Fugită în Lituania vecină, Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziției din Belarus, reacționează la planurile lui Aleksandr Lukașenko privind chemarea Armatei Roșii la Minsk, ca să-i pună la punct pe protestatari. Dacă președintele apelează la Vladimir Putin, Tihanovskaia bate direct la ușa Organizației Națiunilor Unite.
De la Vilnius, într-un mesaj adresat comunității internaționale, lidera opoziţiei din Belarus a cerut ONU să trimită o misiune internaţională de monitorizare în ţara sa, cu scopul de a documenta brutalitatea flagrantă a Poliţiei împotriva protestatarilor. „Noi, poporul belarus, avem nevoie de ajutorul Naţiunilor Unite pentru a pune capăt încălcărilor flagrante ale drepturilor omului şi desconsiderării cinice a dreptului la demnitate umană în mijlocul Europei”, a spus Tihanosvkaia într-un discurs prin videoconferinţă adresat Consiliului de Securitate al ONU.
„Cerem Naţiunilor Unite să condamne utilizarea excesivă a forţei de către serviciile de securitate din Belarus împotriva protestatarilor. În acest moment, colaborarea cu regimul lui Lukaşenko înseamnă susţinere pentru violenţă şi încălcări flagrante ale drepturilor omului”, a mai afirmat ea. În discursul său către Consiliul de Securitate al ONU, Tihanovskaia l-a descris pe Lukaşenko drept un lider ilegitim, „care se agaţă cu disperare de putere şi refuză să-şi asculte propriul popor”: „O naţiune nu poate şi nu trebuie să fie ostatica setei de putere a unui singur om. Regimul lui Lukaşenko este falit din punct de vedere moral, îndoielnic din punct de vedere legal şi pur şi simplu imposibil de menţinut în ochii naţiunii noastre”.
Reuniunea online specială a Consiliului de Securitate al ONU a fost organizată de Estonia, care face parte din acest for. Estonia a vrut să asigure un forum pentru „cei care sunt reduşi la tăcere”, a declarat într-un comunicat ministrul estonian de Externe, Urmas Reinsalu: „Presiunea publică poate contribui la reducerea violenţei şi a încălcărilor grave ale drepturilor omului”.
Cel puţin 7.000 de protestatari au fost reţinuţi în cursul demonstraţiilor din Belarus. Experţii ONU în drepturile omului susţin că au primit 450 de sesizări privind tortură şi abuz asupra protestatarilor în ultimele săptămâni.