Medicamentul al cărui preț s-a triplat în România acum, în octombrie 2022. Costă 65 de lei!

Publicat: 21 10. 2022, 11:51
Sursa FOTO: pixabay.com

Scumpirile din România nu puteau ocoli și piața medicamentelor. După industriile energetică și alimentară, plus HoReCa, a venit și rândul industriei farmaceutice să mărească prețurile. Un medicament foarte căutat pe piață s-a scumpit de trei ori în luna octombrie și a ajuns la un preț de 65 de lei.

Este vorba despre siropul de tuse, care înainte avea un preț cuprins între 20 și 25 de lei.

Apropierea iernii și apariția virozelor respiratorii a făcut ca un sirop de tuse să fie comercializat la un preț exorbitant.

În Constanța, prețurile din farmacii au luat-o razna

Potrivit Replica online, cotidian local, în Constanța prețurile din farmacii au luat-o razna. S-au dublat, iar în unele cazuri, chiar triplat. Culmea, între o farmacie și alta există diferențe de preț pentru același produs și de 15 lei! Și, deranjați fiind când sunt întrebați de ce au scumpit medicamentele, mulți farmaciști îi reped pe bătrâni (cei mai mulți dintre clienți) – „Du-te la altă farmacie, unde sunt prețuri mai mici”.

Situația este gravă mai ales pe piața medicamentelor necompensate, iar aici producătorii profită cel mai mult. Pentru același produs, prețul este diferit, în funcție de farmacia aleasă. Astfel, siropul de tuse poate fi cumpărat și cu 65 de lei la o farmacie, dar și cu 10 sau chiar 15 lei mai puțin în altă parte. La fel, pastilele de răceală și gripă pot ajunge și la 48 de lei (adulți), iar pentru copii, la 37 de lei.

O femeie din Constanța a povestit pentru publicația citată faptul că, pentru un sirop Nurofen (pentru copii), plătea înainte în jur de 20 de lei, iar acum a ajuns să-l cumpere cu mult mai mult. „Știam că s-au scumpit medicamentele, însă nu atât de mult! Am cumpărat Nurofen pentru copii cu 27 de lei, în contextul în care, până acum, îl achiziționam cu 20 de lei”, povestește femeia.

„Producătorul poate să pună orice preț. Nu este reglementat de statul român. Producătorul poate să schimbe prețul oricând dorește (…) La fabricarea medicamentelor se folosesc curentul electric, apa, care s-au scumpit… Unele au voie să se scumpească, iar altele nu au voie?!” – Rizea Vasile, președintele Consiliului Farmaciștilor din Constanța