Interviu BBC cu Laura Kovesi. Jurnalist BBC către Kovesi: ”Dacă aduceți metoda cooperării cu serviciile secrete în Europa, veți face mulți oameni nefericiți”/ Kovesi: ”La nivel european voi lucra legal, așa cum am făcut în România”

Interviu BBC cu Laura Kovesi.  Jurnalist BBC către Kovesi: ”Dacă  aduceți metoda cooperării cu serviciile secrete în Europa, veți face mulți oameni nefericiți”/ Kovesi: ”La nivel european voi lucra legal, așa cum am făcut în România”
Publicat: 08/09/2020, 19:54
Actualizat: 09/09/2020, 17:53

Într-un interviu pentru BBC, Laura Kovesi, procuror-sef european, a vorbit despre combaterea criminalității transnaționale, despre activitatea EPPO la aproximativ un an de zile de când și-a preluat mandatul. Jurnalistul britanic a subliniat lipsa de interes a statelor membre de a folosi informațiile generate la nivel european, despre intenția fostului șef DNA de a captura ”marea bestie a Europei”, despre metodele de a colabora cu serviciile secrete, afirmând că importul in Europa a unei astfel de metode ar face mulți europeni ”nefericiți”. În final, jurnalistul BBC pune sub semnul întrebării colaborarea cu statele membre care nu sunt parte a EPPO, precizând că ” toate cărțile aparțin statelor membre”, însă Kovesi a precizat că lucrurile nu arată așa.

Jurnalistul britanic a întrebat-o pe fosta șefa DNA despre rezultatele obținute în cele 9 luni de zile, iar Kovesi a răspuns că are nevoie de procurorii europeni și cei delegați în statele membre pentru a-și exercita funcția.

Stephen Sackur: Ce ați realizat până în prezent?

Laura Kovesi: Am preluat biroul central în noiembrie. Pentru a-mi începe activitatea, trebuie să am procurori europeni, acei procurori care lucrează cu mine în Luxemburg și acei procurori delegați care vor lucra în statele lor naționale.

Jurnalistul BBC punctează că după 9 luni de zile, cel mai de temut procuror al Europei are încă atribuții administrative.

Stephen Sackur: Problema este foarte urgentă. Vorbim despre rolul crimei organizate și fraudarea a miliarde de euro din Fondul European Agricol și din Fondul de Coeziune din întreaga Europă, iar după 9 luni, aveți atributii administrative.

Laura Kovesi: Da. Trebuie să construim noul birou central, să avem toate reglementările interne, toți procurorii europeni. Este responsabilitatea dintre Comisie, PE, Consiliu și toate autoritățile naționale.

Stephen Sackur: Când ați realizat că o parte a echipei pe care o veți conduce va lucra cu jumătate de normă ?

Laura Kovesi: Posibilitatea procurorului de a lucra este cu jumătate de normă sau cu normă întreagă. Nu-mi pot imagina cum poate lucra un procuror delegat 4h / zi și trebuie să meargă și să continue ca procuror național. De aceea am insistat să am procurori cu normă întreagă

Jurnalistul continuă să sublinieze lipsa de interes a statelor membre de a folosi informațiile generate la nivel european. Procurorul român promite că Parchetul European – EPPO –  va rezolva această problema, având posibilitatea de a realiza investigații.

Stephen Sackur: ”Este clar că unele state membre nu au interes să folosească informațiile obținute de ancheta anticorupție a UE”/ Kovesi: EPPO va rezolva această problemă

Stephen Sackur: Este clar că unele state membre nu sunt serioase să folosească informațiile obținute de ancheta anticorupție a UE. Dacă aruncăm o privire asupra situației actuale, la OLAF, aceasta a lansat 54.000 de dosare care ar trebui să ajungă în instanță. De fapt, doar 300 au ajuns, 1.071 au fost clasificate. Statele membre nu iau în considerare această problemă.

Laura Kovesi: Da. EPPO va rezolva această problemă, dar este important să spunem că OLAF, până acum, a făcut doar investigații administrative. Deci, EPPO poate face investigații. Când vorbim despre acest fenomen, legat de frauda financiară, uneori procurorii nu sunt concentrați în același mod în toate statele membre. EPPO o va schimba.

Întrebată dacă intenționează să captureze marele ”peste”, precum a făcut în România, Kovesi spune că acesta este rolul ei.

Stephen Sackur:  Ati obținut slujba datorită istoriei remarcabile din România în timpul in care ati condus DNA. Am văzut că ati condus o”campanie” împotriva unor politicieni: fostul prim-ministru, Năstase, 14 foști ministri, 43 de parlamentari, 260 de oficiali locali. Vă doriti capturarea ”bestiei” din Europa?

Laura Kovesi: Bineînțeles că voi investiga fraude financiare, oamenii puternici, dar este important să spun că voi fi procuror în 22 de state membre.

Jurnalistul spune că, în ciuda campaniei controversate a României cu privire la lupta corupției, cifrele nu arată același lucru, ba din contra, plasează România pe locul 70, o scădere dramatică în topul percepției corupției, care a ajuns în 2019 la același scor ca în 2012, adică mediul de afaceri percepe mai multă corupție în sectorul public decât în urmă cu opt ani.

