Un medic de la Spitalul Județean Suceava, care a fost diagnosticat pozitiv cu noul coronavirus, susține că a avut mai multe simptome, de la febră la pete vineții pe corp.
LINIA ÎNTÂI. „În afară de problemele de respirație, apar și alte simptome. E omenește să te îngrijorezi puternic.
Am avut pete vineții pe membre, în special pe coapsele anterioare. Sunt pete, cum să vă zic, precum cele care apar imediat după ce moare omul”, a povestit Manuela Șestac neurochirurg la Spitalul Județean din Suceava, pentru Libertatea.
Manuela Șestac, neurochirurg la Spitalul Județean din Suceava, a aflat că are COVID-19 în urmă cu aproximativ trei săptămâni.
„Joi, 19 martie, am intrat de gardă la 8 dimineață și urma să ies vineri, la ora 15. Simptomele au început pe 19, la prânz prin febră ușoară, 37,6, și un pic de tuse. M-am închis în cabinet, nu am coborât nici măcar cu mască. Am avut noroc că am avut o singură urgență pe care am făcut-o prin telefon”, a mai povestit medicul.
„Eu fusesem la finalul lui februarie în Milano, câteva zile, apoi am intrat două săptămâni în izolare la domiciliu vorbind cu cei de la DSP, nu am avut simptome, nu existau teste nicăieri, nici măcar la privați. După izolare, revenisem de câteva zile în spital, nu aveam simptome. Nu existau alte proceduri de reintegrare a celor izolați la revenirea în spital, dar asta, cinstit, nu e vina spitalului sau a DSP Suceava, nu fusese trimis nimic de la minister”, spune Manuela Șestac.
„Pe 19 seara, când eram în cabinet, singură, mi-a crescut febra la 38,5. A cedat la paracetamol. Infecționistul spitalului mi-a zis să fac test de gripă, nu de COVID. A doua zi, am sunat și la epidemiolog și doamna doctor Zorescu mi-a zis să fac imediat și test COVID. Am făcut ambele teste vineri, pe 20, imediat am aflat că am gripă. Rezultatul de la COVID a venit câteva zile mai târziu, dar deja mă izolasem”, a mai relatat aceasta
Ulterior, după ce avusese stări de vomă la spital, vineri, medicul a decis să se izoleze din nou.
Luni și marți au început deja semnele clasice ale COVID și i-a venit și rezultatul că e pozitivă.
„Ca bolnav de COVID-19, cel mai mult te sperie că nu poți să inspiri complet. Faci eforturi și nu te oxigenezi. Apoi, dacă ai, cum am avut eu, lividități pe membre, începi să te temi și mai tare. E omenește să te îngrijorezi puternic. Am avut pete vineții pe membre, în special pe coapsele anterioare. Sunt pete, cum să vă zic, cum apar imediat după ce moare omul”, a mai povestit aceasta.
În primele zile în care i-au apărut simptomele accentuate ale infectării cu noul coronvirus, Adrian Streinu-Cercel susținea că ceea ce s-a întâmplat la Suceava a fost un accident epidemiologic.
„În acel moment mă simțeam rău, eram speriată de simptome, dar mi-am promis că o să spun la un moment dat ce știu. M-am decis să vorbesc când Streinu-Cercel a spus că la noi a fost un accident epidemiologic. Eu știam foarte bine că în Spitalul din Suceava nu existau proceduri, circuite, nu ne lăsau să purtăm măști și nu se făceau teste. Ce accident?”, a explicat neurochirurgul.
„Ce m-a deranjat foarte tare a fost că nu poți vorbi despre un accident epidemiologic, despre o întâmplare la Suceava, în condițiile în care șefii din Sănătate știau ce s-a întâmplat la noi”, a mai explicat aceasta.
Medicul neurochirurg a explicat cum mai mulți colegi au sunat-o pe data de 23 martie, când au fost chemați „de-a valma” la spital, deși mulți erau suspecți de coronavirus.
„Am pus mâna pe telefon și la 7.18 l-am sunat pe directorul medical Macovei. «Ce ordin de ministru?», i-am zis. Macovei mi-a spus că e un ordin verbal de ministru să vină toată lumea la spital. I-am spus «Ce ordin verbal de ministru, îți bați joc de mine?!»”, a mai povestit medicul.
Medicul neurochirurg îi sfătuiește pe toți să stea în casă deoarece „avem un adversar necunoscut și extrem de puternic”.