Localitatea din România inclusă în patrimoniul UNESCO în care fiecare casă va primi 60.000 de euro prin PNRR, pentru restaurare
În satul Saschiz, parte din Patrimoniul UNESCO, douăzeci de case, din două aşezări pitoreşti peste care timpul şi-a pus amprenta, au fost alese pentru a face parte dintr-o rută specială a satelor cu arhitectură tradiţională. Restaurarea acestora este susţinută prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar asta va aduce un suflu nou acestor locuri de basm.
La aproximativ 75 de kilometri de Târgu Mureş, găsim locul de o frumuseţe rară – satul Saschiz. Peisajul este unul de poveste, dar casele construite în urmă cu mai bine de două secole arată acum ca nişte ruine. Însă, nu pentru mult timp. Opt case de aici au fost alese să intre în ruta specială a satelor cu arhitectură tradițională.
Bijuterii arhitecturale, restaurate
„E programul satelor cu case cu arhitectură de patrimoniu valoroasă, unde am reuşit să prindem două contracte de finanţare, unul pentru localitatea Saschiz şi unul pentru localitatea Cloaşterf, cu renovarea gospodăriilor din cele două aşezări”, spune Ovidiu Șoaită, primar Saschiz, potrivit observatornews.ro
În inima centrului istoric al Saschizului, parte din Patrimoniul UNESCO, se află una dintre casele ce urmează să fie renovate. Aceasta aparține soţilor Oana şi Rudolf Poledna, care sunt extrem de încântaţi de acest proiect: „E o casă veche care a fost într-o stare extrem de avansată de degradare, dar extrem de valoroasă din punct de vedere arhitectural şi a tuturor elementelor de tâmplărie”.
„Casa era destul de dărăpănată. Jumătate din acoperiş era distrus. Lipseau deja ziduri şi era foarte aproape de a se prăbuşi complet. Şi ne-am bucurat că şi casa noastră a fost selectată pentru acest program”, povesteşte Rudolf Poledna, proprietarul unei case.
Finanţare prin PNRR: 60.000 euro pentru fiecare locuinţă
„Scopul este revitalizarea aceestor sate şi introducerea lor în circuite turistice, astfel încât, tot ceea ce avem de valoare construit şi vechi să fie valorificat cât mai bine. Practic după ce casa este renovată va fi un mic muzeu vizitabil de cel puţin zece ani. Cel puţin zece ani de zile proprietarul nu poate să-l înstrăineze”, adaugă Ovidiu Șoaită, primar Saschiz.
Restaurarea celor 20 de bijuterii arhitecturale este finanţată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, care a alocat 60.000 euro pentru fiecare locuinţă, iar în cazul în care banii nu vor fi suficienţi, proprietarii vor fi nevoiţi să achite diferenţa din propriul buzunar.