Locul de basm din Europa cunoscut de puțini turiști! Se trece prin apă înghețată pentru a ajunge la o cascadă secretă

Publicat: 14 08. 2024, 08:57
Actualizat: 14 08. 2024, 09:17
Mountain stream full of smooth rocks in Saklikent Gorge Canyon in Turkey,Image: 147555873, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

Europa, ca și România, este plină de locuri extrem de frumoase, care îți taie repirația, desprinse parcă din poveștile cu zâne și feți-frumoși. Despre multe locuri de poveste știu prea puțini oameni, astfel că acestea rămân, parcă, suspendate în timp. 

Unul dintre aceste locuri absolut fabuloase este defileul Saklikent din Turcia. Lung de aproximativ 18 kilometri și cu pereți de până la 300 de metri, Saklikent este cel mai mare canion din Turcia.

Este situat în propriul său parc național, fiind cunoscut și sub numele de ”Valea ascunsă” sau ”Orașul pierdut”, relatează CNN.

Saklikent se află în apropierea „Coastei turcoaz” din sud-vestul Turciei, o frumoasă porțiune din Marea Mediterană.

În timpul verii, Saklikent este un magnet pentru turiști și excursioniști, mai ales că există o mulțime de excursii de o zi ce oferă Saklikent pe itinerariile lor, cu plecări din orașele de coastă Ankara, Fethiye sau Kaș, precum și din stațiunile mai mici dintre acestea.

La intrarea în canion, atmosfera este festivă. După ce își cumpără biletul – mai puțin de 2 dolari – vizitatorii trec printr-o crăpătură îngustă de stâncă de-a lungul unei poteci de lemn suspendate deasupra apelor pline de viață. Deasupra, un steag turcesc gigantic flutură în vânt.

Saklikent nu pretinde a fi lipsit de pericole. Atât înainte, cât și după ce intrați, există semne mari care avertizează că vă așteaptă capcane.”Primii 500 de metri ai traseului de mers pe jos al canionului sunt potriviți pentru copii, cu condiția ca aceștia să fie însoțiți de un adult”, se arată pe panourile de avertizare.

Chiar și pentru adulți, locul nu este lipsit de pericole. Cei care parcurg mai mult de un kilometru în amonte fără un ghid și echipament adecvat ”se confruntă cu un risc ridicat pentru siguranța vieții”.

Sursa foto: Profimedia