Prima pagină » Diverse » IZOLAREA. Cel mai mare experiment psihologic din lume. Aproximativ 2,6 miliarde de oameni – o treime din populația lumii – trăiesc în izolare. Simptomele depresiei, generate de izolare, prezente până la trei ani după încetarea izolării

IZOLAREA. Cel mai mare experiment psihologic din lume. Aproximativ 2,6 miliarde de oameni – o treime din populația lumii – trăiesc în izolare. Simptomele depresiei, generate de izolare, prezente până la trei ani după încetarea izolării

IZOLAREA. Cel mai mare experiment psihologic din lume. Aproximativ 2,6 miliarde de oameni - o treime din populația lumii - trăiesc în izolare. Simptomele depresiei, generate de izolare, prezente până la trei ani după încetarea izolării
ZOLAREA. Cel mai mare experiment psihologic din lume. Aproximativ 2,6 miliarde de oameni - o treime din populația lumii - trăiesc în izolare. Simptome depresive, generate de izolare, prezente până la trei ani după încetarea izolării. Sursă FOTO Unsplash.com/ caracter ilustrativ

În prezent, aproximativ 2,6 miliarde de oameni – o treime din populația lumii – trăiesc în izolare. Acesta este probabil cel mai mare experiment psihologic realizat vreodată. Există un risc ridicat de stres  în timpul crizei coronavirusului, confirmat în urma raportării în China și a unui sondaj de opinie, realizat în Belgia. Un al doilea val  este preconizat să apară în trei-șase luni de la anularea măsurilor de izolare, într-un moment în care va fi nevoie ca populația să fie capabilă să ajute economia mondială să se redreseze.

La sfârșitul lunii februarie 2020, chiar înainte ca țările europene să solicite diferite forme de blocare, The Lancet, citată de Forumul Economic Mondial, a publicat o revizuire a 24 de studii care documentează impactul psihologic al carantinei („Restricția de circulație a persoanelor care ar putea fi expuse unei boli contagioase”). Rezultatele oferă o privire a ceea ce se produce în sute de milioane de gospodării din întreaga lume.

Pe scurt și, probabil, în mod surprinzător, persoanele care sunt în carantină sunt foarte susceptibile să dezvolte o gamă largă de simptome de stres și tulburare psihologică, inclusiv starea de spirit scăzută, insomnie, stres, anxietate, mânie, iritabilitate, epuizare emoțională, depresie și stres posttraumatic. Starea de spirit scăzută și iritabilitatea ies în evidență în mod specific ca fiind foarte frecvente, notează studiul.

În China, aceste efecte preconizate asupra sănătății mintale sunt deja raportate în primele lucrări de cercetare despre blocarea

În cazurile în care părinții erau în carantină cu copiii, numărul de sănătate mintală a devenit și mai accentuat. Într-un studiu, nu mai puțin de 28% dintre părinții în carantină au justificat un diagnostic de „tulburare de sănătate mintală”.

Dintre personalul spitalului în carantină, aproape 10% au raportat „simptome depresive mari” până la trei ani după încetarea izolării. Un alt studiu care a raportat efectele pe termen lung ale carantinei SARS în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății a identificat un risc pe termen lung pentru abuzul de alcool, auto-medicamente și comportament de „evitare” de lungă durată. Acest lucru înseamnă că în anii ce au urmat, după ce au fost carantinați, unii lucrători din spital evită totuși să fie în contact strâns cu pacienții, și pur și simplu nu se prezintă la muncă.

Motivele stresului abundă în blocarea: există riscul de infecție, teama de a vă îmbolnăvi sau de a pierde persoanele dragi, precum și perspectiva greutăților financiare. Toate acestea, și multe altele, sunt prezente în această pandemie actuală.

Există o creștere accentuată a absenteismului în țările aflate în blocaj. Oamenilor le este frică să fie infectati cu COVID-19 și evită locul de  munca. Un al doilea val asemănător este preconizat să apară în trei-șase luni de la anularea măsurilor de izolare. Tocmai atunci când va fi nevoie ca populația să se mobilizeze pentru a resuscita economia, un vârf ascuțit al absenteismului ar putea apărea, subliniază sursa citată.

