Medicul Mihaela Bilic DESFIINȚEAZĂ miturile din jurul unui fruct tot mai popular în România. „O făcătură la nivel de marketing. Ne-au prostit”
Românii sunt tot mai mari amatori de fructe exotice, dar nu toată lumea este de acord cu acest comportament de consum. Este și cazul medicului nutriționist Mihaela Bilic, care ne recomandă să consumăm cât mai multe fructe locale, de sezon.
Avocado a devenit extrem de popular în ultimii ani printre mulți români, fiind înregistrată o creștere semnificativă a volumului de vânzări.
Considerat de unii ca fiind o legumă, avocado este o sursă excelentă de grăsimi sănătoase, fibre, vitamine și minerale (în special vitamina C, E, B9, dar și potasiu) Pe lângă aceasta, este o sursă importantă de antioxidanți.
Mihaela Bilic, sceptică în ceea ce privește consumul de avocado
Nu toată lumea e fan înrăit al acestui fruct, totuși. Printre ei se numără și nutriționistul Mihaela Bilic, care nu neagă că avocado ar fi sănătos, dar recomandă consumul de produse locale.
Ea spune că acesta este bun pentru oamenii din America de Sud, de exemplu, însă românii ar trebui să îl consume cu moderație.
„Copiii noștri au ajuns să mănânce mai des avocado, fructul pasiunii, ananas și goji, decât pere, gutui, vișine sau merișoare. Avocado are un conținut ridicat de grăsimi. O singură bucată are 350 de calorii!”, explică specialistul.
Ea mai spune că atunci când vine vorba despre avocado s-a creat o adevărată industrie, care are tot interesul să ne prezinte acest fruct ca fiind un superaliment.
Cu toate acestea, ea atrage atenția că unele ecosisteme au enorm de suferit ca urmare a cultivării acestui fruct. Păduri întregi au fost defrișate pentru a crea spațiul necesar cultivării de avocado, explică Mihaela Bilic.
„Avocado este sănătos pentru oamenii din America de Sud. Faza cu avocado a fost o făcătură la nivel de marketing și la nivel de industrie alimentară pentru a crește profitul și comerțul din țările care produceau avocado. Practic da, ne-au prostit. Acum a devenit o adevărată industrie. Se taie păduri pentru a fi cultivat avocado. Este o isterie generală. Toată lumea mănâncă avocado. Noi nu avem nevoie de avocado în fiecare zi. Poate și el să facă parte dintr-o dietă diversificată, dar nu ne culcăm și ne trezim cu avocado! Nu este ok. În plus, are multe grăsimi. Un avocado are 350 calorii!”, a declarat Mihaela Bilic la PRO TV.
Și alți specialiști, deși recunosc avantajele acestui fruct, recomandă un consum moderat, mai ales ca urmare a conținutului caloric mare.