Prima pagină » Diverse » Ministrul Educației despre începerea anului școlar: ”Cât nu există niciun pericol, nu văd de ce nu trebuie să își trimită părintele copilul la școală. Este obligatoriu să mergem la școală până în clasa a XII-a”

Ministrul Educației despre începerea anului școlar: ”Cât nu există niciun pericol, nu văd de ce nu trebuie să își trimită părintele copilul la școală. Este obligatoriu să mergem la școală până în clasa a XII-a”

Ministrul Educației despre începerea anului școlar: ”Cât nu există niciun pericol, nu văd de ce nu trebuie să își trimită părintele copilul la școală. Este obligatoriu să mergem la școală până în clasa a XII-a”

Monica Anisie a vorbit despre începerea anului școlar și a precizat că, la fel că șeful statului, că sunt luate în calcul mai multe scenarii în funcție de numărul de îmbolnăviri, cel mai drastic fiind scenariul 3, în care cursurile se suspendă pentru 14 zile și sunt continuate în sistemul online. Anisie a mai explicat că, în cazul scenariului verde, în care este prevăzut ca toți copiii să meargă la școală, acest lucru este obligatoriu, nu opțional.

Monica Anisie: „Dacă situaţia epidemiologică va fi una foarte dificilă, atunci se ia decizia ca pentru 14 zile să fie suspendate cursurile şi să continue şcoala în sistem online”

„Ceea ce este foarte clar la acest moment este că începem şcoala şi este foarte important pentru că ne dorim un învăţământ de calitate, dar, în acelaşi timp, ne dorim ca toţi elevii şi profesorii să fie în siguranţă la şcoală. Prin urmare, este important să luăm în calcul mai multe scenarii având în vedere şi situaţia epidemiologică din fiecare localitate. De fapt, vorbim despre scenariul 1, în care în localitate nu există un număr mare de îmbolnăviri; scenariul 2 în care există, dar putem să desfăşurăm activităţile în unităţi de învăţământ, iar dacă situaţia epidemiologică va fi una foarte dificilă, atunci se ia decizia ca pentru 14 zile să fie suspendate cursurile şi să continue şcoala în sistem online”, a spus Anisie la Antena 3.

Anisie a mai explicat că, în cazul scenariului verde, în care este prevăzut ca toți copiii să meargă la școală, acest lucru este obligatoriu, nu opțional.

Ministrul Educației și Cercetării: ”Cât nu există niciun pericol, nu văd de ce nu trebuie să își trimită părintele copilul la școală”

”Atât timp cât nu există niciun pericol, nu văd de ce nu trebuie să își trimită părintele copilul la școală. Decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență este luată împreună cu DSP. Deci dacă de acolo se spune că nu există niciun pericol, nu văd de ce nu ar participa la cursuri elevii”.

Ministrul a precizat că învățământul este obligatoriu până în clasa a XII-a, iar dacă se va decide ca părinții să fie aleși să aleagă și vor spune „Nu”, atunci copiii vor trebui să participe la orele online.

Monica Anisie despre refuzul părinților să-și trimită copiii la școală

”Este obligatoriu să mergem la școală până în clasa a XII-a”

„Când s-a luat decizia redeschiderii școlilor prin acele cursuri de pregătire, am lăsat părintele să aleagă, să decidă, dacă îl lasă pe copil. Acum însă, trebuie să luăm o decizie în acest sens și să ne gândim bine dacă lăsăm tot la nivelul părintelui să facă o evaluare a situației din familie și dacă decide să-l aducă la școală, să-l aducă, dacă nu, să-l lase acasă, dar să urmărească în online să urmează cursurile”, a declarat Monica Anisie la Antena 3, miercuri, după conferința de presă susținută de președintele Klaus Iohannis.

„Trebuie să participe. Educația trebuie să continue. Până la urmă, este obligatoriu să mergem la școală până în clasa a XII-a”, a completat ministrul Anisie.

Cine și cum se  stabilește scenariul pentru desfăsuarea cursurilor în cadrul unităților de învățământ

Potrivit precizărilor făcute de ministrul Educației, consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ se stabileşte care este scenariul, va fi transmis inspectoarelor școlare care împreună cu direcţia de sănătate publică și cu comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă, vor lua decizia suspendării cursurilor.

„Unitatea de învăţământ ştie cel mai bine care este situaţia şi din punct de vedere al infrastructurii, dar şi din punct de vedere al îmbolnăvirilor. De aceea, s-a luat decizia descentralizării. Prin urmare, în cadrul consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ se stabileşte care este scenariul, după care se va transmite către inspectoratele şcolare, care împreună cu direcţia de sănătate publică analizează situaţia şi din punct de vedere epidemiologic, dar şi din punct de vedere a ceea ce şcoala a decis în consiliul de administraţie. Şi împreună, în comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă, vor lua decizia suspendării cursurilor”, a mai declarat Anisie.

Suspendarea cursurilor, o măsură luată în trecut, din alte motive

„De altfel, dacă ne amintim, am mai experimentat situaţii în care au fost suspendate cursurile fie din cauza viscolului, fie atunci când am avut gripa sezonieră. Dacă vă amintiţi, chiar înainte de suspendarea cursurilor în martie, am transmis presei zilnic câte unităţi de învăţământ sunt închise sau câte clase erau închise”, a mai spus Anisie.