Această previziune este generată din numeroase exemple, de la absenteism în unitățile militare după desfășurarea în zonele de risc, companii care au fost aproape de atacurile teroriste din 9/11 și profesioniști medicali din regiunile cu focare de Ebola, SARS și MERS.

Populația activă (18-65 de ani) belgiană a prezentat un risc ridicat de stres  în timpul crizei coronavirusului

Chiar înainte de izolare, a fost efectuat un sondaj de referință între un eșantion reprezentativ al populației belgiene. În cadrul sondajului, s-a observat că 32% din populație ar putea fi clasificată drept foarte rezistentă („verde”). Doar 15% din populație au indicat niveluri toxice de stres („roșu”).

Cel mai recent sondaj după două săptămâni de blocare, porțiunea verde, populația rezistentă, s-a micșorat la 25% din populație. Partea „roșie” a populației a crescut cu 10 puncte procentuale până la 25% din total.

Este vorba despre persoanele cu risc ridicat pentru absenteism pe termen lung la locul de muncă din cauza bolilor. Chiar dacă rămân la muncă, cercetările de la Eurofound raportează o pierdere a productivității de 35% pentru acești lucrători.

În general, știm că grupurile cu risc pentru probleme de sănătate mintală pe termen lung vor fi lucrătorii de asistență medicală care sunt în prima linie, tineri sub 30 de ani și copii, vârstnicii și cei aflați în situații precare, de exemplu, din cauza bolilor mintale, handicap și sărăcie.

Toate acestea nu ar trebui să surprindă pe nimeni; perspective asupra daunelor pe termen lung ale dezastrelor au fost acceptate în domeniul psihologiei traumelor de zeci de ani.

Există un consens larg în rândul academicienilor cu privire la îngrijirile psihologice în urma dezastrelor și incidentelor majore

Acestea sunt câteva recomandări pentru guverne și ONG-uri, potrivit Forumului Economic Mondial:

  • Asigurați-vă că există intervenții de auto-ajutor care să răspundă nevoilor populațiilor mari afectate;
  • Educați oamenii despre impactul psihologic preconizat și reacțiile la traume, dacă sunt interesați să-l primească. Asigurați-vă că oamenii înțeleg că o reacție psihologică este normală;
  • Lansați un site web special pentru a aborda problemele psihosociale;
  • Asigurați-vă că persoanele cu probleme acute pot găsi ajutorul de care au nevoie

La mijlocul anilor ’90, Franța a fost una dintre primele țări din lume care a adoptat o abordare revoluționară în urma atacurilor teroriste și a dezastrelor.

Pe lângă un spital de câmp medical sau un post de triaj, răspunsul la criza franceză includea și înființarea unei unități de câmp psihologic, a unei Cellule d’Urgence Médico-Psychologique sau CUMPS.

În acel al doilea post de triaj, victimele și martorii care nu au fost răniți fizic primeau ajutor psihologic și erau verificați dacă există semne de necesitate de tratament suplimentar post-traumatic. În aceste situații, Organizația Mondială a Sănătății recomandă protocoale precum R-TEP (Protocol Traumatic Episode Recent) și G-TEP (Group Traumatic Episode Protocol).

De când Franța a condus în urmă cu mai bine de 20 de ani,  răspunsul la dezastre solicită tot mai mult această abordare, din două corturi: una pentru răniți și una pentru tratarea rănilor invizibile și psihologice ale traumelor.

În tratarea pandemiei COVID-19, lumea se năpustește pentru a construi suficiente corturi pentru a trata pe cei infectați cu un virus mortal, extrem de contagios. În New York, vedem spitale de câmp literal în mijlocul Central Park.

Dar nu este creat cel de-al doilea cort pentru ajutor psihologic, iar prețul va fi plătit în trei până la șase luni după încheierea acestei blocări fără precedent, într-un moment în care va fi nevoie ca populația să fie capabilă să ajute economia mondială să se redreseze.

 

S-a născut în București și este absolventă a Facultăţii de Științe Politice și a două programe de masterat. Și-a desfășurat o parte din activitate la Bruxelles, în perioada studiilor, în ... vezi toate articolele