Ambasadorii UE de la Bruxelles au aprobat un plan de redresare a Ungariei în valoare de 5,8 miliarde de euro (2.300 de miliarde de forinți).
Suma de 7,5 miliarde de euro – 3 000 de miliarde de forinți -, propusă, initial, pentru a fi înghețată din cauza riscurilor de corupție a fost redusă la 6,3 miliarde de euro, a transmis publicația maghiară nepszava.hu.
Acest acord înseamnă că Ungaria poate primi ajutorul de 5,8 miliarde de euro pentru redresare post-emergență în cazul în care va îndeplini criteriile de accesare a acestuia.
În context, guvernul condus de Viktor Orbán s-a angajat să îndeplinească 27 de ”super-condiții” pentru prima tranșă – până în luna martie a anului viitor -, majoritatea acestora vizând reducerea corupției și consolidarea independenței sistemului judiciar.
Pe pagina sa de socializare, analistul politic Magda Bistriceanu a conchis că ”până și lupul devine oaie când e vorba de bani”.
Totodată, Magda Bistriceanu precizează că Ungaria este primul stat din Uniunea Europeană ” sancționat financiar pentru corupție sistemică”.
”Ungaria devine primul stat din UE care este sancționat financiar pentru corupție sistemică. Guvernul Orban a acceptat 27 de super-condiții pentru a primi o parte din bani începând cu martie 2023 scrie presa maghiară.
Până și lupul devine oaie când e vorba de bani”, a scris Magda Bistriceanu în mediul online.
Mai puțin de o treime din fondurile de coeziune pe care Ungaria le va primi în perioada 2021-2027 vor rămâne indisponibile până momentul când se vor obține rezultate tangibile în combaterea fraudei, a abuzurilor și a neregulilor legate de fondurile UE.
Citește și: