Mii de persoane au asistat sâmbătă la ceremonia sfintei lumini în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim
Mii de persoane au asistat sâmbătă la ceremonia „luminii sfinte” în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, un ritual milenar care simbolizează eternitatea, potrivit France Presse.
Zeci de mii de credincioşi celebrau în fiecare an acest ritual până la începutul pandemiei de coronavirus, care a provocat o considerabilă reducere a numărului lor în ultimii doi ani, relatează Agerpres.
Sâmbătă, credincioşi fără mască facială şi entuziaşti s-au adunat în sobra Biserică a Sfântului Mormânt, fiecare ţinând în mâini mănunchiuri de lumânări aprinse.
Acest riual milenar – simbol al eternităţii, păcii şi reînnoirii – este evenimentul cel mai sfânt în calendarul ortodox.
Potrivit tradiţiei creştine, Biserica Sfântului Mormânt este construită pe locul în care Iisus a fost crucificat, depus în mormânt şi a reînviat. Ea este administrată de şase biserici creştine.
Creştinii reprezentau peste 18% din populaţia Ţării Sfinte când a fost creat statul Israel în 1948, dar în prezent sunt sub 2%, în cea mai mare ortodocşi.
Această celebrare survine pe fondul unor puternice tensiuni şi confruntări sângeroase între manifestanţi palestinieni şi forţele israeliene nu departe de Biserica Sfântului Mormânt, în sectorul Esplanadei Moscheilor, situat de asemenea în Ierusalimul de Est, partea palestiniană ocupată şi anexată de Israel.
De peste o săptămână şi în plină lună sacră musulmană a Ramadanului, aceste confruntări au făcut în total peste 250 de răniţi palestinieni, notează AFP.