De la anunțul candidaturii sale la alegerile prezidențiale, trecutul lui Marcel Ciolacu a fost intens analizat de mass-media. Una dintre controversele în care a fost implicat actualul premier este cea referitoare la nota de la examenul de bacalaureat.
Marcel Ciolacu a răspuns clar speculațiilor conform cărora nu ar fi absolvit liceul: „Am obținut nota 7,03 la bacalaureat, în 1986, sub criterii de notare stricte.”
Vă pot pune la dispoziţie diploma de bacalaureat, am fost la Buzău, am căutat-o, cu adevărat, am o copie legalizată, în 1986. Am susținut bacalaureatul la finalizarea liceului, a declarat, pe 24 august, președintele PSD.
Președintele social-democraților și-a petrecut anii de școală generală și liceu în Buzău, orașul său natal. Între 1982 și 1986, a urmat cursurile Liceului de Filologie-Istorie „Mihai Eminescu”, unde, după patru ani de studii, a obținut diploma de bacalaureat.
Liderul PSD se descrie ca fiind un elev normal și respectuos.
Aveam materii care îmi plăceau și aveam note bune. Și aveam materii la care aveam note mici. Ce știu sigur, este că mama nu a fost niciodată chemată la școală pentru probleme legate de învățătură sau comportament. Oricum, dacă m-aș fi purtat nerespectuos cu cineva, ar fi intervenit tata primul! Ferm!, spunea Marcel Ciolacu, în 2023, în timpul unui interviu cu Dana Budeanu (Verdict Politic, 16 noiembrie 2023).
Matematica și fizica se numărau printre materiile preferate de premier în timpul liceului.
Depinde de materie. Am avut și note mai mari și note mai mici. Note mai bune la matematică și fizică, note mai mici la economie politică. La acesta am fost și corigent pe toamnă. Întrebau dacă știm ce înseamnă PCR. Dumneavoastră știți ce e? Centrul vital al națiunii noastre – acesta era răspunsul corect, mai spune liderul PSD.
Despre acea perioadă, premierul Ciolacu spune că nu crede că liceul urmat a fost diferit de restul liceelor, cu viața de liceu care era atunci.
Țineți cont că nu aveam televizor. Nici internet. Fac parte din generația care se bucura că are un vinil pe care să-l asculte. Mai trăgeam câte o casetă de la colegi. Știți, nu aveam multe surse de muzică pe atunci, nu exista internet, la radio erau doar cântece patriotice, casetele cu muzică românească erau puține și greu de găsit. Pe atunci copiam muzică de la unii la alții și ne bucuram când ne întâlneam la cineva acasă, la câte un bairam, spune Marcel Ciolacu.
CITEȘTE ȘI: