Prima pagină » Diverse » Legea carantinei și izolării, cu noi modificări, votată în Senat cu o majoritate covârșitoare

Legea carantinei și izolării, cu noi modificări, votată în Senat cu o majoritate covârșitoare

Legea carantinei și izolării, cu noi modificări, votată în Senat cu o majoritate covârșitoare
Raportul legii cu modificări a fost votat joi seară de Senat, în calitate de cameră decizională cu o majoritate covârșitoare.
Legea a trecut de Senat cu 115 voturi pentru, 8 împotrivă şi 3 abţineri

După adoptare, termen pentru contestarea la CCR este de două zile. După cele 2 zile, legea va fi trimisă la promulgare. De asemenea, după promulgare, legea intră în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial. 

Raportul adoptat de Comisia Juridică a Senatului

  •  Prin hotărâre a Guvernului se stabileste lista bolilor pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la o locaţie declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare, precum şi lista unităţilor sanitare de bază în care se tratează persoanele bolnave
  •  Măsura izolării  trebuie să fie pe o durată limitată, care protejează interesul public şi să nu determine un dezechilibru între nevoia de protejare a sănătăţii publice şi imperativul respectării libertăţii persoanei.
  • Izolarea într-o unitate medicală se face pentru cel mult 48 de ore, exclusiv în vederea efectuării examinărilor clinice, paraclinice şi a evaluărilor biologice, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.
  • Dacă se menţine riscul transmiterii bolii cu risc de transmitere comunitară, medicul recomandă prelungirea măsurii izolării, într-o unitate sanitară sau într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, ori, după caz, la domiciliul persoanei sau la locaţia declarată de aceasta.
  • Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată nu poate fi dispusă în situaţiile în care informaţiile oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere şi rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv în unităţile sanitare stabilite prin Hotărâre a Guvernului
  • Persoana izolată nu poate părăsi unitatea sanitară sau locaţia declarată fără încuviinţarea medicului sau a reprezentantului direcţiei de sănătate publică, iar măsura izolării încetează la data confirmării persoanei ca persoană vindecată pe baza examinărilor clinice şi paraclinice şi a recomandării medicului care constată că riscul de transmitere a bolii nu mai există
  • În cazul în care o persoană nu respectă măsura izolării la domiciliu sau la locaţia declarată pe durata acesteia, deşi a consimţit-o anterior, medicul sau, după caz, organele de control informează de îndată Direcţia de Sănătate Publică judeţeană sau a Municipiului Bucureşti, care poate confirma sau infirma măsura izolării recomandată de medic, în unitatea sanitară, printr-o decizie cu caracter individual
  • Persoanele care contestă juridic carantinarea sau izolarea vor fi monitorizate medical, iar decizia primei instanţe în acest sens este executorie
  • Măsura carantinei persoanelor se instituie pe baza afirmaţiilor ştiinţifice oficiale şi a definiţiei de caz, la domiciliul persoanei, la o locaţie declarată de aceasta sau în spaţiul desemnat de autorităţi cu privire la persoanele suspecte a fi infectate sau purtătoare ale unui înalt agent patogen care: a) sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel naţional, european şi internaţional de către organismele în domeniu; b) au intrat în contact direct cu persoane confirmate a fi infectate de o boală infecto-contagioasă.
  • Persoanele care nu respectă măsura carantinării la domiciliu, medicul sau organele de control recomandă iar reprezentatul DSP decide carantinarea persoanei în spaţiul special desemnat de autorităţi
  •  Referirile la carantinarea bunurilor suspecte de a fi contaminate cu un agent înalt patogen au fost eliminate
  • Cei care nu respectă regulile de izolare si carantinare vor fi sanctionati
  • În cazul copiilor a căror părinți sunt bolnavi cu coronavirus și nu au posibilitatea să fie îngrijiți de rude sau alte persoane apropiate, DSP va anunță serviciul de asistență socială pentru a lua măsuri în acest sens

Senatorii au ajuns la un consens, miercuri,  cu reprezentanții Guvernului

După trei zile de dezbateri și negocieri  în cadrul Comisiei Juridice, senatorii au ajuns la un consens, miercuri,  cu reprezentanții Guvernului, fiind aduse modificări importante la proiectul de lege inițiat de Guvern și amendat de Camera Deputaților. Proiectul urma să între la vot final, joi, în plenul Senatului la ora 12.00, conform ordinii de zi. Premierul Ludovic Orban își anunțat prezența la ședința de plen.
Ședința de plen, programată pentru ora 12:00, a fost suspendată până la finalizarea raportului senatorilor juriștii. Premierul Ludovic Orban a fost în Senat, unde a participat la ședința informală a Comisie juridice, care discută de aproximativ șase ore pentru a finaliza forma acestui proiect, potrivit Agerpres.

