Marea Britanie va suspenda tratatul de extrădare cu Hong Kong pe fondul tensiunilor din China

Publicat: 20 07. 2020, 18:35

Marea Britanie este de așteptat să își suspende tratatul de extrădare cu Hong Kong, potrivit mai multor rapoarte, pe fondul unui pachet de măsuri care urmează să fie dezvăluite de secretarul de externe, Dominic Raab, luni.

Urmează mișcări similare ale SUA, Canada și Australia ca răspuns la impunerea de către China a unei noi legi dure de securitate națională pe Hong Kong și pe fondul tensiunilor tot mai mari cu Beijing.

Raab a spus că va anunța luni rezultatul revizuirii acordurilor de extrădare cu Hong Kong, pe fondul îngrijorării cu privire la situație, transmite The Guardian si Aljazeera.

Primul ministru al Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat că modificările vor fi anunțate ulterior în aceeasi zi pentru a reflecta îngrijorarea legii securității, dar nu a specificat care vor fi acele modificări.

„Trebuie să avem un răspuns calibrat și vom fi dificili în anumite aspecte, dar vom continua să ne implicăm”.

Prim-ministrul, Boris Johnson

Luni mai devreme, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Wang Wenbin, a cerut Marii Britanii „să nu mai meargă mai departe pe calea greșită”. 

Marea Britanie a fost consternată de represiunea din Hong Kong după un an de proteste uneori violente și este, de asemenea, îngrijorată de tratamentul oamenilor etnici uiguri din regiunea îndepărtată a Chinei din Xinjiang.

Duminică, Raab a acuzat Beijingul de „abuzuri grave și egale ale drepturilor omului” în tratamentul său „profund tulburător” asupra minorităților etnice și religioase din Xinjiang.

Națiunile Unite și grupurile pentru drepturi spun că cel puțin un milion de uiguri au fost reținuți în tabere pe care China le descrie drept centre de competențe profesionale necesare pentru a înlătura „extremismul”.

Raab a declarat pentru BBC că rapoartele despre detenția în masă și sterilizarea forțată necesită atenție internațională.

„Vrem o relație pozitivă [cu China], dar nu putem vedea un astfel de comportament și să nu-l chemăm”, a spus secretarul de externe.

Sfârșitul „erei de aur”

Diferențele celor două țări față de o serie de probleme sunt departe de așa-numita „epoca de aur” a legăturilor.

Săptămâna trecută, Johnson a ordonat ca echipamentele Huawei Technologies să fie scoase complet din rețeaua britanică 5G până la sfârșitul anului 2027.

Deputații de la China Research Group au scris secretarului de externe, solicitând ca U.K. să-și suspende acordul de extrădare cu Hong Kong. pic.twitter.com/vpTf1Y5IBj

„Ați văzut ce se întâmplă în Statele Unite – ei sancționează oficialii chinezi, îi sancționăm pe senatorii lor, pe oficialii lor. Nu vreau să vedem că acest tit-pentru-tat se întâmplă în … relațiile China-Marea Britanie.”

Raab a spus aceluiași program că nu se va baza pe completările viitoare la lista de sancțiuni a Marii Britanii, dar a negat că Marea Britanie ar fi prea slabă pentru a contesta China într-un asemenea mod.

Marea Britanie spune că noua lege de securitate națională încalcă acordurile încheiate înainte de predarea din Hong Kong a guvernării chineze din 1997 și că China strivește libertățile care trebuiau să rămână cel puțin 50 de ani.