Marea Britanie și aliații condamnă acțiunile guvernului Hong Kong de a „submina democrația”

Publicat: 10 08. 2020, 16:16
Actualizat: 10 08. 2020, 16:50

Marea Britanie și patru aliați au cerut guvernului Hong Kong să permită candidaților de opoziție să conteste alegerile parlamentare amânate.

Ministrii de Externe, îngrijorați de descalificarea nedreaptă a candidaților

Apelul de duminică a fost făcut de miniștrii de Externe din Marea Britanie, Australia, Canada, Noua Zeelandă și SUA.

Miniștrii au declarat că sunt „grav îngrijorați de descalificarea nedreaptă a candidaților de către guvernul Hong Kong”, potrivit DW.com

Aceștia au condamnat o amânare cu un an a alegerilor din septembrie ca fiind disproporționate.

Directorul general al Hong Kong-ului, Carrie Lam, a anunțat întârzierea la sfârșitul lunii iulie, învinovățind o creștere a infecțiilor cu coronavirus pe teritoriu.

La vremea respectivă, focarul din Hong Kong părea să se agraveze, dar cazurile zilnice au scăzut începând cu 30 iulie, când a fost raportată o creștere record a 149 de infecții.

Politicienii și activiștii din opoziție au acuzat guvernul că a folosit pandemia coronavirusului ca pretext pentru a opri oamenii de la vot.

Autoritățile din Hong Kong au descalificat 12 candidați pro-democrație de a participa la alegeri, adâncind tensiunile politice.

Activistii din opozitie sperau sa obtina o majoritate in Consiliul legislativ (LegCo) la sondajul din septembrie, valorificand furia impunerii de catre Beijing a unei legi controversate de securitate nationala in Hong Kong.

De ce oamenii se sperie de noua lege din Hong Kong

Hong Kong, fostă colonie britanică, a fost înmânată Chinei în 1997 în baza unui acord menit să garanteze un grad ridicat de autonomie timp de 50 de ani.

Criticii spun însă că libertățile teritoriului sunt erodate.

Într-o declarație comună, cei cinci miniștri de Externe au spus că demersurile pentru descalificarea candidaților și întârzierea alegerilor „au subminat procesul democratic care a fost fundamental pentru stabilitatea și prosperitatea Hong Kongului”.

Miniștrii, inclusiv Dominic Raab din Marea Britanie, au solicitat reîncadrarea legiuitorilor descalificați.

Legea de securitate impusă de China „erodează drepturile și libertățile fundamentale ale Hong Kong-ului”, a spus ministrul.

„Susținem așteptările legitime ale oamenilor din Hong Kong de a alege reprezentanții Consiliului legislativ prin intermediul unor alegeri cu adevărat gratuite, corecte și credibile”, au adăugat acestea.

Declarația vine într-o perioadă de tensiuni crescute între China și guvernele occidentale, libertățile din Hong Kong fiind una dintre numeroasele probleme care cauzează acrimonie.

Vineri, SUA au impus sancțiuni unui grup de oficiali chinezi și Hong Kong – inclusiv liderului orașului, doamna Lam – implicați în aplicarea legii securității.

La începutul acestei săptămâni, administrația Trump a decis să interzică tranzacțiile americane cu proprietarii chinezi de aplicații WeChat și TikTok.