Orban și-a afirmat încrederea că proiectul va fi votat joi. „Așteptăm adoptarea legii. După adoptarea legii, vom reintroduce în Hotărârea de Guvern de prelungire a stării de alertă măsurile pentru care nu am mai avut baza legală și vom analiza la momentul respectiv alte măsuri. Repet, nu ne dorim să impunem nicio nouă restricție. Ca să putem să facem lucrul ăsta avem nevoie de cooperarea fiecărui român și de responsabilitatea fiecărui român”, a spus premierul, la ieșirea de la discuții, după care a plecat spre Palatul Victoria, unde, de la ora 17:00, era programată ședința de Guvern.

Principalele modficări aduse de senatorii Legii carantinei

  • Institutul Naţional de Sănătate Publică are obligaţia de a comunica zilnic numărul cazurilor noi, numărul cazurilor retestate şi numărul total de teste pentru cazurile noi şi cazurile retestate, raportate separat la nivel naţional şi judeţean, inclusiv după criteriul domiciliului persoanei testate, făcută de preşedintele Comisiei Juridice, Robert Cazanciuc,
  • Pacientii pot contesta juridic carantinarea sau izolarea şi vor fi monitorizati medical, iar decizia primei instanţe în acest sens este executorie. In condiţiile alineatului 3 sau 4, persoana în cauză nu poate părăsi unitatea sanitară ori, după caz, domiciliul sau locaţia declarată, fără încuviinţarea medicului sau reprezentantului de Sănătate Publică, unitatea sanitară sau locaţia alternativă, până la emiterea deciziei care infirmă măsura izolării, recomandată de medic sau, după caz, de organele de control (…) sau până la data pronunţării hotărârii de revizuire sau, după caz, de încetare a măsurii izolării.
  • Persoana în cauză are dreptul de a părăsi imediat spaţiul sau unitatea în care a fost carantinată sau, după caz, izolată, dacă instanţa judecătorească de fond dispune încetarea măsurii”, a afirmat vicepreşedintele comisiei, Iulia Scântei.
  • O altă procedură pentru detașarea medicilor: „Am introdus o procedură obligatorie, mai întâi de voluntari, într-un al doilea pas de apărare la o structură militară, dacă va fi cazul. Dacă nici cele două soluții nu pot să aducă pe cineva într-un spital care are o criză la un moment dat, să se poată merge la o detașare cu o compensare financiară destul de importantă, de până la jumătate din salariu, plus o diurnă de 2% pe zi pentru cei care merg în asemenea misiuni. Practic ar fi o dublare a salariului. Ministerul Sănătății va fi obligat să formeze un corp al voluntarilor pentru situații de urgență, la care statul să poată apela atunci când este nevoie”. Ministerul Sănătăţii va fi obligat să creeze un corp al voluntarilor pentru situaţii de urgenţă la care statul să poată apela când e nevoie carantina izolare.Practic, un număr de cadre medicale trebuie să se înscrie pe această listă, beneficiază de o anumită formă de compensare, dar atunci când este nevoie de ei în situații speciale, sunt solicitați.
  • Copiii infectați cu coronavirus vor fi mai întâi izolați la domiciliul aparținătorilor: „În ceea ce priveşte izolarea minorului într-o unitate sanitară sau într-o locaţie alternativă, aceasta se instituie potrivit reglementărilor legale în vigoare. Aparţinătorul minorului, întrucât trebuie să stea cu el, este supus măsurii carantinei, în temeiul prezentei legi, dacă măsura izolării nu i se aplică”, a precizat senatoarea PNL Iuliana Scântei.
  • Nu este obligatoriu ca minorii cu vârsta între 14 şi 18 ani să fie internaţi cu un părinte.
După ce Senatorii jurişti au negociat ore în şir, marţi seară, raportul cu amendamente, au fost prezenți la dezbatere din comisie ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, şi secretarul de stat Raed Arafat, în plenul Senatului, fiind preconizat votul final.

Principalele modificări la proiectul de lege, agreate de partide, potrivit spuselor lui Nelu Tătaru:

