INVESTIȚII STRĂINE. Bogdan Chiriţoiu: „Interesul  statelor din zona de est a UE este atragerea unor investiţii din afara acesteia. România speră ca aceste capacităţi de producţie să vină dinspre Asia”

INVESTIȚII STRĂINE. Bogdan Chiriţoiu: Interesul  statelor din zona de est a UE este atragerea unor investiţii din afara acesteia. România speră ca aceste capacităţi de producţie să vină dinspre Asia
Sursa foto: Mediafax foto
Publicat: 25/06/2020, 14:24

România, ca stat membru al Uniunii Europene, va fi parte a tendinţei economice prin care mari companii din afara UE vor încerca să preia societăţi comerciale europene, a susţinut, joi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, într-o conferinţă pe tema producţiei interne a României.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, spune că Europa vrea să să primească investiţii străine, însă există și o teamă, din cauza faptului că cele  din afara Uniunii Europene nu respectă aceleaşi reguli privind ajutoarele de stat şi blocarea subvenţiilor, prin urmare ar avea avantaje faţă de companiile europene.

„La această parte pozitivă – Europa vrea să-şi dezvolte anumite capacităţi (de producţie industrială, n.r.) şi partea de est a Europei este mai bine poziţionată să primească investiţii străine – partea cealaltă a monedei acestei regionalizări economice este şi o zonă protecţionistă pe care o vedem la nivelul (vestului, n.r.) UE şi în care ne vom încadra şi noi. De ce se teme Europa? De preluarea unor companii europene de companii din afara UE, de distorsionarea pieţei europene, pentru că vin companii din afara Uniunii Europene, care nu respectă aceleaşi reguli privind ajutoarele de stat şi blocarea subvenţiilor, şi atunci au avantaje faţă de companiile europene. Pe toată această zonă sunt în lucru măsuri la nivel european şi naţional, ca să facem mai dificile preluările de companii europene de către companii străine sau intrarea pe piaţă a unor companii non-europene. Şi noi vom fi parte din această tendinţă”, a afirmat Bogdan Chiriţoiu, în cadrul conferinţei organizată de Ziarul Financiar.

Preşedintele autorităţii de concurenţă a arătat că România speră să atragă capacităţi de producţie europene relocate din Asia.

„Toţi încercăm să nu dispară locurile de muncă, în ideea că criza va fi relativ de scurtă durată, şi atunci economia îşi poate reveni în linii mari la situaţia anterioară. Odată ce trecem însă de acest efort de salvare a tuturor, va trebui să realizăm că sunt evoluţii în economie, sunt sectoare care sunt cumva condamnate, dacă vreţi, de tehnologie, şi acolo trebuie să permitem să se producă o ajustare. Adică nu putem să sperăm că lucrurile vor merge exact la fel cum mergeau acum un an, după cum avem sectoare spre care trebuie să ne îndreptăm, unde vrem să vedem o dezvoltare. Acestea sunt sectoarele unde România are un potenţial pe care nu îl fructifică, dar sunt şi sectoarele unde putem să facem mai mult, unde avem un avantaj faţă de alte ţări şi putem să atragem investiţii. De aici interesul şi al nostru şi al altor state din zona de est a UE spre atragerea unor investiţii care se îndreaptă din afara UE în Europa”, a explicat acesta.

În opinia acestuia, România va trebui să îşi scurteze lanţurile de producţie.

„Teza este că criza asta a arătat vulnerabilitatea pe care o are Europa în faţa unor importuri din alte zone ale lumii şi atunci ideea e să ne scurtăm lanţurile de producţie şi să încercăm să avem mai multă producţie la nivelul Uniunii Europene. Şi noi, România, ca şi alţii, sperăm ca aceste capacităţi de producţie care ne aşteptăm să vină dinspre Asia spre Europa să fie localizate la noi. De văzut dacă putem să le facem mai bine ţintite, mai specifice din punct de vedere sectorial. Până acum, România nu a avut o politică industrială, nu a încercat să sprijine anumite sectoare, ci a avut o politică liberală, de a asigura aceleaşi facilităţi pentru toată lumea, şi lăsam piaţa să selecteze zonele de interes”, a menţionat Bogdan Chiriţoiu.

Acesta a apreciat că, după experienţa pandemiei, economia naţională va lăsa locul economiei europene.

„Nu cred că această pandemie va schimba fundamental lucrurile, ci mai degrabă va accelera tendinţe care deja erau prezente. Şi aici două mi se par importante – una e creşterea aportului sectorului digital în economie şi a doua e o regionalizare a economiei. Deci, nu cred că vom vorbi atât de mult de globalizare, ci vom începe să ne limităm cumva la regiuni din economia globală, iar regiunea noastră este cea europeană, deci cred că vom vorbi mai mult de economie europeană decât de economie globală, în viitor. Nu naţională, însă, ci europeană. (…) Modul în care s-au comportat marile companii a fost o surpriză plăcută. Am văzut că, după surpriza iniţială, după ezitările iniţiale, sectoare mari din economie s-au putut ajusta repede, în principal zona de comerţ alimentar şi logistică, faptul că au fost refăcute lanţurile logistice, n-am ajuns să avem penurie de produse, după cum ne era frică, n-am avut creşteri foarte mari de preţuri pe zona de produse alimentare, acestea arată rezilienţa sectoarelor economice, care sunt dominate de jucători importanţi”, a spus Chiriţoiu.

Preşedintele Consiliului Concurenţei s-a declarat surprins de reacţia „foarte naţională” a Guvernului, în prima fază a pandemiei.

„Unde am fost ceva mai suprins în această criză este reacţia publică. Reacţia guvernamentală şi la noi şi în alte ţări a fost iniţial foarte naţională. Acest lucru ne-a arătat că, atunci când ne speriem, când vine un şoc, reflexul e să ne uităm la noi în ţară, la ce putem face noi aici şi mai puţin la ce putem face împreună cu alte ţări. Cred că ne-ar fi prins mai bine mai multă coordonare cu alte state, în fazele iniţiale ale crizei, în special cu Uniunea Europeană ne-ar fi prins bine, şi asta cred că e o lecţie pe care toată lumea o trage în momentul de faţă. Mişcarea, în toate discuţiile, e spre o mai mare implicare la nivelul Uniunii Europene şi, dacă ne uităm în istorie, aşa a avansat Uniunea Europeană, din criză în criză. În momentul când lucrurile nu merg bine, asta generează impulsul pentru a extinde sfera de intervenţie a Uniunii, deci faptul că vedem acum că UE probabil se va împrumuta, va mobiliza fonduri suplimentare şi îşi va creşte resursele avute la dispoziţie e un răspuns la această criză”, a precizat el.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Exclusiv. Călin Georgescu: România e o colonie cu cetățeni sclavi
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Marii producători de mașini, nevoiți să plece de pe cea mai mare piață auto din...