Legea adopției a fost modificată. O categorie de persoane a fost inclusă în lista de priorități

Legea adopției a fost modificată. O categorie de persoane a fost inclusă în lista de priorități
Publicat: 29/07/2021, 22:08

Guvernul a aprobat, miercuri, normele metodologice de aplicare a Legii adopției, care simplifică procedurile și crește sprijinul acordat de stat familiilor care adoptă. În actul normativ a fost introdusă și o nouă categorie de persoane care beneficiază de prioritate la adopție.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, actul normativ asigură accesul echitabil pentru intrarea pe liste în procesul de potrivire pentru toți adoptatorii sau familiile adoptatoare, stabilind un singur criteriu de ierarhizare, respectiv vechimea atestatelor.

”Guvernul a aprobat modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, pornind de la modificările aduse procedurii de adopţie prin Legea nr. 268/2020 şi de la dificultăţile identificate în practică în aplicarea acestei proceduri.

Atestatul de adoptie are acum o durata de 5 ani si verificarea sa presupune realizarea cel putin a unei vizite la domiciliul adoptatorului/familiei adoptatoare si a unei sedinte de consiliere psihologica cu cel putin 60 de zile calendaristice inainte de implinirea termenului de un an de la eliberarea atestatului sau, dupa caz, de la ultima evaluare. Perioada maxima in care se poate derula potrivirea practica a fost stabilita la 3 luni de la acordul adoptatorului sau al familiei adoptatoare cu privire la continuarea procedurii de potrivire

 Procedura simplificată de guvern

Actul normativ adoptat de Guvern asigură accesul echitabil pentru intrarea pe liste în procesul de potrivire pentru toţi adoptatorii sau familiile adoptatoare, stabilind un singur criteriu de ierarhizare, respectiv vechimea atestatelor, şi introduce obligativitatea anunţării adoptatorului sau familiei adoptatoare cu privire la rezultatul potrivirii, prezentarea motivelor pentru care procedura de potrivire practică nu a fost iniţiată şi stabilirea unui termen în acest sens”, a transmis Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă.

S-au introdus stimulente financiare care să susțină familiile care adoptă

Procedura de acordare a drepturilor băneşti prevăzute de Legea nr. 268/2020, respectiv indemnizaţia de sprijin şi suma fixă în cuantum de 1.500 lei, stabileşte prin agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene şi a municipiului Bucureşti.

”Având în vedere prelungirea valabilităţii atestatului de la 2 ani la 5 ani, normele de aplicare ale legii stabilesc procedura de verificare anuală a îndeplinirii condiţiilor care au stat la baza eliberării atestatului.

Verificarea presupune realizarea cel puţin a unei vizite la domiciliul adoptatorului/familiei adoptatoare şi a unei şedinţe de consiliere psihologică cu cel puţin 60 de zile calendaristice înainte de împlinirea termenului de un an de la eliberarea atestatului sau, după caz, de la ultima evaluare.

Perioada maximă în care se poate derula potrivirea practică a fost stabilită la 3 luni de la acordul adoptatorului sau al familiei adoptatoare cu privire la continuarea procedurii de potrivire practică”, a mai transmis ministerul.

Modificările din Legea adopției

Prin Legea nr. 268/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei au fost aduse o serie de modificări şi completări procedurii de adopţie:

– a fost prelungită valabilitatea atestatului de la 2 ani la 5 ani, DGASPC având obligaţia să verifice anual îndeplinirea condiţiilor care au stat la baza eliberării atestatului;

-s-au simplificat demersurile, prin eliminarea căutării rudelor pe parcursul procedurii de adopţie, aceasta realizându-se la momentul intrării copilului în sistemul de protecţie specială;

– s-au introdus stimulente financiare care să susţină familiile care adoptă. Aceste stimulente  cresc progresiv pentru susţinerea familiilor care adoptă copii de vârstă mai mare, cu handicap, ori care fac parte dintr-un grup de fraţi;

– s-a modificat cuantumul concediului de acomodare de la 3.4 ISR la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătoreşti de încredinţare în vederea adopţiei;

– s-a acordat managerului de caz posibilitatea ca, în situaţii excepţionale şi temeinic justificate, să poată stabili adopţia ca finalitate a planului individualizat de protecţie, anterior împlinirii termenelor prevăzute de lege, dacă este în interesul superior al copilului;

– s-au introdus în categoria familiilor sau persoanelor care au prioritate la adopţie, pe lângă rudele copilului din cadrul familiei extinse, şi persoanele alături de care copilul s-a bucurat de viaţa de familie pentru o perioadă de minimum 6 luni, a celor care au adoptat fraţi ai copilului sau care se află în procedură de adopţie cu un frate al acestuia, dacă acest lucru nu contravine interesului său superior.

In 2019 au fost adoptați doar 1.286 de copii din totalul de 50.400 aflați în grijă statului, adică undeva în jur de 2,55%. Mai mult, majoritatea copiilor adoptați sunt fie bebeluși- 491, fie cu vârste între 3 și 6 ani- 521.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer