Ireal! Berea fără alcool conține, de fapt, alcool. Ce spun specialiștii
Ireal! Berea fără alcool conține, de fapt, alcool. Mai mult, aceasta poate da un rezultat pozitiv la alcooltest.
Pentru ca o bere să fie considerată fără alcool, aceasta trebuie să conțină cel mult 0,5% alcool, în România. Însă, chiar și acastă cantitate infimă poate fi detectată de un etilotest.
”Nu este niciun pericol pentru copii sau pentru femeile însărcinate, dar dacă un șofer bea mai multe beri și este testat imediat, poate înverzi etilotestul. Sigur, nu poate ajunge peste limita de 0,40%, care reprezintă infracțiune, dar poate rămâne fără permis și se va alege cu o amendă”, a precizat dr. Cristian Paparău, șeful Serviciului de Medicină Legală Dâmbovița, scrie Adevărul.
Conform legislaţiei în vigoare, pentru a primi eticheta de bere fără alcool, o bere trebuie să conţină cel mult 0,5% alcool. Este considerată o cantitate nesemnificativă de alcool, însă legislația din România are toleranță zero pentru alcool la volan.
Concentrația de 0% alcool este foarte rară
De altfel, concentrația de 0% alcool este foarte rară, iar berile care ajung la această performanță nu mai au nici urmă de gust de bere. Mai multe beri din comerț care revendică apelativul „fără alcool” au de fapt concentrații între 0,05 și 1,2% sau chiar 2,5%.
”De retinut că berea fără alcool, cum este numită în comerț, are totuși o concentrație de 0,5% alcool și nu este recomandată copiilor sau femeilor însărcinate”, precizează berarul.ro
Însă, berea fără alcool poate ajuta la ridicarea cu până la 30% a nivelului de antioxidanţi din laptele matern, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Valencia şi Spitalul Universitar Dr. Peset.