Lovitură de teatru! Procurorii clasează dosarul în care patronul CS Universitatea Craiova, Mihai Rotaru, este acuzat că i-ar fi dat 600.000 de euro deputatului Ioan Oltean: „Nu există probe”

Lovitură de teatru! Procurorii clasează dosarul în care patronul CS Universitatea Craiova, Mihai Rotaru, este acuzat că i-ar fi dat 600.000 de euro deputatului Ioan Oltean: „Nu există probe”
Publicat: 26/07/2020, 23:17
Actualizat: 26/07/2020, 23:24

DNA a clasat dosarul în care finanțatorul echipei CS Universitatea Craiova, Mihai Rotaru, era acuzat că i-a dat, în anul 2010, 600.000 de euro deputatului Ioan Oltean pentru a-l ajuta într-un dosar ANRP. Ancheta fusese demarată cu tam-tam pe vremea Laurei Codruța Kovesi, când începuse ”vânătoarea de vrăjitoare”.

Ioan Oltean era acuzat de „abuz în serviciu și trafic de influență”, se arată în comunicatul din noiembrie 2015, în care  DNA anunța începerea urmăririi penale împotriva omului politic. În iulie 2020, procurorii de la Secția de combatere a corupției în DNA au cerut clasarea cauzei, motivând că „nu exista probe că o persoană a săvârșit infracțiunea”.

Patronul CS Universitatea Craiova se poate concentra liniștit la lupta pentru titlu, scrie prosport.ro. DNA a clasat un dosar deschis în anul 2015. În rechizitoriu se vorbea că Mihai Rotaru i-ar fi dat 600.000 de euro deputatului Ioan Oltean. Omul politic ar fi trebuit, spuneau cei care au întocmit dosarul, să-l ajute într-un dosar ANRP.

Anchetatorii care au cerut clasarea dosarului spun că „nu exista probe” care să susțină acuzațiile din rechizitoriu

Acțiunea era zugrăvită „ca o scenă dintr-un film polițist”, scriu jurnaliștii de pa prosport.ro. Întâlnirea dintre cei doi ar fi avut loc în incinta unei biserici din localitatea Chitila, iar denunțul a fost înaintat de un preot.

În 26 noiembrie 2015, DNA emitea un comunicat de presă în care anunța declanșarea urmării penale față de Ioan Oltean, într-un dosar ANRP. Deputatul era acuzat de „abuz în serviciu și trafic de influență”.

„De asemenea, din probele administrate în cauză a rezultat că deputatul Oltean Ioan, care avea relații cointeresate cu cesionarul și cu președinta ANRP, și-a exercitat influența la aceasta din urmă pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului. În schimb numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii.”, se spunea în comunicatul DNA.

În noiembrie 2015, DNA a cerut conducerii Camerei Deputaților aviz pentru arestarea lui Ioan Oltean

„Din probele administrate in cauza a rezultat ca deputatul Oltean Ioan, care avea relatii cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai si cu presedinta A.N.R.P Dumitrean Nicoleta Crinuta, si-a exercitat influenta la aceasta din urma pentru urgentarea si aprobarea despagubirii in favoarea cesionarului. In schimb cesionarul Rotaru Mihai i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii”, se spunea în documentul înaintat de procurori  Camerei Deputaților.

Solicitarea a fost aprobată, dar Înalte Curte a respins în doua rânduri cererea procurorilor de emitere a unui mandat de arestare preventivă.

Halucinant: nici înregistrările audio oferite de denunțător nu au avut relevanță și nu au putut proba primirea celor 600.000 de euro

Pe data de 6 iulie 2020, procuroarea Carmen Fota de la „Sectia de combatere a corupției” din cadrul DNA a dispus clasarea cauzei. Concluzia a fost că „nu exista probe că o persoană a săvârșit infracțiunea”.

Decizia a fost susținută de mărturiile luate în timpul anchetei de la angajați ai parohiei sau de la șoferul omului politic. Interesant este faptul că nici înregistrările audio oferite de denunțător nu au avut relevanță și nu au putut proba primirea celor 600.000 de euro. Ioan Oltean a declarat la DNA că nu a fost niciodată în localitatea Chitila.

Patronul formației din Bănie, Mihai Rotaru, a scăpat de acuzațiile din dosar

În ceea ce îl privește pe Mihai Rotaru, patronul formației din Bănie și-a rezervat dreptul de a nu da declarații în această cauză. El a fost acuzat de fapta „de cumpărare de influență”, dar s-a ajuns la concluzia că „nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea”, conform celor scrise în comunicările oficiale. Un amănunt amuzant din anchetă este acela că denunțătorul susținea că finanțatorul formației din Bănie ținea banii într-un sac menajer.

Ordonanța în care procuroarea Carmen Fota a dispus clasarea dosarului: În prezenta cauză nu au rezultat elemente suficiente din punct de vedere probator, din care să rezulte primirea vreunei sume de bani de catre  Oltean Ioan de la  Rotaru Mihai

„Avand in vedere cele aratate mai sus, se poate concluziona ca din cercetarile efectuate in prezenta cauza nu au rezultat elemente suficiente din punct de vedere probator, din care sa rezulte primirea vreunei sume de bani de catre inc. Oltean Ioan de la inc. Rotaru Mihai sau de la alta persoana, in scopul exercitarii influentei la nivelul presedintei Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, respectiv asupra numitei Dumitrean Crinuta Nicoleta sau asupra unor alti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, pentru aprobarea despagubirilor din dosarul nr. 46076/CC aflat pe rolul ANRP sau din alt dosar ANRP.

In concluzie, avand in vedere ca din materialul probator care s-a putut administra in cauza nu rezulta existenta faptelor, cu certitudinea necesara fundamentarii unei concluzii care sa rastoarne prezumtia de nevinovatie, in ceea ce priveste savarsirea infractiunilor de cumparare de influenta, fapta prevazuta de art. 291, alin. 1 din Cod pen. raportat la art. 7, lit. a) din Legea 78/2000, de catre inculpatii Oltean Ioan si Rotaru Mihai, urmeaza a se dispune o solutie de clasare”, se arată în documentele citate de prosport.ro.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Exclusiv. Călin Georgescu: România e o colonie cu cetățeni sclavi
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Marii producători de mașini, nevoiți să plece de pe cea mai mare piață auto din...