Liniile roșii trasate de Ciucă pe tema taxelor/Boloș spera să crească impozitele pe salarii, dividende și proprietăți la 16%
Deși liberalii îi acuzau pe sociali democrați de încercarea de a introduce cota progresivă de impozitare, tot aceștia recunosc, prin președintele PNL, Nicolae Ciucă, că acest subiect nu a fost deloc discutat la nivelul coaliției de guvernare. Ideea impozitării adiționale vine chiar de la liberalul Marcel Boloș, ministrul de Finanțe.
În cadrul unei intervenții, Nicolae Ciucă s-a contrazis și a declarat că nimeni din coaliție nu a venit cu vreo mărire de taxe sau impozite, de niciun fel. Acesta declarase anterior faptul că linia roșie trasată de PNL în coaliția de guvernare este păstrarea cotei unice de impozitare.
Nu se ia în calcul majorarea cotei TVA, s-a discutat în Coaliție. Nu s-a discutat în Coaliție majorarea impozitului pentru dividende, dar poate crește nivelul redevențelor pentru resursele minerale, a declarat liderul PNL.
Astfel, “liniile roșii” de care vorbesc liberalii sunt, în fapt, niște linii imaginare, parte dintr-un exercițiu de imagine în fața unui electorat tradițional din ce în ce mai circumspect și slăbit.
De unde vin ideile privind impozitarea? Boloș: “cotă unică de 16% pe toată linia”
Ideea unei noi tranșe de impozitare vine, potrivit unor surse politice, chiar de la ministrul de Finanțe liberal, Marcel Boloș, care, într-o ședință a coaliției din acest an, a venit cu o propunere bombă: a prezentat o simulare pe cotă unică de 16% pe toată linia.
Adică 16% impozitul pe venit, 16% impozitul pe dividende și 16% impozitul pe profit. Liberalii s-au speriat când au văzut propunerea lui Boloș și i-au dat instrucțiuni să ascundă cifrele și să nu mai apară vreodată cu ele.
La acest moment, în România, cota de impozitare este de 10% pe salariu, 16% pe profit și 8% la dividende, iar pentru locuințe impozitarea este cuprinsă între 0,08% și 0,2%, în funcție de decizia fiecărui Consiliu Local.
PSD vine cu un plan solid pentru reducerea deficitului bugetar, fără măriri de taxe
Reluarea discuției în spațiul public, privind impozitarea unică sau progresivă, vine în contextul în care guvernanții sunt nevoiți să scadă cheltuielile bugetare.
Ținta de deficit pentru 2024, setată acum la 5% din PIB, va fi depășită, conform liderilor coaliției. Astfel, ministrul Finanțelor a primit temă ca până la finalul verii să elaboreze un program de reducere a cheltuielilor bugetare și care să facă economii de 5 miliarde de lei, la buget.
Guvernul Ciolacu urmează să negocieze cu Comisia Europeană până pe 15 octombrie un plan pentru următorii 7 ani, prin care deficitul bugetar să scadă anual cu 0,7% din PIB. Principalul argument pe care Premierul îl va folosi este programul investițional masiv pe care social democrații l-au pus în aplicare de la intrarea la guvernare și care a devenit acum principalul motor de creștere economică a României.
CITEȘTE ȘI: