Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Coreea, Kang, Kyung-wha a participat la reuniunea anuală a diplomației românești care a avut loc în seara zilei de 8 septembrie, într-un format virtual, la invitația ministrului Afacerilor Externe al României, Bogdan Lucian Aurescu.
În cadrul reuniunii, ministrul Kang, la cererea părții române, a împărtășit experiențele Republicii Coreea cu privire la răspunsul COVID-19 și a ținut un discurs despre schimbarea mediului diplomatic de la izbucnirea COVID-19, precum și modalități de răspunsuri diplomatice.
Ministrul Aurescu a explicat că ministrul Kang a fost invitat la reuniune deoarece a fost profund inspirat de politica și metoda Republicii Coreea în răspunsul la criza COVID-19. El a adăugat că a fost prima dată în aproximativ 10 ani când un ministru de Externe al unei țări asiatice să participe la o reuniune anuală a diplomației române, transmite Ministerul de Externe al Coreei de Sud.
În ceea ce privește răspunsul Republicii Coreea la COVID-19, ministrul Kang a explicat că, în ciuda celui de-al doilea val recent care a început în zona metropolitană Seul, ROK este pe cale să aplatizeze această curbă.
Ministrul a subliniat că încrederea este ingredientul cheie în răspunsul la criză si a diagnosticat criza multilateralismului, care a servit drept fundament al păcii și prosperității internaționale în ultimele decenii, ca fiind expusă în continuare în situația actuală COVID-19.
În special, ministrul a explicat că, în actualul mediu global, Republica Coreea a răspuns situației în conformitate cu următoarele principii: credința în valorile fundamentale și principiile care ne definesc ca o democrație vibrantă și o economie de piață, precum deschidere și transparență; un domeniu extins de cooperare, bazat pe astfel de valori; o căutare a păcii și a co-prosperității; și angajamentul de a susține multilateralismul.
Ministrul a menționat că este necesar să fii realist și clar cu gândul la viitorul multilateralismului, că sunt necesare eforturi pentru reformarea Organizației Națiunilor Unite, o organizație internațională majoră și pentru a spori rolul Organizației Mondiale a Sănătății și că, în circumstanțele actuale ale conducerii globale în scădere, atât Coreea de Sud, cât și România trebuie să joace roluri mai active ca țări cu putere medie.
Partea română a întrebat despre perspectivele diplomației după pandemia COVID-19, printre altele. Ministrul Kang a răspuns că, deocamdată, diplomația va continua să se desfășoare într-un mod care să beneficieze atât de diplomația virtuală, cât și de cea tradițională.
Inaintea reuniunii anuale, miniștrii celor două țări au purtat o conversație telefonică și au discutat modalități de aprofundare a parteneriatului strategic cu ocazia aniversării a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări, precum și modalități de cooperare în domeniul răspunsului la COVID-19, cooperare de fond și cooperare pe scena internațională.
Cei doi miniștri au remarcat cu apreciere că cele două țări au lucrat împreună în diferite domenii de-a lungul celor 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice și că relațiile bilaterale s-au înăsprit în fața actualei crize COVID-19 prin cooperare bilaterală în ceea ce privește materialele medicale, inclusiv truse de testare.
Ministrul Aurescu a subliniat că Centrul de Studii Coreene-ROK- reprezintă singurul parteneriat din Asia care a stabilit un parteneriat strategic cu România, a menționat că România consideră ROK un partener important de cooperare și și-a exprimat speranța pentru extinderea în continuare a investițiilor de către companiile coreene în România, inclusiv prin participarea la proiecte care implică infrastructuri de transport și centrale nucleare.
Ministrul Kang a menționat că, în contextul crizei COVID-19, cooperarea economică strânsă dintre țări a devenit mai importantă. Ministrul a adăugat că ministrul Comerțului Yoo Myung-hee, care candidează la alegerile următorului Director General al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), are expertiza necesară pentru consolidarea OMC și poate juca un rol de legătură în dezvoltarea țării. A continuat să ceară o atenție specială Guvernului român și sprijin pentru candidatul coreean.