MENȚINERE. Piața berii a rămas constantă în 2019

MENȚINERE. Piața berii a rămas constantă în 2019
Sursa FOTO - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 15/04/2020, 15:43
Actualizat: 07/04/2021, 01:33

Volumul pieței berii s-a menținut la nivelul anului anterior, la 16,7 milioane hl, consumul de bere pe cap de locuitor s-a situat la 86 litri, iar segmentul mixurilor de bere și a berilor aromatizate a fost în creștere cu 32,5%, anunță asociația Berarii României, citată de Mediafax.

O altă tendință este creșterea consumului din ambalaj de sticlă, care a ajuns la o pondere de 30%, în creștere cu 5,2 puncte procentuale în ultimii cinci ani, în timp ce ambalajul PET a scăzut cu aproape 9 pp în ultimii cinci ani

“Traversăm o perioadă plină de provocări în contextul pandemiei COVID-19. Mai mult ca oricând, Asociația își propune să continue impactul pozitiv al sectorului de bere în România. Toți trebuie să fim responsabili, să demonstrăm solidaritate, pentru a trece peste această perioadă cât mai repede și să ne putem bucura de momente alături de cei dragi, cât mai curând”, a declarat Dan Robinson, Președintele Asociației Berarii României.

Producția de bere reprezintă un stimul real pentru economia României. Datorită caracterului său profund național, definit de producția locală în proporție de cca. 97% și 50% ingrediente provenite din agricultura României, sectorul berii are o influență semnificativă în primul rând asupra gradului de ocupare a forței de muncă, prin crearea, la nivelul întregii țări, direct și indirect, a aproape 61.000 locuri de muncă pentru români, contribuind astfel la asigurarea traiului zilnic a familiilor acestora.

De-a lungul ultimilor ani, fabricile de bere au fost retehnologizate la standarde europene – peste 1,5 miliarde de euro au fost investiţi în modernizarea capacităţilor de producţie. Cele mai multe investiții au fost direcționate către dezvoltarea durabilă a sectorului, în sensul eficientizării consumului de apă în producţia de bere, al creșterii eficienței energetice, inclusiv prin utilizarea de energie din surse regenerabile, sau în reducerea amprentei de CO2.

„Preferința românilor pentru mixurile de bere și berile aromatizate este în creștere, urmând de altfel și tendința europeană de consum. Deși cu o pondere mică din piață, acest segment a înregistrat anul trecut o creștere record în România, de 32,5% față de anul anterior. Aceasta confirmă preferințele tot mai variate ale românilor în materie de bere și dorința lor de a experimenta gusturi noi, speciale”, a adăugat Julia Leferman, Director general Asociația Berarii României.

Eforturile investiționale ale membrilor Berarii României au atins un nivel record în 2019, acestea ridicându-se la 96,3 milioane euro, în creștere cu 22 de milioane euro față de 2018. Investițiile cumulate ale membrilor Asociației în ultimii 16 ani au atins 1,62 miliarde euro.

Nivelul contribuțiilor anuale ale membrilor Asociației la bugetul statului este unul semnificativ, doar în 2019 acesta atingând 251 milioane euro. Nivelul contribuției cumulate din partea membrilor Berarii României în ultimii 16 ani a depășit 3,88 miliarde euro.

Pe parcursul anului 2019, importurile au cunoscut o ușoară scădere, de 0,04 milioane Hl, atingând un total de 0,5 milioane Hl. Piața locală a berii continuă să își păstreze caracterul profund național, ponderea producției locale rămânând de 97% din consumul intern. Exporturile au scăzut și ele ușor, cu 0,05 milioane Hl față de anul anterior, atingând un total de 0,49 milioane HL.

Berea lager a continuat să domine preferințele românilor și anul trecut, cu o pondere de 93%. Mixurile de bere și berile aromatizate și-au adjudecat 3% din piață, iar categoria specialități, în care intră, printre multe altele, berea neagră, nepasteurizată, albă, ale, roșie etc, 2.2% din piață. Berea fără alcool a deținut o pondere de 1.7%. În ceea ce privește dinamica segmentelor în 2019, mixurile de bere și berile aromatizate au crescut cel mai mult, cu 32,5%, în timp ce berea fără alcool a înregistrat o ușoară scădere de -8,2%. Celelalte segmente au rămas stabile.

Numărul producătorilor de bere a crescut la 68 în 2019, față de 56 în 2018.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce a pățit o femeie care a găsit o sacoșă cu 28.000 lei și a...
Oana Ciocan se ÎMPACĂ din nou cu Jador, în ciuda faptului că s-a aflat că...
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La...
Alimentul secret al unui cardiolog. Ce consumă între mese pentru a-și proteja inima, dar românii...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
„Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după...
VIDEO. S-au înecat sub ochii rudelor: Scene de haos în Congo după ce un feribot...
Prima reacție a Andreei Esca, după despărțirea Alexiei Eram de Mario Fresh: „În familia noastră..”
„De această dată va fi un ciclon autentic”. Climatologul din Iași, care a spus că...
O tânără de 27 de ani a făcut infarct şi a murit la birou. Leşinase...
Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani...
El este românul împușcat în cap de polițiștii de frontieră bulgari. Care este starea de...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
De la Mioveni, direct la export. Duster III zărit pe transport, în România, dar cu...
Ciucă: Situaţia din Liban devine tot mai critică, iar România trebuie să acţioneze
Soarele s-a dezlănțuit! O furtună geomagnetică lovește AZI Pământul
S-a dat ordin UE. Schimbare la buletinul de identitate. România, obligată să aplice noua lege
Filmele lunii octombrie pe Netflix. Trei dintre ele, așteptate de milioane de fani
Andi Constantin, fostul concurent Burlacul, iubește din nou! Cine e și cum arată femeia superbă...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți...
Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important"....
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnișoară, sunteți prima femeie pe care o iubesc!
Cât au cheltuit turiștii români pe bilete de avion în vara anului 2024?