Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, consideră că o nouă lege a pensiilor „ar bulversa” sistemul”, însă susține că pensiile vor crește cu 40% de la 1 septembrie.
Ministrul Muncii a dat asigurări cetățeniiilor că pensiile vor crește de la 1 septembrie menționând faptul că „sumele sunt prevăzute în buget” în cadrul unei emisiuni difuzate de RomâniaTV.
„Pensiile vor crește, sumele sunt prevăzute în buget. Merg pe aceeași prezentare. Eu sunt ministrul muncii, sunt chemată să aplic legea în continuare. Colegii mei sunt atenți la economie”, a declarat Violeta Alexandru.
„Nu am alt element care să mă determine în acest moment să afirm altceva. Aşa cum este legea în vigoare, eu sunt chemată să o pun în aplicare. Nu am, de la premier, de la Ministrul Finanţelor, până în acest moment, niciun element care să mă determine să dau un semnal de rezervă faţă de prevederile legii în vigoare.
Așa cum este legea în vigoare, eu sunt chemată să o pun în aplicare. Când se va face majorarea, se va lua în calcul documentele de la fiecare pensionar”, a continuat aceasta.
Ministrul a anunțat recent că nu va modifica Legea pensiilor, dar că va face o analiză a problemelor din acest domeniu pornind de la sesizările primite din partea pensionarilor.
„Sistemul public lucrează primitiv. (…) Sistemul face faţă la avarie şi trebuie un management performant şi o nouă abordare plecând de la recunoaşterea slăbiciunilor pe care le are”, a mai spus ministrul Muncii despre sistemul de pensii.
„O provocare a sistemului actual este legat de contribuții, de numărul de angajați. Sistemic, avem o problemă serioadă legată de contribuțiile din sistem. Văd și în Europa de integrare a sporurilor în cuantumul salarial lunar”, a declarat Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.
De asemenea, Violeta Alexandru a susținut si faptul că „sistemul de pensii are nevoie de un audit. O nouă lege a pensiilor va bulversa sistemul, de aceea e bine să vedem ce conţine sistemul înainte de a face o nouă lege”, potrivit sursei citate.
„Nu este vina nimănui că angajatorul nu a fost pus la punct cu tot ceea ce trebuie pentru ca angajatul să beneficieze de grupa I sau II; sunt şi situaţii în care persoanele se lovesc de realitatea crudă a stabilirii unei pensii şi (…) veniturile pe care le-au avut au fost relativ mici şi atunci şi contribuţiile au fost pe măsură. Toate acestea în lanţ arată faptul că avem o problemă de sistem. Eu consider că e nevoie de un moment zero în care să discutăm despre probleme (…) cum ar fi faptul că o persoană care a desfăşurat o activitate în condiţii deosebite poate ajunge să aibă o pensie mai mare decât o persoană care a avut studii superioare. Nu spun că e rău sau e bine, eu spun că trebuie să găsim un mod de a trata cu respect, după o viaţă de muncă, toate categoriile”, a mai declarat Violeta Alexandru, la România TV.