IRANUL a prezentat un „radar” de detectare a coronavirusului „de la 90 de metri distanță”
Comandantul Corpului Gărzii Revoluționare Islamice din Iran (IRGC) a promovat ceea ce pare a fi un dispozitiv notoriu de detectare a bombelor false ca detector de coronavirus.
Generalul Hossein Salami, care l-a înlocuit pe Qassem Soleimani în funcția de șef al unității de război asimetrice din Iran, după asasinarea sa din partea unui drone american din Irak în ianuarie, a prezentat miercuri dispozitivul de detectare a coronavirusului la TV de stat, susținând că ar putea detecta COVID-19 „în câteva secunde“, potrivit Daily Mail.
Dispozitivul a fost rapid comparat cu detectoarele false de bombe vândute de James McCormick, un britanic care s-a îmbogățit cu 20 de milioane de lire sterline, înainte de a fi închis în cele din urmă în 2013.
Dar, în ciuda anilor inutili de detectarea a bombelor, Salami a spus că dispozitivul este o inovație „tehnologică și științifică”, care a fost dezvoltată de miliția din Iran din Basij.
„Antena acestui dispozitiv poate detecta orice punct infectat cu virusul pe o rază de 100 de metri”, a adăugat Salami. „Detectează virusul în cinci secunde.”
El a spus că dispozitivul este superior celorlalte teste COVID-19, deoarece „nu este nevoie să luați sânge. Puteți realiza acest lucru de la o distanta.”
Salami a mai afirmat că dispozitivul a fost testat la spitale cu o rată de succes „80 la sută”.
Mulți cercetători independenți și puncte de știri au sugerat că guvernul acoperă adevărata întindere a răspândirii pandemiei în toată țara.
„Mai cinic, promovarea unui test literal incredibil pentru COVID-19 ar putea sugera că lupta Iranului pentru menținerea ordinii sociale este chiar mai rea decât pare, iar aceasta este o încercare de a asigura liniște și de a calma lucrurile.”
Între timp, președintele Hassan Rouhani se află sub presiuni semnificative din partea criticilor interni care spun că strategia actuală a lăsat națiunea deschisă unui al doilea val de COVID-19.
Rouhani, care a relaxat regulile de distanțare socială în fața îngrijorărilor financiare grave, s-a confruntat cu critici din partea lui Mohsen Hashemi Rafsanjani, președintele consiliului municipal al Teheranului, care a avertizat că reluarea activității economice poate duce la „un al doilea val de coronavirus”.
Iranul a confirmat 79.494 de cazuri de coronavirus și 4.958 de decese, deși au existat îndoieli cu privire la exactitatea cifrelor regimului.
Un raport parlamentar lansat la începutul acestei săptămâni a declarat că numărul deceselor coronavirusului ar putea fi aproape dublu față de cifrele anunțate de ministerul sănătății.
Numărul de infecții ar putea fi de opt până la 10 ori mai mare, având în vedere lipsa testării pe scară largă, deși acest lucru este valabil în multe țări.