EXCLUSIV. Judecătoarea Olimpia Crețeanu, locțiitoarea de la BES1, dezvăluiri uluitoare despre „culisele” alegerilor la audierile de la SIIJ: „30-40 de dosare ale unor secţii nu se regăseau (…) Ștampile cu menţiunea Votat în sacii cu buletinele de vot utilizate (…) Saci rupți”

EXCLUSIV. Judecătoarea Olimpia Crețeanu, locțiitoarea de la BES1, dezvăluiri uluitoare despre „culisele” alegerilor la audierile de la SIIJ: „30-40 de dosare ale unor secţii nu se regăseau (...) Ștampile cu menţiunea Votat în sacii cu buletinele de vot utilizate (...) Saci rupți”
Judecătoarea Olimpia Crețeanu, cea care a refuzat să semneze procesul-verbal de la Biroul Electoral Sector 1, audiată la SIIJ
Publicat: 21/10/2020, 22:19
Actualizat: 21/10/2020, 23:30

Audierile de marți, 20 octombrie de la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ)   în cazul alegerilor de la Sectorul 1 al Capitalei, au scos la iveală nereguli uluitoare în cazul procesului de colectare, predare și numărare a buletinelor de vot. Judecătoarea Olimpia Crețeanu, locțiitoarea în BES 1 (Biroul Electoral Sector 1) , a procurorului Nicolae Sprîncu, a dezvăluit, în fața procurorilor, ce s-a întâmplat în spatele ușilor închise ale BES1 după închiderea urnelor de vot.

Procurorii îl vor cita – săptămâna viitoare – pe președintele BES 1, Nicolae Sprîncu, procurorul care apare alături de reprezentanții USR în filmările care arată cum s-a intrat în sala în care se aflau saci cu buletine de vot și procese verbale, spun surse apropiate anchetei pentru GÂNDUL.RO.

Ancheta se află abia la început, urmând a fi efectuată și expertiza informatică pe hard-disk-ul ridicat de procurori.

Zeci de dosare ale unor secții din cadrul sectorului „nu se regăseau” la numărătoare, iar când reprezentanții BES1 i-au sunat pe reprezentanții secțiilor respective să întrebe ce se întâmplă, aceștia au răspuns că li s-a spus că este vorba despre „maculatură”

„După ce am adunat toate dosarele, am constatat că un număr de aproximativ 30-40 de dosare ale unor secţii nu se regăseau. Am dispus din nou căutarea prin sacii cu buletinele de vot, a sacilor cu rechizite în care se aflau şi listele permanente. Am mai găsit o parte din sacii cu rechizite şi liste electorale, dar nu pe toate. Am repetat această operaţiune, ocazie cu care am găsit ştampilele cu menţiunea Votat în sacii cu buletinele de vot utilizate, fapt care era contrar dispoziţiilor care reglementează predarea şi păstrarea buletinelor de vot. Din câte îmi amintesc, am repetat operaţiunea de căutare de trei ori şi întrucât nici după ultima căutare nu am găsit circa 7 sau 9 dosare cu listele electorale permanente, suplimentare şi complementare, ca urmare a acestui fapt, l-am chemat pe preşedintele BES I şi i-am explicat că nu mai am nicio soluție pentru a găsi acele liste”, a declarat judecătoarea Olimpia Crețeanu în fața procurorilor SIIJ.

Acesta a venit cu lista cu numerele de telefon personale ale preşedinţilor de secţii de votare şi i-a contactat telefonic pe cei ale căror dosare cu listele electorale nu se găseau şi le-a cerut să caute în dosarele care le-au rămas listele electorale, întrucât nu se găsesc în sacii cu rechizite.

După discuţia avută cu preşedintele BES I , şefii secţii lor de votare au venit şi au adus listele electorale şi au spus că nu cunoşteau faptul că acestea trebuiau a fi predate la BES, întrucât li s-ar fi spus că este maculatură, a mai spus Olimpia Crețeanu la audieri.

Olimpia Crețeanu: „Am observat doar 2-3 saci care erau legaţi şi sigilaţi cu ştampila Secției de votare, aşa cum prevăd dispoziţiile legale care reglementează acest lucru”

De asemenea, am mai găsit în sacii cu rechizite şi buletine de vot utilizate, care aveau aplicată ştampila Votat pe rubrica unor partide politice. Am mai constatat că o mare parte din sacii în care se aflau buletinele de vot erau rupţi. Eu am dispus introducerea tuturor buletinelor din sacii rupţi, cu tot cu sacul rupt, în alţi saci pe care i-am sigilat, mai spune Olimpia Crețeanu.

„Fac precizarea că am sigilat doar sacii care erau rupți şi reintroduşi în alţi saci, dar ceilalţi saci care au fost aduşi şi de care nu ne-am atins, au rămas aşa cum au fost aduşi şi depozitați (unii erau legați cu aţă, alţii cu coliere din plastic). Am observat doar 2-3 saci care erau legaţi şi sigilaţi cu ştampila Secției de votare, aşa cum prevăd dispoziţiile legale care reglementează acest lucru”, mai spune judecătoarea în fața procurorilor.

Cei din personalul auxiliar, responsabil cu activităţile de primire şi păstrare a sacilor cu buletinele de vot, spun că nu mai vor să mai participe la alte alegeri, deoarece o asemenea dezordine nu au mai întâlnit la nicio votare

Având în vedere situaţia creată în cadrul BES I (respectiv existenţa a multor procese-verbale cu inadvertențe, ştersături, modificări foarte multe, faptul că şefii secțiilor de votare ar fi venit cu procesele-verbale neîncărcate în simplu, pe tabletă etc), personal aş fi procedat la renumărarea buletinelor de vot chiar în aceaşi noapte, în prezenta membrilor BES I şi a secţiei de votare, mai declară judecătoarea.

„Când spun acest lucru, am în vedere că, din discuţiile purtate cu personalul auxiliar, desemnat să deservească activităţile de primire şi păstrare a sacilor cu buletinele de vot, am aflat că aceştia nu doresc să mai participe la alte alegeri, deoarece o asemenea dezordine nu au mai întâlnit la nicio votare”, a precizat Olimpia Crețeanu la audieri.

Vă prezentăm, în continuare, integral, declarația judecătoarei Olimpia Crețeanu în fața procurorilor SIIJ

„Declar următoarele:

Am participat la desfăşurarea alegerilor, începând cu anul 1992. Am fost iniţial preşedinte de secţie de votare, apoi preşedinte de circumscripţie, de oficiu electoral. Am participat la desfăşurarea alegerilor din sectorul I al mun. Bucureşti, începând cu anul 2012 şi în anii 2016,20 18, 2019 şi 2020. La alegerile din anul 2020, în urma tragerii la sorţi, a fost desemnată doamna judecător Albescu Andrada ca locţiitor, iar eu eram desemnată ca rezervă a acesteia.

Având în vedere că, începând cu 2 octombrie 2020, doamna Andrada Albescu a plecat la un curs de pregătire profesională în Spania, cu aprobarea preşedintelui Tribunalului Bucureşti, am fost desemnată locţiitor al domniei sale.

Din experienţa mea profesională, ca preşedinte de circumscripţie electorală sau de oficiu, arăt că după încheierea procesului și de votare şi întocmirea proceselor-verbale cu rezultatele votării, în secţiile de votare, se procedeul la transportul sacilor cu buletine de vot neîntrebuinţate, anulate, utilizate, cu materialele rămase, de către preşedinte, însoțit de un alt reprezentant, la sediul Biroului Electoral. Transportul se face în urma telefonului pe care îl dă preşedintele şi se deplasează maşina însoțită de de jandarm.

Fac precizarea că preşedintele fiecărei secţii de votare, după numărarea voturilor, le introduce în saci, pe categorii: voturi neîntrebuinţate/anulate şi utilizate. Separat, în alţi saci materialele rămase, împreună cu listele electorale permanente, suplimentare şi complementare cu semnăturile alegătorilor. În sacii cu rechizite se pun şi ştampilele cu menţiunea Votat.

Se întocmesc procesele verbale cu rezultatele votării şi se pun în două dosare, împreună cu întâmpinări, cereri şi modalitatea lor de soluţionare. Voturile nule se păstrează separat împreună cu procesele-verbale semnate de toţi reprezentanţii din secţia de votare. Precizez că înainte de deschiderea urnelor, ştampilele cu menţiunea Votat se închid într-un plic sigilat şi se procedează la anularea tuturor buletinelor de vot neutilizate.

În măsura în care fiecare secţie de votare finalizează acest proces, comunică acest lucru Biroului Electoral de Sector şi aşteaptă maşina cu echipajul de jandarmi care asigură securitatea pe traseu.

În momentul în care un şef de secţie ajunge la BES, sacii sigilaţi sunt predaţi unui membru din rândul personalului auxiliar, desemnat de preşedintele BES, care încheie un proces-verbal semnat şi de preşedintele secţiei de votare care a predat sacii sigilaţi şi acestuia i se înmânează un proces-verbal, care a fost întocmit în două exemplare -unul rămânând la BES, iar toate materialele predate se introduc în încăperea de depozitare a sacilor cu buletinele de vot. După această operaţiune, preşedintele secţiei de votare se deplasează în altă încăpere unde se face verificarea proceselor verbale cu rezultatele votării şi a voturilor nule. După verificarea cheii şi introducerea în sistem a rezultatului votării, buletinele nule, împreună cu procesele-verbale se sigilează în cutii şi rămân la BES, care, ulterior, sunt introduse în aceeași sală unde au fost lăsaţi sacii cu buletinele.

În concluzie, atât vorurile nule, cât şi cele utilizate rămân la Biroul Electoral de Sector în saci şi cutii care sunt sigilate.

În data de 02.10.2020, am fost numită locţiitor al preşedintelui Biroului Electoral al Sectorului I Bucureşti şi, din câte îmi amintesc, în cursul zilei de luni m-am prezentat la BES I, unde l-am întâlnit pe domnul Sprincu Nicolae, preşedintele BES 1 împreună cu toţi membrii Biroului Electoral, întrucât trebuia să semnăm procesul-verbal cu rezultatul alegerilor.

Eu am semnat procesul-verbal cu rezultatul final al votării, dar am făcut menţiunea că nu cunosc activităţile desfăşurate până la data de 02.10.2020, întrucât nu am participat. Fac precizarea că în cursul zilei de luni nu am intrat în camera unde erau păstraţi sacii cu buletinele de vot, întrucât ştiu că preşedintele BES 1 era singurul care deţinea cheia.

Am stabilit cu această ocazie ca în ziua următoare, respectiv marţi, să pregătim sacii cu buletinele de vot în vederea predării la Tribunalul Bucureşti. Nu mai reţin exact dacă această activitate am început-o în ziua de luni sau a doua, dar știu că am intrat în sala unde erau sacii cu buletinele și materialele de vor și am spus personalului auxiliar să scoată toți sacii cu rechizite, în care se aflau ştampilele cu menţiunea Votat şi listele electorale.

Fac precizarea că sacii în care se aflau ştampilele, rechizitele şi listele electorale erau amestecaţi cu sacii în care se aflau buletinele de vot.

Din acest motiv am cerut să fie separate, întrucât aveam nevoie de listele electorale şi ştampilele cu menţiunea Votat.

După ce s-a făcut această operaţiune, am dispus să se pună separat sacii cu rechizitele şi să-mi fie înmânate listele electorale şi ştampilele.

Am dispus ca dosarele cu listele electorale să fie puse în ordinea numerică a Secţiilor de votare, ocazie cu care am constalat că unele dosare nu aveau trecut pe copertă numărul secţiei, fapt care a necesitat să facem verificări suplimentare şi să identificăm de la ce secţie vine dosarul.

După ce am adunat toate dosarele, am constatat că un număr de aproximativ 30-40 de dosare ale unor secţii nu se regăseau. Am dispus din nou căutarea prin sacii cu buletinele de vot, a sacilor cu rechizite în care se aflau şi listele permanente. Am mai găsit o parte din sacii cu rechizite şi liste electorale, dar nu pe toate. Am repetat această operaţiune, ocazie cu care am găsit ştampilele cu menţiunea Votat în sacii cu buletinele de vot utilizate, fapt care era contrar dispoziţiilor care reglementează predarea şi păstrarea buletinelor de vot. Din câte îmi amintesc, am repetat operaţiunea de căutare de trei ori şi întrucât nici după ultima căutare nu am găsit circa 7 sau 9 dosare cu listele electorale permanente, suplimentare şi complementare, ca urmare a acestui fapt, l-am chemat pe preşedintele BES I şi i-am explicat că nu mai am nicio soluție pentru a găsi acele liste.

Acesta a venit cu lista cu numerele de telefon personale ale preşedinţilor de secţii de votare şi i-a contactat telefonic pe cei ale căror dosare cu listele electorale nu se găseau şi le-a cerut să caute în dosarele care le-au rămas listele electorale, întrucât nu se găsesc în sacii cu rechizite.

După discuţia avută cu preşedintele BES I , şefii secţii lor de votare au venit şi au adus listele electorale şi au spus că nu cunoşteau faptul că acestea trebuiau a fi predate la BES, întrucât li s-ar fi spus că este maculatură.

Eu, personal, nu am verificat ce conțineau acele dosare, eu le-am luat doar ca bucată şi le-am introdus în cutia în care se aflau celelalte dosarele cu listele electorale.

De asemenea, am mai găsit în sacii cu rechizite şi buletine de vot utilizate, care aveau aplicată ştampila Votat pe rubrica unor partide politice. Am mai constatat că o mare parte din sacii în care se aflau buletinele de vot erau rupţi. Eu am dispus introducerea tuturor buletinelor din sacii rupţi, cu tot cu sacul rupt, în alţi saci pe care i-am sigilat.

Fac precizarea că am sigilat doar sacii care erau rupți şi reintroduşi în alţi saci, dar ceilalţi saci care au fost aduşi şi de care nu ne-am atins, au rămas aşa cum au fost aduşi şi depozitați (unii erau legați cu aţă, alţii cu coliere din plastic). Am observat doar 2-3 saci care erau legaţi şi sigilaţi cu ştampila Secției de votare, aşa cum prevăd dispoziţiile legale care reglemen1ează acest lucru.

Am stabilit ca în ziua următoare să venim la ora 05:00 (după o discuţie cu grefierul de la Tribunal, care urma să preia sacii) să venim eu cu preşedinte le BES I , personalul auxiliar şi Ionaşcu Ionu, grefier de la Judecătoria Sectorului I , în vederea transportării şi predării sacilor cu voturi şi materiale la Tribunalul Bucureşti (întrucât Judecătoria Sectorului I care are obligaţia de păstrare nu deţine spatiu în acest sens).

La întrebarea procurorului cu privire la modalitatea în care se poate pătrunde în sala unde se păstrează sacii cu voturi şi materialele după momentul predării acestora de către secţiile de votare, arăt următoarele:
În cazuri excepţionale, este permis accesul în această sală unde se depozitează sacii cu buletinele de vot, în situaţii justificate (când cineva, care a adus sacii sau materialele, şi-a uitat acolo documente personale, când se impune renumărarea buletinelor de vot întrucât nu se realizează cheia).  În această situație, în sală intră preşedintele BES-ului, însoţit de preşedintele secţiei de votare şi personalul auxiliar care execută operaţiunea de manipulare.

Acest lucru este consemnat de către jandannul care asigură paza încăperii, într-un registru, unde se menţionează ora intrării şi ora ieşirii din încăpere şi cine a descuiat uşa şi a rupt sigiliul. Precizez că acest lucru se întâmplă doar în perioada în care are loc verificarea cheii de control, respectiv până la predarea sacilor cu voturi de la ultima secţie şi punerea sigiliului pe încăpere. Din acest moment, încăperea rămâne încuiată şi sigilată, sub paza jandarmilor, iar cheia se află în posesia preşedintelui Biroului Electoral de Sector.

Arăt că, din acest moment, nici preşedintele BES-ului nu mai are voie să desigileze sacii cu voturi, chiar în prezenţa membrilor Biroului Electoral de Sector, întrucât, în mod legal, aceşti saci sunt sigilaţi de către preşedinţii secţiilor de votare care răspund pentru conţinutul sacilor predaţi.

După cum am mai arătat, am constatat că depozitarea şi păstrarea sacilor cu buletinele de voturi nu s-a făcut conform dispoziţiilor legale, în sensul că fie nu erau sigilaţi, fie erau rupţi. Personal cred că sacii s-au rupt ca urmare a manipulării acestora (respectiv a mutării sacilor în incinta spaţiului de depozitare), deoarece în momentul în care au fost aduşi de la secţiile de votare bănuiesc că se aflau într-o stare bună, pentru că, în sens contrar, la primirea acestora de către pesonalul auxiliar al BES-ului, s-ar fi procedat la înlocuirea sacului şi resigilare.

Din discuţiile purtate ca urmare a acestei situaţii, am auzit că preşedinţii de secții de votare ar fi fost asaltaţi de către reprezentanţii partidelor care se aflau în incinta secţiilor de votare.

Întrebare avocat: Martora a declarat că nu este permis ca în încăperea de depozitare a sacilor cu buletinele de voturi să pătrundă alte persoane neautorizate, cu excepția membrilor BES 1, a personalului auxiliar, preşedinţilor de secţii de votare în cazuri de renumărare sau alte probleme şi oricare dintre aceste accesuri să se facă din dispoziţia şi în prezenţa preşedintelui BES I. De asemenea, a spus doamna că jandarmul este obligat să consemneze persoana care desface sigiliul încăperii , ora intrării şi ora ieşirii. Dacă există vreo situaţie în care sacii din camera respectivă sunt scoşi din încăperea unde sunt depozitaţi?

Răspuns martora: Nu. Numai în situaţia în care sacii sunt transportaţi la judecătorie în vederea păstrării.

Având în vedere situaţia creată în cadrul BES I (respectiv existenţa a multor procese-verbale cu inadvertențe, ştersături, modificări foarte multe, faptul că şefii secțiilor de votare ar fi venit cu procesele-verbale neîncărcate în simplu, pe tabletă etc), personal aş fi procedat la renumărarea buletinelor de vot chiar în aceaşi noapte, în prezenta membrilor BES I şi a secţiei de votare.

Când spun acest lucru, am în vedere că, din discuţiile purtate cu personalul auxiliar, desemnat să deservească activităţile de primire şi păstrare a sacilor cu buletinele de vot, am aflat că aceştia nu doresc să mai participe la alte alegeri, deoarece o asemenea dezordine nu au mai întâlnit la nicio votare.

Pe o parte din personalul administrativ îi cunosc întrucât i-am întâlnit la mai multe alegeri, precum şi pe membrii BES J (când am fost preşedinte BES) şi ştiu că sunt persoane cu experienţă şi pe care mă puteam baza, întrucât am lucrat foarte bine cu aceştia la alegerile anterioare.
Atât declar, susțin și semnez,”

Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ)  a continuat marți audierile în cazul alegerilor de la Sectorul 1 al Capitalei, pentru a se constata dacă acestea au fost sau nu fraudate. Procurorii îl vor cita – săptămâna viitoare – pe președintele BES 1, Nicolae Sprîncu, procurorul care apare alături de reprezentanții USR în filmările care arată cum s-a intrat în sala în care se aflau saci cu buletine de vot și procese verbale.

Acuzații de ”fraudă electorală”

În spațiul public au apărut mai multe imagini (VEZI IMAGINILE AICI) în care persoane neidentificate pătrund, noaptea, într-o cameră a Biroului Electoral Sector 1 în care ar fi fost depozitați saci cu buletine de vot.

Imediat după izbucnirea scandalului, președintele PSD, – Marcel Ciolacu – a acuzat USR de ”fraudă electorală”, în timp ce Clotilde Armand a reacționat, declarând că respectivele imagini sunt de la procesul de numărare a voturilor, iar persoanele care intră în cameră sunt doar observatori.

Surse GÂNDUL.RO au declarat, ÎN EXCLUSIVITATE, că trei polițiști de la Biroul Investigații Criminalistice au fost trimiși – însoțiți de jandarmi – la sediul Biroului Electoral al Sectorului 1 pentru a efectua verificări în dosarul de fraudă electorală referitor la sacii cu buletine de vot din camera în care s-a pătruns noaptea, ilegal.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Planul lui Traian Băsescu. A explodat bomba despre fostul președinte al României: Diabolic!
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri