Premierul Ludovic Orban şi primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, au vizitat duminică Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov. Cei doi și-au exprimat îngrijorarea cu privire la suprasolicitarea serviciului de ambulanță și au anunțat suplimentarea echipajelor care efectuează teste şi prelevare de probe de la oamenii suspecţi de infectare cu noul coronavirus.a Nicușor Dan a precizat că a dispus detaşarea de personal de la administraţia spitalelor din Primărie către Ambulanţă.
Premierul Orban a explicat că în Bucureşti se constată o creştere foarte mare a oamenilor care sună la numărul 112 şi i-a îndemnat pe bucureşteni să apeleze doar dacă au o urgenţă.
„Este bine să sune la 112 doar dacă, după consultarea medicului de familie, se constată că există într-adevăr simptome care să indice faptul că e posibil să fie infectaţi. În momentul de faţă, trebuie să recunoaştem că ne confruntăm cu o creştere foarte mare a apelurilor la 112. 112 este în general un serviciu de răspuns la urgenţe, la situaţii care reclamă o intervenţie imediată, şi acum trebuie să ştiţi că unul dintre motivele pentru care am venit împreună cu domnul primar general aici este să vedem şi capacitatea de răspuns a Serviciului de Ambulanţă datorată acestei creşteri foarte mare a apelurilor la 112, care sunt datorate COVID, situaţii care nu reclamă urgenţa. Deci recomandarea mea către cetăţeni este să apeleze la 112 doar atunci când într-adevăr, după ce medicul de familie, dacă nu-i dă altă soluţie, îi recomandă să apeleze la serviciul de urgenţă”, a spus Orban.
La rândul său, Nicuşor Dan a adăugat că există o suprasolicitare a Ambulanţei din cauza numărului foarte mare de persoane care urmau să fie testate, astfel încât a dispus detaşarea de personal de la administraţia spitalelor din Primărie către Ambulanţă.
Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov, Alis Grasu, a declarat că, începând de luni, 30 de echipaje vor merge numai la consultaţii şi recoltări, fiind crescută capacitate de intervenţie pe timp de zi. De asemenea, au fost angajate 70 de persoane, dintr-un total de 141 programat.
„La momentul acesta, ştiţi că avem un parc relativ nou de 106 ambulanţe de urgenţă, avem în stare de funcţionare şi parcul vechi, deci vorbim, în total, toate categoriile de autospeciale, de 275 de autospeciale. Personal ne mai trebuie, este firesc să ne trebuiască, se fac eforturi în acest sens. Vom continua să facem procedura de angajare până vom ocupa toate cele 141 de posturi pe care le avem în acest moment şi ne bazăm că în viitor aceste posturi vor rămâne la serviciile de Ambulanţă şi după terminarea pandemiei şi, prin suplimentare de posturi, vom reuşi să facem faţă şi la alte situaţii, dacă vor fi”, a spus Alis Grasu.
Federația Națională Sindicală Ambulanța anunță un protest pentru ziua de miercuri, 4 noiembrie, între orele 10.00 și 12.00, cu pichetarea Guvernului, iar de joi declanșarea grevei japoneze. Ambulanțierii cer, printre altele, suplimentarea cu personal și bani pentru salarii și cheltuieli.
Acțiunea este susținută si de organizațiile sindicale județene membre din toate Serviciile Publice de Ambulanță.
Protestul se va desfășura în toate sediile centrale din serviciile de ambulanță județene, iar în București în Piața Victoriei, ca obiectiv pichetarea Guvernului, unde va fi prezent un grup de 80 de protestatari, grup format din reprezentanții sindicali ai organizațiilor sindicale din toate Serviciile Publice de Ambulanţă din România.
Conducerea FNSAR a înaintat solicitare în scris premierului de a stabili în regim de urgență întâlnirea cu conducerea FNSAR, întâlnire promisă de Ludovic Orban, anunță sindicaliștii, citați de Mediafax.