Interviu despre coronavirus cu un expert SARS: Există o explozie de informații, dar panica și dezinformarea pot face controlarea epidemiei mult mai grea / Cum te poți proteja

Interviu despre coronavirus cu un expert SARS: Există o explozie de informații, dar panica și dezinformarea pot face controlarea epidemiei mult mai grea / Cum te poți proteja
Persoana diagnosticată pozitiv este în Timișoara
Publicat: 25/02/2020, 12:54
Actualizat: 25/02/2020, 12:55

În prezent, există o explozie de informație și opinii în mediul online, și nu numai, despre coronavirus, COVID-19. De aceea, informațiile oferite de specialiști adevărați, sunt foarte importante pentru a distinge „epidemia” de știri false și teorii ale conspirației de adevăr.

Doctorul Sarah Borwein, originară din Canada, practică medicina în Hong Kong de peste 15 ani și a condus și programul de control al infecțiilor din cadrul spitalului de expatriați în timpul epidemiei SARS (sindromul respirator acut), potrivit admedilink.hk.

Care sunt principalele diferențe dintre COVID-19 și SARS?

Dr. Borwein: COVID-19 și SARS au câteva lucruri în comun: aparțin aceleiași familii de viruși, ambele par că s-au transmis de la animale la oameni, ambele au apărut pentru prima dată în China și, de asemenea, ambele conduc la dezvoltarea unei pneumonii severe.

Însă există și câteva diferențe importante. SARS a fost mult mai letal decât COVID-19, dar se transmitea mai greu. De asemenea, afecta direct plămânii provocând pneumonie severă și devenea transmisibil doar atunci când pacienții erau foarte bolnavi, stagiu în care de obicei se aflau deja în spital. Aproximativ 10% din persoanele infectate au murit.

Pe de altă parte, COVID-19 pare că afectează mai mult tractul respirator superior și că indivizii îl pot transmite foarte ușor chiar și atunci când prezintă simptome de gravitate medie. Încă nu se știe câte persoane infectate cu COVID-19 dezvoltă pneumonie, dar aproximativ 20% din cei care prezintă și pneumonie devin foarte bolnavi și mai puțin de 2% din ei mor. Momentan nu se știu cifrele exacte, dar probabil că mai puțin de 1% din persoanele infectate au murit.

Prin urmare, COVID-19 este mult mai puțin letal decât SARS, dar mai greu de controlat deoarece se poate transmite mult mai ușor de către persoanele cu simptome destul de ușoare. Din această cauză, deși există o probabilitate mult mai mică să provoace decesul unei persoane, COVID-19 a omorât în 6 săptămâni mai mulți oameni decât a ucis SARS în 8 luni.

O altă diferență foarte importantă este avansarea considerabilă a medicinei în ultimii 17 ani de la epidemia SARS. În 2003, a durat luni de zile până când virusul a fost identificat și a fost realizat un test special. În cazul COVID-19, acest lucru s-a întâmplat în câteva săptămâni. Astfel, pacienții sunt mult mai repede diagnosticați. În plus, există mai multe tratamente și vaccinuri care se află în prezent în dezvoltare.

Ce lecții învățate în timpul epidemiei SARS ar putea ajuta la controlarea epidemiei actuale?

Dr. Borwein: Cel mai important lucru pe care l-am învățat în timpul epidemiei SARS este că bolile infecțioase nu respectă granițe sau edicte guvernamentale și, de asemenea, că nu pot fi ascunse. Este nevoie de cooperare internațională, transparență și îmmpărtășire de informații pentru a putea controla epidemia.

De asemenea, am învățat cât de importantă este transmiterea unor informații echilibrate, concrete și de încredere către publicul larg.

În cazul oricărei epidemii, există două aspecte: răspândirea virusului și răspândirea panicii. Iar în prezent există, ceea de OMS a numit „infodemic”, o explozie de informații despre epidemie. Unele sunt bune, dar altele sunt doar zvonuri, mituri, speculații și teorii ale conspirației care pot provoca și mări anxietatea. Poate fi destul de greu să delimitezi informațiile bune de cele rele, de aceea este foarte important să alegem surse de încredere atunci când ne informăm. Panica și dezinformarea pot face controlarea epidemiei mult mai grea.

În timpul epidemiei SARs am realizat pentru prima dată că bolile respiratorii grave (altele decât tuberculoza) se pot transmite personalului medical. Când epidemia SARS a început în 2003 în spitalul în care lucram existau doar două măști N95, folosite în cazurile destul de rare de tuberculoză activă. Mulți oameni nici nu auziseră de măștile N95! Acum ne-am dat seama că personalul medical, oamenii de care depinde viața noastră în cazul în care ne îmbolnăvim, este foarte vulnerabil. Chiar dacă în cazul epidemiei SARS riscurile erau mult mai mari, și în cazul celei COVID-19, există un risc destul de mare pentru personalul medical, aflat în linia întâi în bătălia cu virusul, deci trebuie să îl protejăm.

Cât de important este să porți mască medicală?

Dr. Borwein: Faptul că deja nu se mai găsesc măști în anumite zone a crescut teama oamenilor care se simt axioși și neprotejați.

Însă măștile nu sunt foarte eficiente atunci când vine vorba de prevenirea transmiterii unei infecții virale, mai ales în cazul în care este purtată de o persoană sănătoasă.

Totuși, reprezintă una dintre cele mai importante măsuri pe care le poți lua pentru a-ți proteja sănătatea.

De fapt, dacă porți masca în mod incorect, o atingi și reglezi constant, o refolosești sau nu te speli pe mâini înainte de a ți-o pune pe față sau după ce ți-o dai jos, crește riscul de infectare.

Cine ar trebui să poarte măști:

– persoanele care sunt bolnave pentru a preveni transmiterea fluidele (purtătoare de virus) atunci când strănută sau tușesc;
– persoanele care au grijă de cei infectați și au contat cu acești;
– persoanele din facilitățile medicale;
– persoanele al căror serviciu presupune contactul cu clienții.

În general, persoanele sănătoase nu trebuie neapărat să poarte măști, exceptând situațiile în care se află în zone aglomerate în care s-ar putea afla persoane infectate.

Care sunt cele mai bune precauții pe care le poți lua pentru a fi în siguranță?

Dr. Borwein: Alte măsuri importante pentru a te proteja sunt spălatul pe mâini, evitarea aglomerației, pătrarea distanței (cel puțin 3 pași) față de persoanele care au febră sau tușesc.

Spălatul pe mâini este cel mai important. Și dezinfectantul de mâini bazat pe alcool este o alternativă acceptabilă, dar doar în cazul în care ai mâinile curate.

Care sunt cele mai frecvente întrebări pe care ți le adresează pacienții?

Dr. Borwein: Cele mai comune întrebări sunt „cât de serioasă crezi că este situația” și „ar trebui să mă îngrijorez”.

În cazul   individului, probabil că boala nu este prea gravă pentru majoritatea persoanelor și cu siguranță este mult mai puțin severă decât a fost SARS. Primele indicii arată că pentru majoritatea persoanele simptomele nu sunt mai grave decât cele ale unei gripe.

Se pare că persoanele mai predispuse la dezvoltrea unor simptome mai grave sunt persoanele în vârstă și cele cu diferite probleme de sănătate, în special diabet și boli ale inimii.

În cazul sănătății publice, ar putea deveni ceva foarte serios. O boală cu rată mare de transmisibilitate, chiar dacă are rata de fatalitate destul de mică, poate perturba destul de grav sistemul medical, ceea ce ar putea duce la creșterea numărului de persoane decedate din cauza bolii. De aceea se depun atât de multe eforturi pentru a opri răspândirea virusului.

Sursă FOTO: Shutterstock / caracter ilustrativ

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Rezultate parțiale prezidențiale 2024: Numărarea voturilor a început. Cum poți vedea online rezultatele pe județe...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online