Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, anunță „moartea dosarului cu șină”: „Cel târziu de la jumătatea anului viitor, viața noastră va fi un pic mai ușoară”
Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a anunțat miercuri, printr-o postare pe Facebook, că s-a făcut un pas important pentru dispariția dosarului cu șină și a obținerii cazierului judiciar online.
„Fără dosare cu șină, fără copii după acte, fără xeroxuri în instituțiile publice. Toate acestea sunt posibile după victoriile de astăzi din Parlament! Marcați în calendar ziua de 7 decembrie pentru moartea dosarului cu șină și pentru posibilitatea legală, în premieră, de a obține cazierul judiciar online. Ambele susținute, practic, în unanimitate. Am venit astăzi (miercuri, 7 decembrie-n.r.) în Parlament să votez și să susțin de la tribună aceste proiecte vitale pentru modernizarea statului și pentru a face viața românilor puțin mai ușoară. Am promis, încă de când am preluat mandatul de ministru, că voi face tot ceea ce ţine de mine pentru a pune digitalizarea în slujba românilor. Un obiectiv pe care îl am și în calitatea de deputat”, a scris ministrul.
El a reamintit și că anul acesta, în luna septembrie, a depus împreună cu George Tuță (deputat PNL de Ilfov-n.r.) inițiativa legislativă care scutește românii de drumuri la secția de poliție pentru cazierul judiciar.
„Am tot vorbit despre asta în spațiul public, lucrăm în paralel și la soluția tehnică pentru eliberarea cazierului prin ghișeul.ro. Mă bucur că legea a fost votată aproape în unanimitate și le mulțumesc colegilor deputați. Vor putea pleca în vacanța parlamentară cu conștiința împăcată că, datorită votului lor, peste 2 milioane de români pe an vor avea viața un pic mai ușoară în relația cu statul. Tot astăzi a fost adoptată în Camera Deputaților, for decizional, legea care interzice dosarul cu șină și solicitarea de copii după documente la nivelul autorităților locale, universități, companii de utilități”, a mai notat Sebastian Burduja, care a prezentat și parcursul acestui demers:
- În primăvara anului 2021, George Tuță, deputat liberal de Ilfov, a depus un proiect de lege care vizează interdicţia instituţiilor publice centrale de a solicita cetăţenilor acte sau copii după acte emise de autorităţi publice. Am semnat și susținut această inițiativă.
- Mai mult, am depus în completare, câteva luni mai târziu, un proiect legislativ care extinde aceste beneficii pentru cetățeni la autoritățile publice de nivel local, la universități, companii de utilități etc. Proiectul interzice și celebrele xeroxuri din instituțiile publice, afaceri altminteri profitabile pentru unii. Curând, acestea vor deveni istorie.
- Cu câteva săptămâni în urmă, în comisia de administrație, colegii deputați George Tuță și Simona Bucura au depus un amendament care trimite dosarul cu șină în istorie: „Instituțiile (…) nu pot solicita persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, dosare, dosare cu șină, precum și niciun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie”.
- Votul din Camera Deputaților de astăzi arată că suntem în acest război împreună. Că debirocratizarea nu e doar un cuvânt care sună bine în campanii și postări, ci un obiectiv asumat.
„Simbolic, interzicerea dosarului cu șină și a celebrelor copii care ne-au făcut viețile mai grele tuturor este un moment important în procesul de dărâmare a zidurilor dintre oameni și serviciile publice. Este o victorie a cetățenilor, prin votul celor care îi reprezintă în cea mai importantă instituție a democrației”, a mai scris ministrul.
Sebastian Burduja a precizat că urmează promulgarea de către președintele Klaus Iohannis și apoi termenul de 180 de zile pentru implementare.
„Cel târziu de la jumătatea anului viitor, viața noastră va fi un pic mai ușoară. Trebuie să vă avertizez ca succesul acestor demersuri depinde de fiecare dintre noi. Avem deja experiența ștampilei, care nu mai este obligatorie, dar totuși rezistă în unele locuri. După ce legea va intra în vigoare, trebuie să ne cerem drepturile și să le atragem agenția funcționarilor care, din obișnuință, ne vor mai cere dosar cu șină, copie după buletin sau ne vor trimite la xeroxul de la colț. Nicio schimbare nu e simplă. Le mulțumesc tuturor colegilor care au votat această inițiativă și mai ales «complicilor» în operațiunea «moartea dosarului cu șină»”, a încheiat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja.