Prima pagină » Diverse » Melcii africani GIGANT pe post de animal de companie, pericol pentru sănătate. Avertismentul cercetătorilor

Melcii africani GIGANT pe post de animal de companie, pericol pentru sănătate. Avertismentul cercetătorilor

Melcii africani GIGANT pe post de animal de companie, pericol pentru sănătate. Avertismentul cercetătorilor
Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: MEDIAFAX FOTO

Melcii exotici ca animale de companie sunt o tendință în creștere pe rețelele de socializare, însă aceștia prezintă potențiale riscuri pentru sănătatea umană, arată un studiu realizat de Universitatea din Lausanne.

Studiul publicat în jurnalul Parasites and Vectors a determinat că acești melci sunt cunoscuți ca purtători ai mai multor agenți patogeni și paraziți care pot afecta oamenii.

Cel mai comun pe care l-au descoperit este un patogen cunoscut sub numele de vierme pulmonar de șobolan, care provoacă la oameni o formă rară de meningită. Mai mult, potrivit studiului, există chiar temerea să existe patogeni și paraziți potențiali încă necunoscuți pe care acești melci i-ar putea purta.

Printre speciile populare căutate pentru terarii se numără Lissachatina fulica şi Achatina achatina.

„Reţelele sociale abundă în fotografii cu oameni care pun animalul în contact cu pielea sau chiar cu gura”, a declarat cercetătoarea Cleo Bertelsmeier, citată într-un comunicat emis de universitate. Bertelsmeier predă la Institutul de Ecologie şi Evoluţie din cadrul Facultăţii de Biologie şi Medicină.

În ultima vreme, moda melcilor uriași de companie a devenit virală

Multe persoane nu sunt conştiente de riscurile „la care se expun sau la care îi expun pe copiii lor atunci când manipulează melcii, spre exemplu când îi pun pe faţă”, a declarat coautorul lucrării, Jérôme Gippet.

Cercetătorii au avertizat că, în cazul dezvoltării comerţului cu animale de companie „acest lucru va crea mai multe oportunităţi pentru introducerea şi răspândirea unor organisme patogene la oameni şi alte animale”.

Melcii uriaşi africani sunt vorace şi se reproduc rapid.

Crescătorii de astfel de specii, care au deja afaceri înfloritoare, au încercat să acrediteze ideea că riscurile pentru sănătate invocate de studiu s-ar referi strivit la moluștele capturate din mediul sălbatic, nu la cele crescute în captivitate.