James Murphy, Director Științific și de Cercetare BAT: ”Este imperativ să vorbim cu mai multă claritate despre nicotină versus fumat”
Nicotina joacă un rol important în abordarea de reducere a riscurilor asociate fumatului și, deși nicotina dă dependență, aceasta nu este cauza principală a bolilor asociate fumatului. În același timp, Colegiul Regal al Medicilor din Marea Britanie subliniază că „sănătatea și speranța de viață a fumătorilor de azi ar putea fi îmbunătățite radical prin încurajarea cât mai multor fumători să treacă la o sursă de nicotină consumată fără ardere”. De aceea, este imperativ pentru comunitatea de sănătate publică să vorbească cu mai multă claritate despre ceea ce presupune consumul de nicotină, spre deosebire de fumat, consideră James Murphy, Director Științific și de Cercetare în cadrul BAT, una dintre cele mai mari companii globale din domeniu și liderul pieței tutunului din România.
La nivelul său cel mai de bază, nicotina este un compus organic care se găsește în cele mai ridicate concentrații în plantele de tutun, dar poate fi găsită și în concentrații mult mai reduse în alte surse naturale, cum ar fi cartofii și roșiile. De zeci de ani, expunerea consumatorilor la nicotină a avut loc în cea mai mare parte prin fumatul de țigări, motiv pentru care implicațiile fumatului și nicotinei asupra sănătății tind să fie confundate în mintea oamenilor și astfel există percepții greșite comune despre nicotină, a explicat James Murphy.
Nicotina joacă un rol important în abordarea de reducere a riscurilor asociate fumatului, deoarece efectele obținute prin consumul acesteia reprezintă unul dintre motivele pentru care oamenii aleg să fumeze. Deși nicotina dă dependență, nu este cauza principală a bolilor asociate fumatului, substanțele toxice eliberate de arderea tutunului fiind cele care provoacă aceste riscuri.
De altfel, Colegiul Regal al Medicilor din Regatul Unit al Marii Britanii a declarat public că „sănătatea și speranța de viață a fumătorilor de azi ar putea fi îmbunătățite radical prin încurajarea cât mai multor fumători să treacă la o sursă de nicotină consumată fără ardere”.
“Având în vedere cele de mai sus, este imperativ pentru comunitatea de sănătate publică să vorbească cu mai multă claritate despre ceea ce presupune consumul de nicotină, spre deosebire de fumat,” a subliniat James Murphy.
Reducerea riscurilor este o strategie utilizată în politicile de reglementare, care urmărește să minimizeze riscurile asupra oamenilor și societății în general, în urma unui comportament comun care poate fi periculos. Ideea aplicării acestui principiu în cazul fumatului a dobândit proeminență în anii 1970 și, de atunci, mai multe autorități de sănătate publică au explorat ideea că, atât timp cât tutunul nu este ars și inhalat, tutunul și nicotina ar putea fi consumate într-un mod plăcut prin alte mijloace relativ mai puțin riscante.
Astăzi, înțelegem că cele mai grave riscuri asociate fumatului sunt legate de substanțele toxice produse atunci când tutunul este ars – cu alte cuvinte, atunci când este consumat prin ardere.
Prin urmare, prin reducerea riscurilor asociate fumatului se înțelege a facilita consumatorilor care altfel ar continua să fumeze să treacă la produse alternative care nu implică ardere, cum ar fi produsele care încălzesc tutunul, produsele pentru vapat sau pliculețele cu nicotină pentru uz oral, a mai explicat reprezentantul BAT.
Un exemplu de succes deseori citat în acest sens este Suedia, care este pe cale să devină o țară care a renunțat la fumat în cursul acestui an – cu 16 ani înainte de obiectivul stabilit pentru 2040 de atingere a unui nivel de prevalență a tutunului de 5% per țară stabilit în „Planul European pentru combaterea cancerului” al Parlamentului European în februarie 2021. Succesul Suediei a fost determinat de acceptarea produselor fără ardere și a politicilor de susținere în acest sens, peste 70% dintre consumatorii suedezi utilizând produse fără ardere, precum snusul sau pliculețele cu nicotină pentru uz oral.
„Impactul nicotinei asupra sănătății este unul dintre domeniile fundamentale asupra cărora este nevoie de acordul tuturor celor implicați – specialiști în sănătate publică, autorități de reglementare și factori de decizie politică – pentru a ne asigura că fumătorii actuali au acces la informații consecvente și precise care să le permită să facă o alegere informată cu privire la trecerea la produse fără ardere,” a mai subliniat James Murphy.
*Articol susținut de BAT.