Prima pagină » Diverse » Manaus, orașul brazilian decimat de coronavirus, ar fi atins „imunitatea colectivă” (STUDIU)

Manaus, orașul brazilian decimat de coronavirus, ar fi atins „imunitatea colectivă” (STUDIU)

24 sept. 2020, 10:37, Diverse
Manaus, orașul brazilian decimat de coronavirus, ar fi atins „imunitatea colectivă” (STUDIU)

Manaus este un oraș în Brazilia, capitala statului federal Amazonas, care s-a confruntat cu o epidemie brutală de coronavirus. Urba ar fi înregistrat atât de multe infectări încât astăzi a ajuns la „imunitatea de turmă” („imunitatea colectivă”), sugerează un studiu recent.

Site-ul medRxiv publică un studiu amănunțit în acest sens: cercetătorii au analizat datele despre infectări cu modele matematice, pentru a estima că 66% din populație are anticorpi la noul coronavirus în Manaus, unde pasajul pandemic a fost cu adevărat brutal.

Manaus, cimitir Covid-19: spitale arhipline și gropi comune

Potrivit france24.com, care citează cercetarea respectivă, putem vorbi despre o imunitate de turmă, unde îndeajuns de mulți membri ai comunității sunt imuni la boală și nu o mai pot răspândi „eficient”, a concluzionat studiul realizat de 34 de cercetători brazilieni și străini.

Situat în jungla amazoniană, Manaus a devenit scena unor imagini teribile, cu spitale suprasolicitate, gropi comune și cadavre înghesuite în camioanele cu fridiger. În luna mai, pandemia a îngenuncheat Manaus.

În ultimele săptămâni, numărul morților de coronavirus în orașul cu 2,2 milioane de locuitori a scăzut însă semnificativ.

Manaus și-a redeschis rapid porțile după lockdown

Manaus este acum unul din orașele care și-au redeschis cel mai rapid porțile, după lockdown-ul din Brazilia, o țară grav afectată de pandemie, cu 139.000 morți de coronavirus.

Școlile, afacerile, cluburile și opera s-au deschis pentru cetățeni. Pe de altă parte, experții în sănătate rămân rezervați în privința imunității de turmă, care poate deveni periculoasă, mai ales dacă este folosit ca instrument legislativ.

Imunitatea de turmă via infectarea naturală nu este o strategie, ci un semn că guvernul a eșuat și nu mai poate controla pandemia, lucru plătit cu vieți omenești”, a scris Florian Krammer, profesor de microbiologie la Icahn School of Medicine din cadrul Spitalului Mount Sinai din New York.

Alți experți au avertizat că imunitatea la virus ar putea fi de scurtă durată. Manaus a înregistrat 2.462 decese cauzate de Covid-19. Dacă ar fi o țară, aceasta ar deveni a doua cea mai ridicată rată de mortalitate din lume, cu 100,7 decese la 100.000 de locuitori.