Ministrul Israelului de Externe emite o declarație cu privire la atacul asupra unei nave administrate de o companie israeliană.
„Ministrul de Externe Yair Lapid (Yesh Atid) a vorbit în această seară cu secretarul de stat american Anthony Blinken despre atacul asupra navei din Golful Oman, despre activitatea comună împotriva terorismului iranian și despre formularea unui răspuns internațional real și eficient la incident, „se citește în declarația Ministerului, potrivit israelnationalnews.com.
„În weekend, ministrul Lapid a vorbit și cu omologii săi din Marea Britanie și România, cărora le-a exprimat condoleanțele și a discutat despre amenințarea reprezentată de un Iran care dăunează în mod repetat civililor nevinovați. Personalul Ministerului de Externe lucrează într-o lungă listă a capitalelor lumii pentru a cere condamnarea incidentului și pentru a aranja un răspuns internațional. „
Update – Autoritățile iraniene au negat că s-ar afla la originea atacului cu dronă asupra petrolierului sub pavilion liberian Mercer Street, în urma căruia un român și un britanic, membri ai echipajului, au fost uciși.
„Regimul sionist (Israel) a creat nesiguranță, teroare și violență … Aceste acuzații legate de implicarea Iranului sunt condamnate de Teheran”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Saeed Khatibzadeh, într-o conferință de presă săptămânală transmisă online, potrivit Reuters.
Declarația a subliniat: „Iranul a ucis acum doi civili britanici și români. Subestimează în mod repetat determinarea și angajamentul Israelului de a se apăra pe sine și a intereselor sale”.
Compania, care aparține magnatului israelian de transport maritim Eyal Ofer, a declarat că lucrează pentru a stabili ce s-a întâmplat.
Iranul nu a comentat acuzațiile ministrului israelian de Externe.
Incidentul pare a fi o escaladare gravă a tensiunilor din regiune, iar unele rapoarte sugerează că a fost implicată o dronă.
Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat că încearcă, de asemenea, să „stabilească urgent faptele”.
Bogdan Aurescu a avut, sâmbătă, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe al Statului Israel, Yair Lapid, la inițiativa părții israeliene.
Ministrul Lapid a transmis condoleanțe părții române pentru decesul cetățeanului român pe nava operată de o companie israeliană și a prezentat, în baza informațiilor disponibile părții israeliene la acest moment, o serie de elemente preliminare legate de incident.
MAE precizează că se află în contact atât cu compania care administrează nava „Mercer Street”, cât și cu autoritățile locale din Oman și Emiratele Arabe Unite, fiind pregătit să acorde asistență consulară, conform competențelor legale.
De asemenea, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, celula de criza activată în cursul zilei de vinerii la nivelul MAE a întreprins o serie de demersuri specifice necesare elucidării circumstanțelor în care s-a produs tragedia, cu accent pe stabilirea, în urma investigațiilor în curs, a naturii exacte a incidentului, partea română fiind în contact cu partenerii săi internaționali, inclusiv Statele Unite și Regatul Unit, pe acest subiect.
Au existat mai multe atacuri în ultimele luni atât asupra navelor operate de Israel, cât și de cele iraniene, ambele țări tranzacționând acuzații și respingeri.
Dar acest atac marchează o escaladare semnificativă cu pierderile sale umane.
Ministrul israelian de Externe, Yair Lapad, a cerut un răspuns dur și a declarat că este în consultare cu omologul său britanic Dominic Raab și că problema va fi dusă la ONU.
Un post de televiziune iranian în limba arabă a citat surse nenumite, spunând că atacul este o răzbunare pentru un presupus atac israelian asupra unui aeroport din Siria, un aliat al Iranului.
Un oficial israelian fără nume a spus că ar fi greu pentru Israel să închidă ochii asupra atacului.
Un atac asupra cisternei de produse petroliere Mercer Street din Marea Arabiei, a provocat moartea a doi membri ai echipajului, un britanic și un român, a declarat compania israeliană care gestionează nava.
Nava este utilizată de firma Zodiac Maritime, deţinută de Zodiac Group, companie a miliardarului israelian Eyal Ofer, relatează The Times of Israel.
Anterior AFP a transmis că un petrolier fără încărcătură la bord a fost atacat joi în largul coastelor Sultanatului Oman. Potrivit site-ului de operaţiuni maritime britanice UKMTO, un organism de luptă împotriva pirateriei, subordonat Royal Navy, atacul a fost semnalat joi în jurul orei 18:00 GMT.
La începutul lunii iulie, nava-cargo CSAV Tyndall, utilizată de Zodiac Maritime, a fost vizată de o explozie în Oceanul Indian.
În ultimul an, Iranul a semnalat mai multe acte de sabotaj pe care le-a atribuit Israelului. La rândul său, statul evreu a atribuit Republicii islamice atacuri asupra unor nave în Marea Arabiei şi în Golful Oman.
Tensiunile au crescut în regiunea Golfului de când Statele Unite au reintrodus sancțiunile asupra Iranului în 2018 după ce președintele de atunci, Donald Trump, a retras Washingtonul din acordul nuclear din 2015 de la Teheran cu puterile majore.
Washingtonul a dat vina pe Iran pentru mai multe atacuri asupra transportului maritim în apele strategice ale Golfului, inclusiv asupra a patru nave, inclusiv două nave petroliere saudite, în mai 2019. Iranul s-a distanțat de aceste atacuri.
Israelul se opune revenirii Statelor Unite în Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul, suspectând că regimul de la Teheran depune eforturi pentru a se dota, sub paravanul unui program atomic civil, cu arme nucleare.