsele cu tutun încălzit, în Directiva privind accizele aplicate tutunului, în special pentru oferirea unor definiții unitare pentru acestor produse, potrivit proiectului de concluzii ale Consiliului, potrivit Euractiv. Totodată, se prefigurează apariția unui sistem de impozitare distinct, armonizat la nivelul Uniunii pentru aceste noi produse, aliniat celor mai bune practici identificate in statele europene care deja aplica sisteme de impozitare specifice pentru acestea.

„Dispozițiile actuale ale Directivei 2011/64/UE au devenit mai puțin eficiente, deoarece acestea nu mai sunt suficiente sau au devenit prea înguste pentru a face față provocărilor actuale și viitoare, referitoare la unele produse, cum ar fi lichide pentru țigări electronice, produse din tutun încălzit și altele tipuri de produse de generație viitoare, care intră pe piață”, se arată în proiectul de concluzii.

Cadrul de reglementare al UE, pentru a aborda provocările actuale și viitoare în ceea ce privește funcționarea pieței interne

„De aceea, este urgent și necesar să actualizăm cadrul de reglementare al UE, pentru a aborda provocările actuale și viitoare în ceea ce privește funcționarea pieței interne prin armonizarea definițiilor și a tratamentului fiscal al produselor noi (cum ar fi lichide pentru țigări electronice și produse din tutun încălzit), incluzând produse, indiferent dacă au sau nu conținut de nicotină, care substituie tutunul, pentru a evita incertitudinea legală și diferențele de reglementare în UE”, se arată în document.

Concluziile Consiliului sunt așteptate să fie aprobate formal miercuri, 27 mai, în cadrul unei reuniuni COREPER II (Comitetul Reprezentanților Permanenți ai statelor membre la UE).

Statele membre solicită executivului UE să prezinte Consiliului o propunere legislativă, cu scopul de a rezolva preocupările expuse în concluzii.

Nu există în prezent un cadru comun la nivelul UE privind impozitarea produselor noi din tutun și nici definiții armonizate pentru acestea

Deși produsele noi din tutun sunt reglementate în conformitate cu Directiva privind produsele pentru tutun, care se concentrează pe partea de sănătate, nu există în prezent un cadru comun la nivelul UE privind impozitarea acestora, așa cum există pentru produsele tradiționale din tutun. Cu toate acestea, majoritatea statelor membre, așa cum este și cazul României, au introdus deja aceste produse în legislația națională, creând sisteme de impozitare complete pentru acestea.

Ca urmare, situația pe piața unică este destul de fragmentată – unele state membre taxează lichidele pentru țigările electronice și produsele din tutun încălzit la rate diferite, în timp ce altele nu le impozitează deloc. Propunerile așteptate din partea Comisiei Europene vor trebui să fie coerente cu sistemele existente, fiind fundamentate pe cele mai bune practici identificate și vor ține cont de situația economică obiectivă din toate statele membre.

În februarie 2020, Executivul UE a publicat un raport care sugerează că lipsa armonizării este o sursă de îngrijorare din perspectiva pieței interne

Comisia a amânat în ianuarie 2018, din lipsă de date, propunerea unei abordări armonizate pentru accizarea țigărilor electronice și a altor produse noi din tutun. Dar doi ani mai târziu, în februarie 2020, Executivul UE a publicat un raport care sugerează că lipsa armonizării este o sursă de îngrijorare din perspectiva funcționării optime a pieței interne.

Industria tutunului susține că noile produse din tutun și țigările electronice au riscuri semnificativ mai reduse pentru sănătate în comparație cu fumatul tradițional și, prin urmare, ar trebui tratate în consecință.

Pe de altă parte, factorii de decizie din UE au ales să adopte o abordare prudentă în acest sens în ultimii ani.