Știai că există la noi un țară o legumă care crește aproape peste tot, la liber, și este adorată de turiștii străini?
Ciupercile sălbatice, căci despre ele este vorba, au apărut deja datorită ploilor, dar și a temperaturilor ridicate. Acestea au apărut mai devreme, în comparație cu alți ani, iar cele mai multe au fost exportate în cantități mari în Italia, Spania și Germania.
Mulți culegători au avut în coșuri diverse specii, cum ar fi hribi, gălbiori sau crăițe.
Hribii sau mânătărcile reprezintă o adevărată delicatesă la noi în țară și sunt cele mai căutate soiuri de ciuperci. Cu toate acestea, cei care nu cunosc bine soiurile nu trebuie să le culeagă singuri din pădure, ci trebuie să le achiziționeze din locurile autorizate.
Însă, mare atenție la ciuperci. În România, există și specii de ciuperci care pot provoca intoxicații extrem de grave, chiar fatale.
“Din păcate, intoxicaţia cu ciuperci este în foarte multe cazuri fatală. Recomand să se informeze foarte, foarte bine. Sunt persoane care cunosc foarte bine ciupercile, care au crescut lângă ele, dar vedeţi şi dvs. apar tot felul de mutaţii”, a explicat medicul Ionuţ Pantiş pentru Observator News.
Există multe specii de ciuperci otrăvitoare care pot provoca simptome variate, de la tulburări gastrointestinale minore până la insuficiență hepatică severă și deces.
Simptomele intoxicației: Simptomele intoxicației cu ciuperci pot include greață, vărsături, dureri abdominale, diaree, halucinații, confuzie, și, în cazuri severe, insuficiență hepatică, renală sau deces. Simptomele pot apărea la câteva ore după consum sau pot fi întârziate până la 24 de ore.