Descinderile DIICOT în scandalul ”Droguri în liceele Capitalei” aduc, din nou, în discuție un fenomen îngrijorător. Magdalena Bistriceanu, dincolo de a saluta astfel de acțiuni, consideră că trebuie adusă în discuție și problema ”copiilor de bani gata” care ”gestionează” sume mari de bani, ajung să consume substanțe interzise și își pot distruge întreaga viață.
Subiectul nu este nou, din păcate, astfel de situații nedorite apărând, în ultimii ani, din ce în ce mai des. Semnele de întrebare rămân, se iau măsuri, specialiștii încearcă să ofere explicațiile necesare și soluții.
”Am urmărit știrile despre ultimele descinderi ale DIICOT, în scopul destructurării unui grup infracțional organizat specializat în traficarea drogurilor de risc și mare risc în liceele din Capitală. Printre cei duși la audieri au fost și elevi proveniți din familii bune, respectiv fiul unui specialist în cadrul DNA și fiul unei consiliere din cadrul MAE.
Este clar că acești copii, care astăzi riscă să ispășească pedepse pentru infracțiuni deosebit de grave, nu au avut lipsuri și îmi este greu de imaginat motivația din spatele dorinței de a obține bani prin traficarea de substanțe ilicite. Ceea ce este clar, totuși, pentru mine, este faptul că liceele în care activau acești elevi sunt pline de copii care au bani de cheltuit pe mână, fără că părinții să se intereseze unde se duc aceste sume”, notează Magda Bistriceanu pe pagina sa de socializare.
”Greșelile tinereții” pot avea repercusiuni grave asupra vieții acestor tineri ”prinși” într-un adevărat ”malaxor infracțional”. A preveni, firește, este mult mai simplu decât să combați, precizează Magda Bistriceanu, iar un rol extrem de important în tot acest scenariu îl are comunicarea dintre părinți și elevi.
”Și eu am copii și, ca orice părinte, am încercat să le ofer ce am putut pentru a mă asigura de dezvoltarea lor propice. Cu toate acestea, niciodată banii de buzunar pe care i-au avut la dispoziție nu s-au dus în astfel de scopuri. Cred că sunt multe discuții pe care părinții evită să le aibă, însă este foarte importantă conștientizarea riscurilor la care se expun copiii, încă de pe băncile liceului.
Astfel de «greșeli ale tinereții» le pot ruina viața acestor tineri, să nu mai spun de trauma de a fi percheziționat, audiat, cercetat la nici 18 ani. Prevenirea e mult mai prețioasă decât combaterea!”, mai scrie Magda Bistriceanu.
”Felicit acțiunea DIICOT și sper că acesta să fie un semnal de alarmă referitor la poziția autorităților față de traficul și consumul de droguri. E o problemă reală în România (și nu numai) și pare că mult timp a fost ignorată sau măsurile luate au fost prea blânde ori intervenția tardivă, motiv pentru care am ajuns ca astăzi să vedem droguri în instituțiile de învățământ, ca să nu mai spun de festivaluri sau cluburi”
Magda Bistriceanu
Citește și:
Magda Bistriceanu: ”Dorel în acțiune!”
Magda Bistriceanu: ”Un aparat de stat tot mai «obez»!”
Magda Bistriceanu: ”Unii așa-ziși «salvatori» nu sunt decât niște vânători de voturi”
Magda Bistriceanu: ”Primăria Capitalei are în curs de consolidare doar două clădiri cu risc seismic”