Prima pagină » Diverse » VENIT. Ce înseamnă muncitor sezonier și cum ajungi să lucrezi în afara țării

VENIT. Ce înseamnă muncitor sezonier și cum ajungi să lucrezi în afara țării

VENIT. Ce înseamnă muncitor sezonier și cum ajungi să lucrezi în afara țării

Dat fiind faptul că în ultima lună, românii care au contracte de muncă sezonieră, au plecat în Germania, în plină pandemie de coronavirus, iar  Comisia Europeană a emis recent noi sfaturi practice pentru a se asigura că ” lucrătorii sezonieri ajung la destinație fără întârziere” , în contextul unui deficit de forță de muncă în sectorul agricol european, sunt importante de cunoscut  drepturile lucrătorilor sezonieri  în  statul german, în special.

În general, munca sezonieră este o formă de angajare temporară legată de perioade specifice ale anului și sectoare (de exemplu, recoltoare de fructe în sectorul agricol) sau industria turistică (de exemplu, curățătorii din stațiunile de vacanță). Deși situația diferă de la o țară la alta, lucrătorii sezonieri sunt adesea tratați mai puțin favorabil decât lucrătorii permanenți în ceea ce privește:

  • drepturi legale (de exemplu, protecție pentru concediere);
  • beneficiile oferite de angajatori (de exemplu, drepturi la pensie);
  • alte condiții de angajare (de exemplu, sănătate și siguranță, instruire).
  • Munca sezonieră poate fi realizată atât de cetățenii UE, cât și de cetățenii non-UE.

În cazul cetățenilor UE, lucrătorii sezonieri ar putea beneficia de Directiva 91/533 / CEE privind obligația angajatorului de a informa angajații despre condițiile aplicabile contractului sau relației de muncă. Cu toate acestea, directiva permite statelor membre să excludă de la dispozițiile sale acei angajați cu un contract sau o relație de muncă care să nu depășească o lună și / sau cu o săptămână de lucru care să nu depășească opt ore; sau cu caracter casual și / sau specific, cu condiția ca acest lucru să fie justificat de considerente obiective.

Germania: protecție a drepturilor lucrătorilor

Nivelul general de protecție a drepturilor lucrătorilor în Germania este clasat printre cele mai puternice din lume. Majoritatea lucrătorilor, sunt acceptați prin contracte colective de negocieri.

Muncitorii sezonieri sunt de obicei legați de angajator pe durata permisului de ședere, dar cazul este diferit pentru lucrătorii din UE, deoarece nu sunt obligati să obțină un permis de ședere. Începând cu 1 mai 2011, măsurile de restricție aplicate de Germania împotriva noilor state membre care au aderat, începând din  2004 au încetat, permițând lucrătorilor sezonieri din Europa de Est să-și aleagă liber angajatorul.

Potrivit Oficiului pentru Egalitatea de Tratament a Lucrătorilor din UE, angajații cu contracte pe durată determinată nu pot fi mai puțin favorabili decât cei cu contracte permanente. În plus, aceștia trebuie tratați în același mod ca și angajații germani. Aceasta se aplică condițiilor de muncă, de exemplu plata, încetarea angajării, programul de lucru, dreptul la concediu și sărbătorile publice, sănătatea în muncă și siguranța la locul de muncă.

În plus, lucrătorii sezonieri au, de asemenea, dreptul la salariul minim prevăzut de lege sau la orice salariu minim relevant pentru fiecare sector relevant

În Germania, salariul minim este reglementat de lege. Angajatorii trebuie să plătească salariul minim aplicabil în toate cazurile. Acest lucru este valabil indiferent dacă lucrați pentru un angajator german sau străin. În Germania, Administrația Vamală (Zollverwaltung) monitorizează dacă angajatorii plătesc salariul minim. Angajatorii care nu plătesc salariul minim trebuie să plătească restanțe. De asemenea, se pot confrunta cu o amendă.

Începând cu 01.01.2020, salariul minim este de 9,35 EUR brut pe oră lucrată efectiv.

În majoritatea cazurilor, salariile stabilite prin contractele colective sunt mai mari decât salariul minim prevăzut de lege și, în unele cazuri, sunt semnificativ mai mari. Prin urmare, este de obicei benefic pentru dvs. dacă relația dvs. de muncă este acoperită de un contract colectiv.

