Prima pagină » Diverse » Mihaela Bilic explică regulile esențiale de nutriție pentru perioada menopauzei

Mihaela Bilic explică regulile esențiale de nutriție pentru perioada menopauzei

Mihaela Bilic explică regulile esențiale de nutriție pentru perioada menopauzei

Menopauza este o etapă naturală a vieții femeii, care marchează încetarea menstruației și sfârșitul perioadei fertile. În această perioadă, corpul unei femei trece printr-o serie de schimbări hormonale și fizice, iar gestionarea acestor schimbări poate fi importantă pentru menținerea sănătății și a bunăstării generale.

Mihaela Bilic a explicat recent care sunt regulile esențiale de nutriție pentru perioada menopauzei.

”Fiți atente la aportul caloric. Aportul caloric pentru o femeie tânără, în plină activitate, este de 1800-2000 cal/zi. Din cauza încetinirii metabolismului, la menopauză 1600 cal/zi ar trebui să vă fie suficiente, uneori chiar mai puțin, dacă pe parcursul timpului ați apelat des la cure de slăbire. Dietele repetate prăbușesc cheltuielile calorice, așa că metabolismul vostru, deja afectat, se va lenevi de tot la menopauză.

Alegeți variantele dietetice. Nu trebuie să renunțați la mâncarea voastră preferată, dar „economisiți“ cât puteți la capitolul zahăr și grăsimi: tartă cu fructe în loc de tort de ciocolată, cartofi la cuptor în loc de cartofi prăjiți, mușchi în loc de ceafă, unt cu 40% grăsime în loc de 80% etc. Orice calorie contează, iar „bugetul“ vostru e destul de mic, nu-l cheltuiți pe orice”, spune Mihaela Bilic.

Mihaela Bilic: ”Evitați prăjeala ca mod de a găti”

De asememea, medicul susține că grăsimile animale trebuie diminuate din dieta femeii aflate la menopauză. ”Diminuați grăsimile animale. Pentru a evita creșterea colesterolului și a trigliceridelor din sânge încercați să folosiți uleiurile vegetale și acestea cu mare zgârcenie (orice tip de grăsime are 9 cal/g). Renunțați la mezeluri, tocături, carne împănată, cașcaval și uitați definitiv de produsele de patiserie. Evitați prăjeala ca mod de a găti și preferați grătarul, cuptorul sau fierberea înăbușită. Înlocuiți cât mai des carnea cu peștele. Peștele este un aliment dietetic prin definiție, iar peștele gras conține acizi grași nesaturați omega-3 cu rol protector cardiovascular și de creștere a HDL-ului, fracțiunea „bună“ din colesterol”, mai spune Mihaela Bilic.

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele