Interviu cu Valentin Resmeriță despre jocurile din culisele procesului de achiziție al clădirii fostei Școli Comerciale din Focșani

Publicat: 06/06/2024, 21:55
Actualizat: 06/06/2024, 23:22

În ultima perioadă, în mediul online,  dar și în presa scrisă, au apărut diverse articole care au ca subiect modul în care Valentin Resmeriță a achiziționat una dintre clădirile emblematice pentru Focșani – fosta  Școală Comercială. „Persoane din anturajul primarului Misăilă au vrut să pună mâna pe clădire! Am salvat acest monument istoric de la moarte, iar el va rămâne focșănenilor pentru totdeauna”, spune Valentin Resmeriță.

Cu o istorie de aproape un secol, finalizată în 1929, clădirea a fost martora unor evenimente care au marcat parcursul României, traversând cu zidurile sale excepționale epoci tulburi și grele.

Cert este că, după Revoluția din 1989, clădirea a ieșit din patrimoniul statului și a intrat în proprietate privată (ca monument istoric), însă noii proprietari  au lăsat-o efectiv să se dărâme, cel mai probabil datorită unor interese meschine.

În ciuda faptului că autoritățile locale și județene ar fi putut cumpăra clădirea, întrucât firma care o deținea intrase în faliment – 2017,  acestea nu au făcut acest lucru.

Scos la vânzare de peste 140 de ori, și chiar pe platforma OLX, edificiul nu a atras atenția Primăriei Focșani și Consiliului Județean Vrancea, până în momentul în care omul de afaceri Valentin Resmeriță s-a hotărât să-l cumpere pentru a-l salva de la distrugere.

Acest lucru a stârnit din partea adversarilor politici și de afaceri o serie de reacții vehemente, băgând sub preș anii în care ar fi putut achiziționa clădirea. Atacurile la adresa lui Valentin Resmeriță s-au acutizat în ultima perioadă, în contextul candidaturii sale la Primăria Focșani din partea PNL.

Proprietarul actual al clădirii, omul de afaceri Valentin Resmeriță, a răspuns câtorva întrebări esențiale.

Reporter: Cum era clădirea în momentul în care ați luat decizia de a o cumpăra?

Valentin Resmeriță: De-a lungul timpului, clădirea aceasta a avut tot felul de destinații. Cert este că, la un moment dat, a ajuns în patrimoniul unei societăți de stat… IJPIPS cred că se numea. După 1990, prin metodele de privatizare, a ajuns în proprietatea unei firme care se numea Diversis, firmă care acum nu mai există, s-a radiat. Atunci clădirea ajunsese într-o stare deplorabilă.

Oamenii ăia acolo au lăsat-o pur și simplu în degradare! Era, dacă vreți, ca un animal de curte căruia nu i-a dat niciodată nicio atenție, nu a fost hrănit, în schimb s-au obținut foloase de pe urma lui. Clădirea s-a degradat îngrozitor. Dacă vă puteți închipui, crescuseră copaci printre ziduri, avem poze din perioada respectivă. Practic, n-a interesat pe nimeni acea clădire monument istoric.

Reporter: Cum a ajuns la vânzare?

Valentin Resmeriță: După ce s-a declanșat procedura de faliment, Primăria Municipiului Focșani, ca cel mai important creditor, a decis absolut totul. Având majoritate în adunarea creditorilor, a hotărât suma de scoatere la licitație, metoda de licitație… absolut tot.

Reporter: Anunțul de vânzare a apărut pe OLX.

Valentin Resmeriță:: Tocmai aici era o problemă, pentru că la un moment dat clădirea a ajuns pe OLX, deci putea s-o cumpere absolut oricine. Corect? Iar atât Primăria Focșani, cât și Consiliul Județean Vrancea nu și-au exercitat dreptul de preemțiune. Aici nu au nicio scuză! Lichidatorul a făcut toate demersurile pe care legea i le permitea ca să valorifice acest activ, inclusiv publicarea pe OLX. A fost scoasă la licitație de 144 de ori, însă nimeni n-a cumpărat-o.

Reporter: Cineva a vrut, totuși, să o cumpere.

Valentin Resmeriță: Da, în 2019 a fost o tentativă de achiziționare. A fost făcută chiar o ofertă și atunci lichidatorul a cerut punctul de vedere al Direcției de Cultură Vrancea, în sensul dacă dorește să-și exprime dreptul de preemțiune. Direcția de Cultură nu a dorit acest lucru și a notificat Consiliul Județean și Consiliul Local Focșani pentru că așa spune legea. Însă degeaba!

Consiliul Județean nu și-a exprimat dreptul de preemțiune; în 2019, PSD era majoritar în Consiliu, deci cu Oprișan la conducere. De asemenea, Consiliul Local Focșani, în frunte cu primarul Misăilă, erau obligați ca în 15 zile să răspundă dacă doreau sau nu să cumpere clădirea. Și nu au vrut.

Reporter: Ați fost acuzat că ați tras anumite sfori ca să preluați edificiul.

Valentin Resmeriță: Este o acuzație ridicolă. Eu m-am înscris la licitație a 145 – a oară, da? Și am oferit prețul pe care Primăria, în calitate de creditor principal, l-a stabilit lichidatorului ca să-l obțină. Deci, cât a stabilit Primăria în calitate de creditor principal, atât am plătit. Suma aceea eu am oferit-o la licitație și s-a adjudecat în favoarea firmei pe care o reprezentam. Însă mai vreau să spun ceva. Atunci am aflat că anumite persoane din preajma primarului Misăilă s-au interesat de soarta clădirii respective și ar fi dorit să o cumpere pentru a da un tun imobiliar. Din informațiile mele se dorea cumpărarea clădirii și demolarea ei pentru a vinde terenul. Vă închipuiți? 5.000 de metri pătrați în buricul târgului!

Și atunci, din dorința de a nu ajunge un morman de moloz, am cumpărat-o. Lucrul ăsta i-a enervat foarte tare, pentru că le-am stricat jocurile imobiliare. Și-au dat seama că am cumpărat-o ca să o salvez și s-au simțit lezați în acțiunile lor. Din acest motiv, ei acum sunt atât de supărați încât aruncă cu noroi în stânga și în dreapta.

Reporter: Cât ați plătit?

Valentin Resmeriță: 1.350.000 de lei. Și până acum, am cheltuit cu renovarea peste 2,5 milioane de lei. V-am mai spus, clădirea se afla într-o stare îngrozitoare. Era o ruină. Acoperișul căzuse și ploua în interior, iar din podea crescuseră copaci. Dar în acest moment clădirea este salvată. A fost readusă la viață !

Iar tot sacrificiul acesta a meritat din plin ! Nu mai există niciun pericol de a se degrada acest monument istoric de o frumusețe rară, l-am salvat și el aparține focșănenilor. Să știți că acest monument istoric eu nu-l iau cu mine. Îl las aici, el rămâne cetățenilor din Focșani pentru totdeauna.

Drept la replică

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Perle la Bac 2024: "Din păcate, eu am învăţat doar poezia Luceafărul"
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Legea este în vigoare în toată România. Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni...
Zodiile care trec prin cea mai bună perioadă a vieții. Norocul le răsare la fiecare...
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
În ce țară a fost introdusă săptămâna de lucru de șase zile?
×