Încă trebuie să vi se plătească salariul minim, chiar dacă angajatorul dvs. nu este mulțumit de performanța dvs.

Pentru persoanele care au lucrat mai puțin de 6 luni în Germania, nu sunt considerate rezidenti fiscali și prin urmare nu  plătesc impozitul pe veniturile obținute în Germania (obligație fiscală limitată).

Venitul impozabil se determină prin adăugarea tuturor diferitelor surse de venit și scăderea din această sumă a oricăror alocații și a altor deduceri. Impozitul pe venit datorat pentru suma stabilită este calculat apoi pe următoarea scară

Lucrătorul care nu depășește venitul anual de 9.000 euro atunci este scutit de impozit pe venit, iar dacă depășește această limită, impozitul pe salarii va fi dedus din salariu, conform site-ului oficial al Uniunii Europene.

Contributia la asigurari sociale

În general, un lucrător sezonier străin din Germania trebuie să contribuie la asigurări sociale dacă nu este asigurat în țara de origine. Singura scutire se aplică pentru angajarea pe termen scurt; în cazul în care un lucrător este angajat timp de mai puțin de două luni sau 50 de zile lucrătoare pe an, nu trebuie plătite contribuții la asigurările sociale, indiferent de statutul de naționalitate.

Beneficiile de șomaj sunt disponibile pentru lucrătorii care au plătit continuu contribuțiile membrilor în ultimele 12 luni. Întrucât lucrătorii sezonieri nu sunt niciodată angajați timp de 12 luni în mod continuu, nu sunt eligibili pentru ajutoarele de șomaj .

Contribuțiile la asigurarea publică de pensii sunt obligatorii pentru toți lucrătorii sezonieri care nu sunt asigurați în țara lor de origine. Taxele de membru sunt de 19,5% din salariul brut, care este egal împărțit între angajator și lucrător. Procedura de revendicare a contribuțiilor după rezilierea contractului de muncă este lungă, complicată și nu întotdeauna reușită.

Astfel, în multe cazuri, lucrătorii străini sezonieri din Germania trebuie să contribuie la fondul de șomaj și pensionare (dacă nu sunt deja asigurați în țara lor de origine), dar nu sunt eligibili pentru a beneficia de aceste servicii.

Asigurare de sănătate

Germania este destul de strictă când vine vorba de asigurarea tuturor rezidenților săi de sănătate, din moment ce are unul dintre cele mai bune sisteme de asistență medicală din lume.

Asigurarea de sănătate este cerută de lege nu numai pentru lucrătorii străini, ci și pentru oricine dorește să intre și să locuiască în Germania pentru orice perioadă de timp.

Lucrătorii străini au, în mod implicit, dreptul la o asigurare de sănătate publică în conformitate cu legislația germană. Aceștia pot fi eligibili pentru furnizorii de asigurări private dacă salariul lor depășește pragul de 60.750 EUR pe an, începând cu 2020. Cu toate acestea, în calitate de lucrător străin, veți avea nevoie de o asigurare de sănătate privată pentru a solicita viza. După ce ajungeți în Germania (și aveți o adresă germană), puteți solicita o asigurare de sănătate publică.

Asigurare internațională de sănătate pentru lucrătorii străini din Germania

Pnetru cetățenii din statele membre ale UE (Uniunea Europeană) sau ale SEE (Spațiul Economic European), atunci este posibil să puteți utiliza asigurări de sănătate și din țara de origine atunci când veniți în Germania. Acest lucru se datorează faptului că Germania are acorduri de asigurare socială cu țările menționate, ceea ce face ca planul dvs. de asigurare de sănătate actual să fie valabil și în Germania, potrivit site-ului guvernamental german.

Rețineți că dacă intenționați să rămâneți și să lucrați în Germania pentru perioade mai lungi de timp, vi se cere să vă înregistrați la un furnizor de asigurări de sănătate public sau privat din Germania.

Neîndeplinească sarcinile contractuale din cauza unei incapacități fizice sau psihice sau a unei boli

Dacă un angajat nu este capabil să își îndeplinească sarcinile contractuale din cauza unei incapacități fizice sau psihice sau a unei boli, acesta poate lua timp liber de la muncă. Angajatorul trebuie, totuși, informat imediat. Dacă absența pentru boală se întinde pe trei zile consecutive, angajatul trebuie să prezinte angajatorului o notă de medic.

Legea germană prevede ca angajaților să li se plătească 100% din salariul sau salariile de către angajator în primele șase săptămâni de boală. În anumite circumstanțe, această perioadă de șase săptămâni poate fi declanșată mai mult de o dată pe an, potrivit howtogermany.com

Lucrătorii au dreptul la cel puțin 24 de zile lucrătoare de concediu plătit anual pe an calendaristic. Obțineți acest drept numai după ce ați fost angajat timp de șase luni. Dacă sunteți angajat pentru o perioadă mai scurtă de șase luni, aveți dreptul la concediul de vacanță în mod proporțional (două zile lucrătoare pe lună).

Dreptul dvs. la concediu este stabilit în contractul dvs. de muncă. Dacă un contract colectiv se aplică relației dvs. de muncă, suma de concediu la care aveți dreptul este de obicei mai mare. În cazul tinerilor, se aplică dispozițiile privind dreptul la concediu consacrat în Legea privind protecția tinerilor la locul de muncă (Jugendarbeitsschutzgesetz). Această lege prevede că tinerii au dreptul la concediu de odihnă de până la 30 de zile lucrătoare, în funcție de vârstă.

În toate cazurile, trebuie să trimiteți angajatorului o cerere scrisă pentru concediu de odihnă. În mod normal, puteți alege în mod liber când vă luați concediul. Cu toate acestea, există cazuri în care angajatorul dvs. poate limita sau anula solicitările de vacanță din motive operaționale. De exemplu, dacă există prea puțin personal disponibil pentru organizație pentru a putea continua să funcționeze. Sau dacă un număr mare de comenzi trebuie să fie tratate brusc sau dacă operațiunile de închidere și de stocare trebuie efectuate la sfârșitul anului etc.

Este permis ca concediul de odihnă să fie reportat numai în anul calendaristic următor dacă nu vi s-a permis să-l luați sau dacă nu ați putut să îl luați din motive personale importante. În acest caz, concediul trebuie acordat și luat în primele trei luni ale anului calendaristic următor. O excepție este dacă nu ați putut lua concediu din cauza unei perioade îndelungate de boală.

Dacă furnizați un certificat medical ca dovadă că sunteți bolnav în timpul concediului, zilele de boală nu sunt luate în considerare pentru dreptul la concediu de odihnă, potrivit Oficiului pentru Egalitatea de Tratament a Lucrătorilor din UE.

Încetarea contractului  și protecția împotriva concedierii

Există două tipuri de concedieri în Germania: concedierea prin notificare (ordentliche Kündigung) și concedierea sumară (außerordentliche Kündigung). În cazul concedierii sumare nu se anunță nicio notificare. Aceasta înseamnă că relația de muncă se încheie imediat, atunci când angajatul este informat că este concediat. Este rar ca angajarea să fie încetată fără notificare, întrucât trebuie îndeplinite condiții speciale pentru ca acest tip de concediere să fie valabil. Mai multe informații  aici.

În general, un angajator este obligat să trimită o notificare cu patru săptămâni înainte până la data de 15 sau la sfârșitul unei luni calendaristice (concedierea prin notificare). Dacă ați fost angajat de o organizație, cu atât perioada de preaviz este mai mare. De exemplu, dacă ați lucrat pentru o organizație timp de 15 ani, aveți dreptul la o notificare de șase luni până la sfârșitul unei luni calendaristice. Mai multe detalii aici.

Poziția liderilor europeni cu privire la deficitul forței de muncă în sectorul agroalimentar și asigurarea prestaților sociale, în cazul în care lucrătorii nu se pot întoarce în țara de origine

Potrivit Euractiv, în urma preocupărilor privind deficitul de forță de muncă în sectorul agroalimentar, Comisia Europeană a emis noi sfaturi practice pentru a se asigura că lucrătorii sezonieri pot călători pentru a lucra în ocupații critice.

Liniile directoare, publicate luni (30 martie), vin pe baza cererilor adresate de liderii UE, care urmăresc să abordeze preocupările practice ale cetățenilor și companiilor afectate de măsurile luate pentru a limita răspândirea coronavirusului, precum și a autorităților naționale implementarea măsurilor.

Pe măsură ce granițele sunt închise din ce în ce mai mult, mii de lucrători sezonieri au rămas în imposibilitatea de a ajunge la fermele care se bazează pe munca lor, la fel cum începe sezonul recoltei pentru multe culturi.

Într-o declarație, Comisia spune că controalele la frontierele interne sunt un pas de înțeles pentru a conține coronavirusul, dar este imperativ ca lucrătorii  să poată ajunge la destinație fără întârziere.

„Mii de femei și bărbați care muncesc din greu pentru a ne menține în siguranță, sănătoși și cu mâncare pe masă trebuie să treacă granițele UE pentru a merge la muncă”, a declarat Nicolas Schmit, comisarul UE pentru locuri de muncă și drepturi sociale.

„Este responsabilitatea noastră colectivă să ne asigurăm că nu sunt împiedicați în mișcarea lor, luând toate măsurile de precauție pentru a evita răspândirea în continuare a pandemiei”, a adăugat comisarul luxemburghez.

În ceea ce privește lucrătorii sezonieri din sectorul agricol, statelor membre li se solicită să facă schimb de informații cu privire la nevoile lor diferite pentru a stabili proceduri specifice pentru a asigura o trecere lină pentru acești lucrători și a răspunde la deficiențele de forță de muncă ca urmare a crizei.

Pe contul său de twitter, Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat că recunoașterea lucrătorilor agricoli sezonieri ca angajați critici s-a datorat inițiativei sale și că aceste recomandări sunt necesare pentru a asigura securitatea alimentară a UE

Europarlamentarul italian Herbert Dorfmann, purtătorul de cuvânt al Partidului Poporului Europei (PPE) în domeniul agriculturii, a salutat decizia Comisiei ca fiind „importantă și la timp”. „Avem nevoie de asta în agricultură”, a spus el.

Potrivit ministrului francez al agriculturii, Didier Guillaume, Franța va avea nevoie de peste 200.000 de oameni în următoarele trei luni pentru a face față lipsei anunțate de muncitori agricoli străini.

Germania a estimat că sectorul său agricol va avea nevoie de aproximativ 300.000 de lucrători sezonieri pentru a ajuta la recoltele de fructe și legume.

Ministrul german al Agriculturii, Julia Klöckner, este în contact strâns cu Ministerul de Interne al țării. Ea a spus la postul TV german ARD că țara trebuie să găsească un echilibru între nevoia de a preveni răspândirea coronavirusului și nevoia lucrătorilor sezonieri să ajute la fermele.

„Trebuie să găsim un răspuns, nu putem lăsa fermierii agățați de asta”, a adăugat Klöckner.

Spania, una dintre țările cele mai afectate de pandemie, se confruntă cu o lipsă de lucrători sezonieri din Maroc. Organizațiile sale de fermieri au avertizat că oferta de lucrători a scăzut cu 40%.

Conform organizației italiene de fermieri Coldiretti, peste 25% din produsele alimentare produse în Italia se bazează pe mâinile a peste 370.000 de lucrători sezonieri obișnuiți care provin din străinătate în fiecare an.

Cu toate acestea, anul acesta forța de muncă agricolă lipsește, deoarece muncitorii străini sunt blocați în țările lor de origine sau consideră că venirea în Italia ar prezenta riscuri pentru sănătate.

Protejarea lucrătorilor

Kristjan Bragason, secretar general al Federației Europene a Alimentației, Agriculturii și Turismului (EFFAT), a declarat pentru EURACTIV că, deși orientările oferă o anumită claritate și sunt utile în unele privințe, nu reușesc să abordeze în mod adecvat problemele din sector.

„Aceste orientări nu reușesc să abordeze mai multe probleme cu care se confruntă acești lucrători, cum ar fi securitatea socială, echipamentele de siguranță, condițiile de locuit și asistența medicală”, a spus el, adăugând că nu este clar cum ar funcționa prestațiile de securitate socială în cazul în care lucrătorii nu se pot întoarce la țara de origine din cauza restricțiilor de circulație.

 

 

 

S-a născut în București și este absolventă a Facultăţii de Științe Politice și a două programe de masterat. Și-a desfășurat o parte din activitate la Bruxelles, în perioada studiilor, în ... vezi toate articolele