Locul IDEAL unde ar trebui depozitați cartofii pentru a se păstra proaspeți și tari

Publicat: 31 05. 2024, 09:10
CARTOFI
Raport INS. Sursă foto:pixabay.com

Addison LaBonte, dezvoltator de rețete și fondator al site-ului Watch Learn Eat, recomandă să nu depozitați cartofii în frigider, dacă puteți evita acest lucru.

„Păstrarea cartofilor în frigider poate crește cantitatea de zahăr pe care o conțin, ceea ce le poate conferi un gust dulce și poate duce la o reacție chimică ce generează niveluri ridicate de acrilamidă atunci când cartofii sunt copți, prăjiți sau rumeniți la temperaturi înalte.

Acest lucru poate reprezenta o problemă pentru sănătate și poate fi motivul pentru care unele surse recomandă să nu depozitați cartofii în frigider, dacă este posibil”, a explicat Addison.

În schimb, cartofii ar trebui depozitați la temperatura camerei, de preferință într-un loc întunecos și răcoros din bucătărie, unde vor rămâne proaspeți dacă sunt păstrați corect.

Cele mai bune metode pentru a păstra cartofii proaspeți

Addison a oferit câteva sfaturi utile pentru depozitarea cartofilor: „Când îi păstrați la temperatura camerei, asigurați-vă că îi puneți într-un coș, ladă, pungă de hârtie, cutie de carton sau container acoperit lejer, pentru a fi bine ventilați. Cartofii întregi, nepreparați, pot rezista de obicei până la două săptămâni dacă sunt depozitați corect la temperatura camerei.

„Odată tăiați, cartofii cruzi vor rezista aproximativ 24 de ore. Trebuie să puneți cartofii cruzi tăiați într-un bol cu apă rece, complet submerși, și să îi refrigerați.”

Sfaturi suplimentare pentru depozitarea cartofilor

Cheia pentru a păstra cartofii proaspeți pentru mai mult timp este să îi feriți de umiditate, căldură și lumină. Aceasta înseamnă că cel mai bine este să îi păstrați într-un container aerisit, cum ar fi o pungă de plasă sau un coș.

Asigurați-vă că îi țineți departe de aragaz, cuptor sau alte aparate fierbinți din bucătărie, deoarece căldura poate provoca începerea procesului de putrezire.

De asemenea, este recomandat să păstrați cartofii separat de alte fructe și legume, deoarece produc un hormon de creștere numit etilenă, care poate accelera maturarea atunci când multe produse sunt depozitate împreună.

Unul dintre cele mai rele legume pe care să le păstrați lângă cartofi este ceapa, deoarece și ea produce etilenă și va determina începerea procesului de degradare a cartofilor.

„Nu păstrați cartofii lângă ceapă! Nu sunt vecini buni și reacțiile chimice dintre ele vor strica ambele legume mai repede”, a explicat Addison, potrivit express.co.uk.

Cea mai bună recomandare pentru depozitarea cartofilor este să îi păstrați nespălați și să îi verificați regulat, deoarece orice cartof care începe să miroasă sau să se înmoaie poate cauza stricarea celorlalți.