Prima pagină » Diverse » Legătura neașteptată și complet uitată dintre Corneliu Vadim Tudor și Nicolae Ceaușescu

Legătura neașteptată și complet uitată dintre Corneliu Vadim Tudor și Nicolae Ceaușescu

Puțini își amintesc despre legătura dintre Corneliu Vadim Tudor și Nicolae Ceaușescu. Cel care după Revoluție a fondat Partidul România Mare, a fost înainte „poetul de casă” al dictatorului și al soției acestuia.

Când cultul personalității a luat amploare în România și s-a promovat intens omagierea cuplului Ceaușescu, câțiva poeți, printre care și Vadim, s-au remarcat cu versurile lor menite să le evidențieze așa-zisele calități ale conducătorilor.

Jurnalist la revista „Săptămâna” a lui Eugen Barbu, Vadim s-a remarcat ca un „poet de casă” al cuplului Ceaușescu, ceea ce peste ani a făcut ca, în raportul pe baza căruia fostul președinte Traian Băsescu a condamnat comunismul, să fie trecut, alături de Adrian Păunescu, în categoria „barzilor oficiali” ai Elenei și ai lui Nicolae Ceaușescu.

Ce poezii scria Vadim pentru soții Ceaușescu

Una dintre poeziile menite să-l omagieze pe Nicolae Ceaușescu a fost „Poem de închinare”:

„Avem un bărbat între noi şi lumină/ ne luăm din luminile ochilor săi/ e blând că amurgul sfinţind Bucovina/ şi aprig că Oltul vuind printre văi/ pământul acesta l-a dat, într-o iarnă/ aşa cum dă iarbă dintâi, prevestind/ schimbarea la faţă a firii şi-a vechei/ suflări româneşti cu peceţi de argint./ Şi multe zăpezi l-au albit pe la tâmple/ şi-atâtea adânci nedreptăţi l-au durut/ tăind pentru noi părţii largi către viaţă/ el steagul de foc tot mai sus l-a ţinut/ astfel şi-a urmat Ceauşescu destinul/ cu-o dragoste vie de oameni în piept/ astfel nu mai miră pe nimeni că astăzi/ e falnic stejar şi cârmaci înţelept”. (Corneliu Vadim Tudor)

De asemenea, Corneliu Vadim Tudor a scris poezii și pentru Elena Ceaușescu. În poezia „Odă Elenei Ceaușescu”  Vadim Tudor a evidențiat funcțiile pe care le îndeplinea soția lui Nicolae Ceaușescu:

„Este fiica prea iubită/A acestui brav popor /De luceferi străjuită/ Și de steagul Tricolor /E Elena Ceauşescu/ Suflet nobil și vibrant/ Mama bună, om politic /Și prestigios savant. /Înțeleaptă-i este fapta /Năzuind spre viitor, /Tot cu cinste sta în dreapta /Marelui conducător”.

Corneliu Vadim Tudor s-a născut în 28 noiembrie 1949, în București, era scriitor, politician și jurnalist și a murit pe 14 septembrie 2015.

După ce în iunie 1989, când, din cauza unor motive „politice, culturale și personale”, și-a depus carnetul PCR și legitimația de ziarist pe adresa lui Nicolae Ceaușescu, în primele luni ale lui 1990, mai exact în martie, înființează  „România Mare”, primul pas spre confiscarea culoarului naționalist în politica din România. În paginile publicației, sub protecția pamfletului, Corneliu Vadim Tudor, care semna sub pseudonimul Alcibiade, ataca virulent maghiarii din România, dar și orice altă persoană care nu era în aceeași linie cu el. Rețeta s-a dovedit a fi una de succes, un an mai târziu, în iunie 1991, înființând alături de Eugen Barbu, Partidul România Mare, pe care l-a reprezentat în Parlamentul României în mai multe legislaturi, din 1992 până în 2008.