JOBUL de sezon, pentru care nu-ți trebuie studii și e plătit cu 250 de lei pe zi
Toamna e sezonul când se culege via, iar persoanele, dispuse să lucreze la cules de struguri, sunt la mare căutare. Muncitorii pot câștiga sume între 150 și 250 de lei pe zi, în funcție de efort.
Jobul de sezon este cel de culegător de struguri. În stațiunea de Cercetare Viticolă de la Pietroasele, Buzău, culesul a început de pe 26 august, iar producătorii utilizează atât metode mecanizate, cât și manuale.
Specialistul în producerea vinului, Cornel Baniță, a declarat că, de săptămâna viitoare, vor începe lucrările la soiurile Feteasca Albă, Busuioaca de Bohotin și Tămâioasa pentru vinuri seci.
Expertul a declarat că muncitorii care vin să lucreze anual la cules de struguri provin nu doar din apropierea comunei Pietroasele, ci și din zonele învecinate. Zilierii sunt plătiți după volumul de muncă depus, cu sume cuprinse între 150 și 250 de lei pe zi.
Din nefericire, seceta și lipsa precipitaților a afectat recolta din regiunea Dealu Mare.
Cele mai afectate au fost soiurile tradiționale, astfel că vinul românesc va fi produs în cantități mai mici, anul acesta, Partea bună este că recolta e mai dulce, ceea ce înseamnă că vinul va fi de calitate superioară.
„Vinurile dulci au un potențial destul de mare”, spun cercetătorii de la Stațiunea Pietroasa, potrivit AgroTV.ro.
Temperaturile extrem de ridicate au afectat soiurile de Tămâiosă românească și Busuioacă de Bohotin. Specialistul Cornel Baniță spune că recolta pe hectar va fi aproape de două ori mai mică decât estimările anterioare.
„În principiu producția este sănătoasă și soiurile principale sunt Tămâioasa românească și Busuioaca de Bohotin sunt afectate de seceta. Tot ce s-a întâmplat anul acesta a fost ciudat. În funcție, de soi și de sol, producțiile variază. La unele vom avea 5-6 tone la hectar, iar la altele 7-8 tone”, a spus Cornel Baniță, potrivit sursei citate.