Peste o sută de persoane s-au strâns duminică în Piața Victoriei din București pentru a protesta împotriva noilor măsuri anuntate de autorități în încercarea de a opri creșterea numărului de cazuri de coronavirus.
Unii dintre manifestanţi sunt nemulţumiţi de obligativitatea purtării măştii de protecţie, iar alţii vor ca pieţele agro-alimentare să rămână deschise. La mitingul din fața Guvernului au venit și reprezentanți ai HoReCA, afectați de noile restricții.
„Libertate!”, „Jos guvernanții”, „Jos masca!” și „Jos dictatura!” sunt câteva dintre scandările protestatari.
În Piaţa Victoriei au fost trimise echipaje ale Poliţiei, Jandarmeriei, dar şi ale SMURD
Mobilizarea pentru manifestaţia din Piaţa Victorie s-a făcut prin intermediul reţelelor sociale. Protestul din Piața Victoriei a fost organizat pe Facebook sub numele de „Nu suntem cobai! 10.000.000 de români în stradă!”.
Bucureștiul și 17 județe din țară sunt în scenariul roșu, cu peste 3 cazuri la mia de locuitori.
De luni, 9 noiembrie, cetățenii vor putea circula noaptea, în intervalul 23.00-5.00, doar în anumite condiții și obligatoriu cu o declarație pe proprie răspundere, care să arate motivul deplasării. De asemenea, măștile vor deveni obligatorii și în toate spațiile deschise, iar școlile vor trece în modul online la nivel național.
Secretarul de stat din Ministerul de Interne, Raed Arafat, afirmă că înţelege nemulţumirea unora dintre cei a căror activitate este afectată de noile măsuri implementate de Guvern pentru reducerea răspândirii noului coronavirus, însă spune că la un moment dat impactul acestora nu vor mai avea efect, dacă situația va continuă în același fel.
„Înţeleg foarte bine că fiecare persoană care este afectată de o măsură este nemulţumită şi fiecare persoană care are, poate, o activitate care este afectată nu doreşte ca activitatea sa să fie afectată, dar la un moment trebuie să înţelegem: dacă continuăm cu excepţiile în sensul eu nu, celălalt nu, celălalt nu, la un moment nu vom mai avea măsuri care să le implementăm pentru a reduce impactul virusului. Deci aceste măsuri sunt foarte importante şi aici este nevoie de colaborarea tuturor pentru a reuşi. Nu e suficient să avem măsurile scrise într-o Hotărâre de Guvern, nu e suficient să le aplice 10% din populaţie. Dacă nu le aplicăm cu toţii, vom vedea că ulterior vom ajunge să luăm măsuri şi mai multe dacă vedem că lucrurile nu se îmbunătăţesc şi de aici cred că este nevoie de înţelegere şi de colaborare. Cu siguranţă, vom încerca tot posibil ca impactul să fie cât mai mic pe populaţie şi mai ales din punct de vedere economic” a declarat Raed Arafat duminică după amiază, într-o intervenţie telefonică la Realitatea Plus.