Printr-o scrisoare anonimă, locuitorii Sucevei au solicitat ÎPS Calinic, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, să mărturisească sau să nege apartenența la francmasoneria
ÎPS Calinic a răspuns prin intermediul rețelelor de socializare, publicând scrisoarea primită
„Din nefericire, în toată această perioadă, masoneria a ajuns şi în Biserică unde foarte mulţi episcopi şi preoţi dornici să caute mai mult slava şi bogăţia acestei lumi decât mântuirea au aderat la francmasonerie, iar un exemplu important şi concret în judeţul nostru este răposatul episcop Pimen care, probabil ştiţi sau nu, a fost cavaler de Malta cât a stat în Germania, aceasta fiind o lege masonică papală şi foarte puternică. Totodată, la comemorarea de 500 de ani de la moartea voievodului Ştefan cel Mare, la mănăstirea Putna s-a făcut o lojă masonică în cinstea lui, aşadar şi foarte mulţi stareţi de mănăstiri fac parte din masonerie”, se arată în scrisoare.
Curtea de Apel Cluj a stabilit printr-o decizie definitivă că răposatul ÎPS Pimen a fost colaborator al vechii Securităţi, atât pe plan intern cât şi pe plan extern, sub numele conspirativ „Petru”.
ÎPS Calinic a scris pe Facebook că nu a făcut niciodată parte dintr-o astfel de structura și nu intenționează să o facă
„Nu am făcut, nu fac şi nici nu voi face parte din vreo altă structură decât cea a Bisericii Ortodoxe Române, care este Sfântul Sinod. La hirotonia întru arhiereu am depus jurământ în faţa lui Dumnezeu în prezenţa ierarhilor hirotonisitori, nicidecum în faţa preşedintelui şi a primului ministru”, se arată în răspunsul lui ÎPS Calinic.
Pentru a întări cele declarate, IPS Calinic a publicat răspunsul CNSAS cu privire la colaborarea cu vechea Securitate
„Prea Sfinţitul Calinic Botoşăneanul Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, laic Dumitru Constantin, fiul lui Ioan şi Ana, născut la data de 18.11.1957, în Iaşi, nu a fost agent/colaborator al poliţiei politice comuniste”, se arată în document.