  • Internarea asimptomaticilor, cu evaluare, de maximum 48 de ore şi decizia de izolare la domiciliu pentru 14 zile, prevedere asupra căreia s-ar fi ajuns la un acord. PSD ceruse că cei care nu au simptome să poată decide să refuze internarea şi să stea izolaţi la domiciliu.
  • Carantină la graniţă rămâne pentru persoanele care vin din zonele roşii, cu posibilitatea de a contesta în instanţă acest lucru, un acord realizat, care  va impune că cei care vin din zonele roşii de focar să stea 14 zile în carantină, potrivit amendamentului. Acestea pot stă în carantină instituționalizată sau la domiciliu, însă dacă părăsesc locul de carantinare vor fi nevoiți să plătească costurile.
  • Detaşarea medicilor – se merge gradual, de la detaşare voluntară, iar acolo unde nu vor fi cadre se vor face şi detaşări nevoluntare, cu plata unor indemnizaţii şi asigurarea cazării şi diurnei.
  • Medicul curant va avea posibilitatea de a-şi susţine diagnosticul pus.
  • DSP va da actul administrativ după cele 48 de ore de evaluare în spital.
  • Persoanele infectate simptomatice vor fi internate în spital, cu posibilitatea externării la ameliorarea simptomelor.
  • Carantină bunurilor se va face pentru dezinfecţie. Se menţine carantină prelungită, până se face neutralizarea naturală, apoi bunurile se restituie. Amendamentul privind carantinarea bunurilor personale infectate a fost eliminat din proiectul Legii carantinarii, la cererea PSD.
  • Minorii vor rămâne în custodia familiei, până la gradul 4, dacă părinţii sunt bolnavi. Un alt amendament se referă la situaţia minorilor, care vor trece sub ocrotire temporară a statului numai pe durata în care rămân fără supraveghere și fără îngrijire
  • Pacienţii vot putea refuză tratamentul, pe propria răspundere.

Ministrul Sănătății a anunțat că pacienții asimptimatici vor ajunge la spital pentu 48 de ore:

”Asimptomaticii vor avea o evaluare de 48 de ore. Fiecare pacient va beneficia de o evaluare clinică, biologică de 48 de ore. Pentru cei simptomatici se va prelungi măsura internării până la vindecare sau până la momentul în care devin asiptomatici”, a spus Nelu Tătaru, după mai bine de șase ore petrecute la dezbaterile în comisia din Senat.

În ceea ce privește carantinarea persoanelor care vin din zona roșie, ministrul Sănătății a declarat:

”Cine nu stă în carantină va suportă niște sancțiuni. Dacă vor infectă pe cineva, vor suportă consecințele Codului Penal. Bunurile carantinate vor fi dezinfectate. Acolo unde nu se poate face dezinfectarea, se va păstra bunul până când va trece pericolul pe cale naturală. Cei care aplică amenzile sunt aceiași din Legea 55. Vom avea stare de alertă, în continuare, cât va fi nevoie că să oferim protecție cetățenilor României”, a declarat Nelu Tătar

Referitor la detașarea medicilor, ministrul Sănătății a spus că se merge gradual, de la o detaşare voluntară, la  detaşări ”nevoluntare”, iar secretarul de stat, Raed Arafat, a specificat că este necesară o indemnizație în acest sens, fiind nevoie că cadrele medicale să fie sprijinite.

“Indemnizaţia de detaşare consider că este un lucru foarte important. Cum o să o numim, o să fie discutat când dezbatem, dar este clar că acela care se detaşează trebuie să aibă o indemnizaţie într-o anumită limită care să spună că acoperă pentru el acest efort pe care l-a făcut, că el e voluntar sau că este, la ordin, nevoluntar, această indemnizaţie trebuie să fie dată pentru persoană respectivă, plus asigurarea cazării, mesei, transportul pentru el, pentru că persoană respectivă nu trebuie să piardă nimic, de fapt, ci doar să fie sprijinită să facă misiunea ei”, a explicat Arafat, în cadrul dezbaterilor la proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

Președintele interimar al Social Democraților, Marcel Ciolacu, a spus, luni, că proiectul de lege ce vizează carantină și izolarea nu va fi votat în Parlament până când premierul și ministrul Sănătății nu vor veni „să lămurească toate aspectele în discuție în acest moment”.

Președintele a criticat poziția PSD în adoptarea proiectului de lege ce vizează reglementarea izolării și carantinarii, calficand acțiunile partidului drept ”cinice”.

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a votat mai multe modificări:

  • Un amendament  depus de PSD specifică că carantina se va institui asupra persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen în spaţii special desemnate de către autorităţi, la domiciliu sau în locaţia declarată de către persoana carantinată stabilita prin decizie motivată a Direcției de Sănătate Publică pentru fiecare persoană identificată, decizie care va conține mențiuni cu privire la data si emitentul actului, numele si datele persoanei carantinate, durata măsurii si calea de atac prevăzută de lege.
  • Pentru persoanele asimptomatice, izolarea se va realiza la domiciliu sau locația declarată, însă medicul poate decide dacă este necesară internarea acestuia în spital. Exceptia prevede situatiile în care, se impune izolarea acestor persoane în unitățile sanitare, prevăzute prin hotărâre a Guvernului.
  • Izolarea se poate face fără consimțământul persoanei, însă medicii nu pot impune un tratament fără ca pacientul infectat cu coronavirus să fie de acord
  • Medicii vor putea fi detaşaţi obligatoriu, pe o perioadă de maximum 30 de zile. Ordinul de detaşare nu se poate prelungi fără acordul persoanei în cauză. Ordinul poate fi atacat, în termen legal, la instanţa de contencios administrativ.
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele