Tragedia de la Crevedia a ridicat, din nou, un mare semn de întrebare referitor la capacitatea de a trata pacienți mari arși în România, iar răspunsurile nu oferă, încă, o imagine liniștitoare.
Exploziile de la stația GPL din Crevedia au făcut 59 de victime, dintre care două au murit și 57 au fost rănite, 10 fiind în stare gravă, intubate.
Printre persoanele rănite sunt 39 de pompieri, doi polițiști și doi jandarmi, potrivit ultimelor date transmise de Ministerul Afacerilor Interne, unde a fost constituită o celulă de criză. Opt persoane au fost victime ale primei explozii. (mai multe informații AICI)
Analistul Magda Bistriceanu se întreabă dacă știe cineva în ce stadiu se află Spitalul de Arși și atrage atenția că, în România, nu există un spital care să ”care să corespundă condițiilor prevăzute pentru centrul de arși”.
”Aveți idee in ce stadiu e Spitalul de Arși? Anul trecut, Ministerul Sănătății recunoștea că România nu are niciun spital care să corespundă condițiilor prevăzute pentru centrul de arși și nici centre de recuperare medicală a pacienților care au suferit arsuri severe. România nu a fost în stare să construiască niciun centru pentru tratarea pacienților mari arși nici măcar la aproape 8 ani după incendiul din clubul Colectiv”, notează Magda Bistriceanu în mediunl online.
O misiune cu o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române a fost organizată, duminică noapte, pentru transportul la Bruxelles a doi pacienţi grav răniţi în explozia de la Crevedia, la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat Ministerul Apărării Naţionale.
”Referitor la transferuri, la ora 16,00 va pleca următorul avion. Dacă totul va merge bine, o să avem pacienţii trimişi unul la Viena, doi la Graz, doi la Berlin. Este în curs de pregătire un al patrulea avion care să plece astăzi şi o să stabilim destinaţia şi care sunt pacienţii. Colegii ne-au promis că vom primi rapoartele medicale a încă patru sau cinci pacienţi. Continuăm să transferăm pacienţii care se consideră de către medici că trebuie să plece”, a declarat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. (alte detalii AICI)
Potrivit șefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, firma care opera cisternele GPL de la Crevedia nu avea documente sau autorizație de funcționare, iar pompierii fac controale, dar ”acolo unde funcționează”. (citește AICI mai multe informații)
CITEȘTE ȘI: