Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial, însă sănătatea sistemului cardiovascular poate fi protejată chiar cu ajutorul alimentației.
Una dintre cele mai mari probleme ale sistemului cardiovascular este ateroscleroza, adică acumularea de plăci în artere. Din această cauză, arterele se îngroașă, ceea ce provoacă probleme uriașe.
Din fericire, însă, o alimentație echilibrată ne poate ajuta să menținem sănătatea arterelor, prevenind, astfel, apariția acestei afecțiuni.
Legumele sunt principalul nostru aliat în lupta împotriva aterosclerozei, iar unele dintre ele chiar au efecte miraculoase. Iată care sunt:
Spanacul
Spanacul este bogat în potasiu și acid folic, ajutând la reducerea tensiunii arteriale, dar și contribuind la prevenirea îngroșării arterelor.
Acesta conține și luteină, un antioxidant care protejează arterele de colesterolul de tip LDL (cunoscut drept „colesterol rău”).
Broccoli
Broccoli este considerat un superaliment, iar conținutul său de sulforafan ajută extrem de mult la prevenirea bolilor cardiovasculare, arată realitatea.net.
De asemenea, vitamina K din broccoli previne apariția plăcilor arteriale.
Usturoiul
A fost utilizat în medicina tradițională de secole pentru proprietățile sale benefice asupra inimii. Se crede că poate ajuta la lărgirea arterelor și la reducerea cantității de plăci.
Roșiile
Tomatele conțin licopen, un puternic antioxidant care controlează colesterolul LDL și, prin urmare, previne apariția plăcilor.
Avocado
Avocado este bogat în potasiu, care poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, conține acizi grași mononesaturați care pot reduce colesterolul rău și crește colesterolul bun (HDL).
Sfeclă roșie
Nitrații din sfeclă roșie se transformă în oxid nitric în organism, ajutând la relaxarea și dilatarea vaselor de sânge, promovând astfel un flux sanguin sănătos.
Ardei iute
Capsaicina, compusul care dă ardeiului iute gustul său picant, poate crește capacitatea organismului de a dizolva cheagurile de sânge și de a reduce inflamația, ambele fiind esențiale pentru sănătatea arterelor.
De obicei, într-o piaţă, este greu de deosebit producătorul autohton de samsarul care aduce legumele sau fructele importate din engros şi le vinde drept produse româneşti.
Observatornews.ro a mers în Piața Centrală din Craiova, județul Dolj, încercând să afle cum putem, totuși, să realizăm diferența.
O bătrână care vinde verdețuri a oferit un pont, în acest sens: „Producătorii îşi vor afişa mereu la loc vizibil datele de identificare”.
Mirel Popa, un producător din Dăbuleni, vinde roşiile cu 10 lei și castraveţii cu 6. Trebuie să acopere costurile cu chiria tarabei şi cu transportul și spune că niciodată nu ar cumpăra legume sau fructe de la drumul mare. Citește mai mult…