Ireal ce a scris o brăileancă pe salata Boeuf. A observat greșeala abia în noaptea de Revelion, când a pus-o pe masă! Potrivit tradiției, Revelionul se sărbătorește cu multă voie bună, dar și numeroase feluri de mâncare pe care românii le savurează alături de prieteni și familie.
De pe masa românilor, în noaptea dintre ani, nu lipsește niciodată celebra și deja tradiționala salată de boeuf, alături de pește, friptură, sarmale, tort, struguri, chiar și ciorbă de afumătură sau orice alt preparat pe care fiecare își dorește să îl deguste de Revelion.
Cum românii sunt inventivi de fel, gospodinele se întrec în ornarea salatelor de boeuf, a torturilor sau a diferitelor platouri, pe care, mai nou, le postează pe rețelele de socializare, ”lăudându-se” cu munca din bucătărie.
Același lucru a dorit să îl facă și femeia din Brăila care a muncit serios la salată, însă, atunci când a pus-o pe masă în fața prietenilor, a realizat că a scris gresit două cuvinte din cele 3 scrise pe salată!
Radu Anton Roman avea rețeta perfectă de salată de boeuf, rețetă pe care, din ferire, o putem găsi în cartea ”Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.
700 grame de carne de vită (macră: muşchiuleţ, pulpă)
700 grame de cartofi (din cei care nu se fărâmă deloc la fiert)
300 grame de castraveciori muraţi în oţet (sau mai puţin, dacă sunt prea acri)
50 grame de mazăre boabe
2 gogoşari muraţi
3 morcovi mai mari
500 ml maioneză (cu sau fără lămâie) sare, după gust
câteva măsline pentru ornat.
Mod de preparare
Carnea se pune la fiert, până se rasoleşte. Cartofii se fierb şi ei, dar măsurat, să nu se pătrundă de tot. După aceea, se curăţă şi se lasă să se răcească. Mazărea, dacă e din cutie, o fierbi 5 minute; dacă e congelată, se fierbe până se înmoaie. Morcovii, curăţaţi bine, se fierb cam o jumătate de oră (sau chiar mai puţin), să fie mai tari. Castraveţii si gogoşarii se taie mărunţel. Se face apoi şi maioneza. Pe măsură ce legumele şi carnea au fiert şi s-au răcit, se taie şi ele mărunt.
Într-un castron se amestecă bine salata cu trei sferturi din maioneză. Se pune apoi salata muşuroi pe un platou, se rotunjeşte, se unge cu maioneza rămasă, iar gogosarul şi măslinele se taie feliuţe şi se ornează salata.