Stephen Sackur: Ati fost o figură controversată în România. Dacă ne uităm la starea României, când ați fost demisă de guvern, Transparency International a clasat România cu performanțe mai slabe, ocupă locul 70 în lume, în ceea ce privește indicele de corupție, în 2019. A fost a doua țară cea mai coruptă din Europa. În ciuda efortului depus, nu mi se pare o schimbare semnificativă.

Laura Kovesi: Nu este singura responsabilitate a procurorilor, ci și preventia, reglementările. Mentalitatea poate contribui la corupție, nu numai arestarea. (…)

Întrebată despre colaborarea cu serviciile secrete, Kovesi spune că aranjamentele dintre cele două părți se limitau la primirea de informații.

Stephen Sackur:  Care va fi modalitatea de lucru? Este de remarcat faptul că ați fost pregătita de Serviciul de Informații pentru dosare, iar Constituția României pune sub semnul întrebarii această metodă. Regretati?

Laura Kovesi: Nu este vorba despre metode, ci despre aranjamentele de lucru bazate pe legislație. Am primit informații de la serviciile secrete și am deschis dosarele. Investigațiile noastre au fost făcute de procurori și polițiști, iar serviciile secrete nu au lucrat la aceste cazuri.

Jurnalistul amintește despre declarația lui Călin Popescu Tăriceanu pentru BBC în care preciza că ”sistemul juridic din România nu este independent, iar  DNA şi serviciile secrete sunt percepute ca instituţii care nu respectă cadrul legal, sunt corupte ele însele, şi sunt folosite ca pârghii importante în lupta politică din România”

Jurnalist BBC: ”Dacă  aduceți metoda cooperarii cu serviciile secrete în Europa, veți face mulți oameni nefericiți!”/ Kovesi: La nivel european voi lucra legal, așa cum am făcut în România

Stephen Sackur: Domnul Tăriceanu a spus că DNA a devenit coruptă și a devenit parte a politicului, din cauza cooperării dumneavoastră cu serviciile secrete? Dacă  aduceți metoda în Europa, veți face mulți oameni nefericiți!

Laura Kovesi: La nivel european voi lucra legal, așa cum am făcut în România.

Stephen Sackur: Curtea Constitutionala a spus că ați  creat un sistem paralel.

Laura Kovesi:  Nu există decizie!

Stephen Sackur: Citesc o decizie din ianuarie 2019 și sunt acuzații serioase in ceea ce priveste crearea unui sistem paralel.

Laura Kovesi: În acea decizie, am depus o plângere la CEDO potrivit căruia drepturile mele au fost încălcate.
În toată activitatea mea am respectat legea penală a procurorului.

Stephen Sackur: Credeți că în urmărirea corupției și a fraudei, scopul scuză mijloacele?

Laura Kovesi: Nu! Respect legea și trebuie să o avem in considerare.

Stephen Sackur: Ce fel de cooperare credeți că veți obține cu Ungaria? Se află în afara sistemului EPPO, alături de Polonia, Suedia, Danemarca, Irlanda.

Laura Kovesi: Pe baza Regulamentului EPPO putem încheia un acord de lucru și, de asemenea, cu țări terțe.

Stephen Sackur: Ungaria și Polonia au primit o sumă de bani din Fondul de Coeziune. De ce au renunțat la sistemul EPPO?

Laura Kovesi: Este o decizie politică. Nu pot să comentez și să răspund de ce un stat membru nu poate face parte din EPPO.

Jurnalistul Sackur subliniează încă o dată faptul că toate ”cărțile” aparțin statelor membre, iar rolul EPPO depinde de voința politică a acestora, deși Kovesi s-a contrazis la începutul interviului.

Stephen Sackur: Permiteți-mi să pun o întrebare specifică: OLAF a descoperit în Ungaria că contractul strict finanțat de la UE era ilegal si avea legaturi cu primul ministru. OLAF nu a fost capabil de a efectua o anchetă penală. În viitor, veți putea să apelați la proceduri penale?

Laura Kovesi: Nu putem iniția procedura penală decât în ​​cazul în care se desfășoară o activitate pe teritoriul statelor membre participante. In caz contrar, toate informațiile  ar trebui să le trimitem în Ungaria, spre exemplu.

Jurnalist BBC: ”Toate cărțile aparțin statelor membre, chiar dacă spuneați la începutul interviului că EPPO  este o instituție importantă”

Stephen Sackur: Toate cărțile aparțin statelor membre, chiar dacă spuneați la începutul interviului că EPPO  este o instituție importantă și, în lipsa cooperării, nu puteți funcționa.

Laura Kovesi: Nu este așa. Primim plângeri aici, în Luxemburg, putem muta un caz în alte state membre. Procurorul delegat va fi independent. Totul va fi mai eficient.

Stephen Sackur: Adevărul este, citind un raport al Transparency International, că banii UE au fost separați, iar elementele infracționale organizate implică persoane legate de puterea politică. Credeți că aveți sprijinul politic pentru a lua puterea înapoi?

Laura Kovesi: Nu este necesar un sprijin politic. Trebuie să câștigăm încrederea cetateanului. Trebuie să cercetăm oamenii puternici.

HARDtalk – Laura Kövesi: Can the EU’s ‘corruption buster’ deliver? – BBC Sounds

Catch up on your favourite BBC radio show from your favourite DJ right here, whenever you like. Listen without limits with BBC Sounds.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar