Laura Codruța Kovesi, în centrul scandalului „PfizerGates”. Ce ACUZAȚII grave i se aduc șefei Parchetului European

Publicat: 11 12. 2024, 10:49
Actualizat: 11 12. 2024, 11:00
Sursa foto: Profimedia images

Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European (EPPO), se confruntă cu acuzații grave, fiind acuzată de „constituirea unui grup de funcționari în scopul comiterii unui act arbitrar care atentează la drepturile și libertățile garantate de Constituție”, scrie EVZ.ro.

Acuzațiile la adresa Laurei Codruța Kovesi au fost formulate de lobby-stul belgian Frederic Baldan, care a depus o plângere penală împotriva acesteia.

Baldan și avocatul său, Diane Protat, susțin că EPPO nu a respectat standardele de transparență și imparțialitate în investigarea acuzațiilor grave care o vizează pe Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, în scandalul „PfizerGates”.

Potrivit plângerii, Kovesi ar fi fost implicată în manevre care ar proteja interesele lui Ursula von der Leyen în fața acuzațiilor din scandalul „PfizerGates”.

Baldan susține că, în ciuda dovezilor prezentate de părțile civile, Kovesi a afirmat că „nu există suspecți” în privința mesajelor șterse de von der Leyen, legate de negocierea contractelor pentru vaccinurile COVID-19 cu Pfizer.

Această abordare a EPPO a stârnit critici, în special pentru refuzul de a analiza dovezi considerabile, ceea ce a dus la îngrijorări cu privire la imparțialitatea și transparența instituției.

În plus, avocații părților civile acuză EPPO că a refuzat accesul la dosarul investigației, ceea ce reprezintă o încălcare a principiilor fundamentale ale dreptului la apărare și transparenței judiciare.

Baldan a pus sub semnul întrebării credibilitatea EPPO, spunând: „Cum poate EPPO să pretindă că investighează imparțial, când refuză să analizeze probele evidente? Cine răspunde pentru lipsa de transparență în această instituție care ar trebui să fie un bastion al justiției europene?”

Scandalul „PfizerGates” și legăturile cu Ursula von der Leyen

Scandalul „PfizerGates” a fost declanșat de acuzațiile împotriva Ursulei von der Leyen legate de contractele pentru vaccinurile COVID-19 și de ștergerea unor mesaje text între aceasta și Albert Bourla, CEO-ul Pfizer.

EPPO a fost desemnat să investigheze cazul, însă modul în care instituția a gestionat această anchetă a fost intens criticat, iar comportamentul său a fost descris de unii ca fiind partizan și politic.

În timpul unei audieri din 6 decembrie 2024 la Tribunalul din Liege, reprezentantul Parchetului European a cerut amânarea verdictului până la o decizie a Curții de Apel privind aspecte procedurale, iar avocații părților civile au acuzat această tactică de amânare ca fiind un atac la drepturile fundamentale ale reclamanților.

Lipsa de transparență în gestionarea acestui caz continuă să fie un subiect fierbinte în dezbaterile politice și juridice europene chiar și la 4 ani de la debutul pandemiei. Ugo Mattei, profesor de drept la Universitatea din Torino și la Universitatea din Berkeley, a acuzat-o pe Ursula von der Leyen de lipsa de transparență în negocierea contractelor cu Pfizer.