Unele medicamente pot avea efecte psihoactive și dau rezultate pozitive la Drug Test, iar șoferii trebuie să verifice prospectul înainte de a se urca la volan, a transmis miercuri, 3 iulie, Poliția Română. Instituția a precizat că, în perioada 2021-2023, aproximativ 20% din totalul mostrelor biologice duse la IML au infirmat rezultatele inițiale ale aparatelor Drugtest.
„Majoritatea conducătorilor auto cunosc efectul alcoolului şi al drogurilor, însă o categorie aparte de substanţe ce afectează capacitatea de a conduce un autovehicul o reprezintă medicamentele. Astfel, se impune ca, anterior conducerii unui vehicul, să fie studiat ambalajul medicamentelor administrate, întrucât în compoziţia acestora pot exista anumiţi compuşi ce determină apariţia de efecte psihoactive şi care pot fi depistaţi cu ajutor aparatelor drugtest, chiar dacă persoana în cauză nu a consumat droguri”, a transmis IGPR.
Poliția Română a declarat miercuri, 3 iulie, că șoferii trebuie să verifice prospectele anumitor medicamente, deoarece acestea pot avea efecte psihoactive și dau rezultate pozitive la Drug Test. Instituția a declarat că aproximativ 20% din mostrele biologice duse la IML în perioada 2021–2023 au infirmat rezultatele inițiale ale aparatelor de testare a drogurilor.
Între 15% și 20% din mostrele biologice prelevate de conducătorii auto depistați pozitiv la testele de droguri au fost infirmate la nivel național între 2021 și 2023. IML explică de ce multe rezultate pozitive la teste de droguri nu se confirmă. Consiliul Superior de Medicină Legală (CSML) a declarat în luna ianuarie că există mai multe motive pentru care rezultatele pozitive ale testelor de droguri nu sunt confirmate. Unele dintre aceste motive includ faptul că testele rapide ale Poliției Române sunt doar „de screening sau de orientare”. Din cauza costurilor ridicate, INML se confruntă cu problema identificării noilor tipuri de medicamente.
În ianuarie, CSML a explicat că, printre motivele erorilor drug-testelor, se numără „existența a numeroase substanțe care nu sunt incluse pe lista de substanțe interzise, dar care pot da reacții fals pozitive”. Printre aceste substanțe se numără, de asemenea, „existența a numeroase substanțe care nu sunt incluse pe lista de substanțe interzise, dar care pot da reacții fals pozitive”;
Analiza toxicologică medico-legală a probelor de sânge poate confirma orice rezultate fals pozitive.