Interviu despre coronavirus cu un expert SARS: Există o explozie de informații, dar panica și dezinformarea pot face controlarea epidemiei mult mai grea / Cum te poți proteja

Interviu despre coronavirus cu un expert SARS: Există o explozie de informații, dar panica și dezinformarea pot face controlarea epidemiei mult mai grea / Cum te poți proteja
Persoana diagnosticată pozitiv este în Timișoara
Publicat: 25/02/2020, 12:54
Actualizat: 25/02/2020, 12:55

În prezent, există o explozie de informație și opinii în mediul online, și nu numai, despre coronavirus, COVID-19. De aceea, informațiile oferite de specialiști adevărați, sunt foarte importante pentru a distinge „epidemia” de știri false și teorii ale conspirației de adevăr.

Doctorul Sarah Borwein, originară din Canada, practică medicina în Hong Kong de peste 15 ani și a condus și programul de control al infecțiilor din cadrul spitalului de expatriați în timpul epidemiei SARS (sindromul respirator acut), potrivit admedilink.hk.

Care sunt principalele diferențe dintre COVID-19 și SARS?

Dr. Borwein: COVID-19 și SARS au câteva lucruri în comun: aparțin aceleiași familii de viruși, ambele par că s-au transmis de la animale la oameni, ambele au apărut pentru prima dată în China și, de asemenea, ambele conduc la dezvoltarea unei pneumonii severe.

Însă există și câteva diferențe importante. SARS a fost mult mai letal decât COVID-19, dar se transmitea mai greu. De asemenea, afecta direct plămânii provocând pneumonie severă și devenea transmisibil doar atunci când pacienții erau foarte bolnavi, stagiu în care de obicei se aflau deja în spital. Aproximativ 10% din persoanele infectate au murit.

Pe de altă parte, COVID-19 pare că afectează mai mult tractul respirator superior și că indivizii îl pot transmite foarte ușor chiar și atunci când prezintă simptome de gravitate medie. Încă nu se știe câte persoane infectate cu COVID-19 dezvoltă pneumonie, dar aproximativ 20% din cei care prezintă și pneumonie devin foarte bolnavi și mai puțin de 2% din ei mor. Momentan nu se știu cifrele exacte, dar probabil că mai puțin de 1% din persoanele infectate au murit.

Prin urmare, COVID-19 este mult mai puțin letal decât SARS, dar mai greu de controlat deoarece se poate transmite mult mai ușor de către persoanele cu simptome destul de ușoare. Din această cauză, deși există o probabilitate mult mai mică să provoace decesul unei persoane, COVID-19 a omorât în 6 săptămâni mai mulți oameni decât a ucis SARS în 8 luni.

O altă diferență foarte importantă este avansarea considerabilă a medicinei în ultimii 17 ani de la epidemia SARS. În 2003, a durat luni de zile până când virusul a fost identificat și a fost realizat un test special. În cazul COVID-19, acest lucru s-a întâmplat în câteva săptămâni. Astfel, pacienții sunt mult mai repede diagnosticați. În plus, există mai multe tratamente și vaccinuri care se află în prezent în dezvoltare.

Ce lecții învățate în timpul epidemiei SARS ar putea ajuta la controlarea epidemiei actuale?

Dr. Borwein: Cel mai important lucru pe care l-am învățat în timpul epidemiei SARS este că bolile infecțioase nu respectă granițe sau edicte guvernamentale și, de asemenea, că nu pot fi ascunse. Este nevoie de cooperare internațională, transparență și îmmpărtășire de informații pentru a putea controla epidemia.

De asemenea, am învățat cât de importantă este transmiterea unor informații echilibrate, concrete și de încredere către publicul larg.

În cazul oricărei epidemii, există două aspecte: răspândirea virusului și răspândirea panicii. Iar în prezent există, ceea de OMS a numit „infodemic”, o explozie de informații despre epidemie. Unele sunt bune, dar altele sunt doar zvonuri, mituri, speculații și teorii ale conspirației care pot provoca și mări anxietatea. Poate fi destul de greu să delimitezi informațiile bune de cele rele, de aceea este foarte important să alegem surse de încredere atunci când ne informăm. Panica și dezinformarea pot face controlarea epidemiei mult mai grea.

În timpul epidemiei SARs am realizat pentru prima dată că bolile respiratorii grave (altele decât tuberculoza) se pot transmite personalului medical. Când epidemia SARS a început în 2003 în spitalul în care lucram existau doar două măști N95, folosite în cazurile destul de rare de tuberculoză activă. Mulți oameni nici nu auziseră de măștile N95! Acum ne-am dat seama că personalul medical, oamenii de care depinde viața noastră în cazul în care ne îmbolnăvim, este foarte vulnerabil. Chiar dacă în cazul epidemiei SARS riscurile erau mult mai mari, și în cazul celei COVID-19, există un risc destul de mare pentru personalul medical, aflat în linia întâi în bătălia cu virusul, deci trebuie să îl protejăm.

Cât de important este să porți mască medicală?

Dr. Borwein: Faptul că deja nu se mai găsesc măști în anumite zone a crescut teama oamenilor care se simt axioși și neprotejați.

Însă măștile nu sunt foarte eficiente atunci când vine vorba de prevenirea transmiterii unei infecții virale, mai ales în cazul în care este purtată de o persoană sănătoasă.

Totuși, reprezintă una dintre cele mai importante măsuri pe care le poți lua pentru a-ți proteja sănătatea.

De fapt, dacă porți masca în mod incorect, o atingi și reglezi constant, o refolosești sau nu te speli pe mâini înainte de a ți-o pune pe față sau după ce ți-o dai jos, crește riscul de infectare.

Cine ar trebui să poarte măști:

– persoanele care sunt bolnave pentru a preveni transmiterea fluidele (purtătoare de virus) atunci când strănută sau tușesc;
– persoanele care au grijă de cei infectați și au contat cu acești;
– persoanele din facilitățile medicale;
– persoanele al căror serviciu presupune contactul cu clienții.

În general, persoanele sănătoase nu trebuie neapărat să poarte măști, exceptând situațiile în care se află în zone aglomerate în care s-ar putea afla persoane infectate.

Care sunt cele mai bune precauții pe care le poți lua pentru a fi în siguranță?

Dr. Borwein: Alte măsuri importante pentru a te proteja sunt spălatul pe mâini, evitarea aglomerației, pătrarea distanței (cel puțin 3 pași) față de persoanele care au febră sau tușesc.

Spălatul pe mâini este cel mai important. Și dezinfectantul de mâini bazat pe alcool este o alternativă acceptabilă, dar doar în cazul în care ai mâinile curate.

Care sunt cele mai frecvente întrebări pe care ți le adresează pacienții?

Dr. Borwein: Cele mai comune întrebări sunt „cât de serioasă crezi că este situația” și „ar trebui să mă îngrijorez”.

În cazul   individului, probabil că boala nu este prea gravă pentru majoritatea persoanelor și cu siguranță este mult mai puțin severă decât a fost SARS. Primele indicii arată că pentru majoritatea persoanele simptomele nu sunt mai grave decât cele ale unei gripe.

Se pare că persoanele mai predispuse la dezvoltrea unor simptome mai grave sunt persoanele în vârstă și cele cu diferite probleme de sănătate, în special diabet și boli ale inimii.

În cazul sănătății publice, ar putea deveni ceva foarte serios. O boală cu rată mare de transmisibilitate, chiar dacă are rata de fatalitate destul de mică, poate perturba destul de grav sistemul medical, ceea ce ar putea duce la creșterea numărului de persoane decedate din cauza bolii. De aceea se depun atât de multe eforturi pentru a opri răspândirea virusului.

Sursă FOTO: Shutterstock / caracter ilustrativ

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care un român nu mai are voie să calce timp de un an...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Anchetă în Timiș după ce, în spațiul public, au apărut informații că o tânără s-ar...
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Acuzații de „blat” la adresa Antena 1, după ce Nicolai Tand și Sorin Brotnei au...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
🔥 Preț bun la Dacia Duster III! Descoperă reducerile și dotările!
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Surpriză de neuitat pentru Livia Eftimie! Cum i-a celebrat Spike ziua de naștere
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Inteligența Artificială poate face „81 de ani de muncă de detectiv în 30 de ore”