Prima pagină » Diverse » Ministrul PSD al Agriculturii cere C.E. compensații pentru fermierii ROMÂNI/Florin BARBU: Trebuie să intervenim rapid ca să-i ajutăm…..

Ministrul PSD al Agriculturii cere C.E. compensații pentru fermierii ROMÂNI/Florin BARBU: Trebuie să intervenim rapid ca să-i ajutăm…..

Ministrul PSD al Agriculturii cere C.E. compensații pentru fermierii ROMÂNI/Florin BARBU: Trebuie să intervenim rapid ca să-i ajutăm.....

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, l-a înştiinţat pe comisarul Janusz Wojciechowski în luna iulie a acestui an că suprafeţe extinse din România sunt afectate de secetă şi a solicitat Comisiei Europene, printr-o scrisoare transmisă în 7 august, acordarea de compensaţii urgente având în vedere daunele semnificative cauzate fermierilor. Demersul oficialului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) reconfirmă faptul că agricultura reprezintă o prioritate pentru PSD și angajamentul Guvernului condus de Marcel Ciolacu de a găsi soluții pentru a ca fermierii români să poată performa inclusiv în contextul dificultăților și a incertitudinilor excepționale cauzate de conflictele din vecinătatea Uniunii, a fenomenelor meteorologice extreme și într-un context economic dificil.

Reacţia ministrului Florin Barbu vine în urma declaraţiilor unor europarlamentari români, conform cărora aceştia au solicitat fonduri europene pentru a sprijini fermierii şi comunităţile româneşti afectate de secetă. În context, Ministerul Agriculturii precizează că Florin Barbu l-a înştiinţat pe comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, încă din data de 15 iulie 2024, în cadrul Consiliului AGRIFISH, că suprafeţe extinse din România sunt afectate de secetă, pierderea de venituri a producătorilor agricoli punând în pericol viabilitatea economică a fermelor şi interesele de securitate ale ţării.

Situația de criză cauzată de condițiile meteo nefavorabile a devenit prioritate zero și pe agenda premierului Marcel Ciolacu, șeful Executivului anunțând că va depune toate eforturile pentru ca fermierii afectați de secetă să primească despăgubiri.

Atunci când sunt probleme, cum este acum cu seceta, trebuie să intervenim rapid ca să-i ajutăm pe cei aflați în necaz, adică pe fermierii noștri. Voi merge cu ministrul Agriculturii pentru a evalua situația pagubelor în teren ca să avem o imagine clară asupra banilor pe care trebuie să-i acordăm agricultorilor afectați!, anunța premierul Marcel Ciolacu, în 25 iulie.

Potrivit MADR, bugetul total estimat de maximum 75,2 milioane euro pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2023 trebuie rambursat de urgenţă fermierilor.

Daunele semnificative cauzate de fenomene climatice nefavorabile necesită acordarea de compensaţii urgente în baza unei măsuri excepţionale, pentru a contribui la soluţionarea problemelor specifice rezultate în urma acestor fenomene, se arată în scrisoarea transmisă CE de către ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, în data de 7 august.

MADR consideră că se impune ca întreaga sumă să poată fi achitată producătorilor afectaţi, în baza unui singur act juridic comunitar care să cuprindă norme tehnice şi surse de finanţare atât cele din partea Uniunii Europene, cât şi ajutoare naţionale suplimentare. De asemenea, primăvara – vara anului 2024 a fost caracterizată de o lipsă masivă de precipitaţii, printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit în aproape toată ţară, chiar deosebit de ridicat în zonele de câmpie. Aceste fenomene au afectat până la compromitere culturi înfiinţate în primăvara anului 2024, în special porumb şi floarea-soarelui, pe o suprafaţă estimată de circa 2.000.000 ha la nivel naţional. Se estimează că valoarea unitară medie a pierderilor este de 200 – 230 euro/ha, se arată în punctul de vedere transmis de MADR.

Din pricina secetei, din piața globală vor lipsi 1,1 milioane de tone de porumb, față de anul trecut

Din cauza factorilor meteorologici nefavorabili, exporturile globale de cereale în anul comercial  2024/25 vor scădea în comparație cu  2023/24, deoarece se anticipează o scădere a producției în principalele state membre ale UE orientate către exportul de cereale, precum Franța, România, Polonia și Germania, potrivit unui raport al Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA).

În cazul porumbului, spre exemplu, analiștii estimează acum pentru anul comercial 2024/2025 care va începe în octombrie exporturi totale de 3,3 milioane de tone, față de 4 milioane de tone cât estimaseră inițial și 4,4 milioane de tone cât a exportat UE în anul comercial trecut. România este de mulți ani cel mai mare exportator de porumb, cu 2,7 milioane de tone livrate în 2023/2024 față de 2 milioane anul anterior,  din cele 3,9 milioane de tone cât a livrat UE.

Cât despre grâu, exporturile au fost revizuite în minus, de la 34,5 milioane de tone la 31,6 milioane de tone, în condițiile în care anul comercial trecut UE a livrat în afara granițelor sale 36,7 milioane de tone.

Pentru grâu, anul comercial 2024/2025 a început în iulie, iar din datele Comisiei Europene în primele cinci săptămâni statele membre au exportat 2,1 milioane de tone, cu 39% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut. Din această cantitate, cel mai mult a exportat România, 944.833 de tone, mai mult decât în iulie 2023 când exporturile au fost de 816.369 de tone. Fermierii români au cultivat anul acesta cu grâu 2.239.000 hectare, a patra cea mai mare suprafață din UE după Franța ( 4.893 ha), Germania (2.897), Polonia (2.449 ha), ceea ce le-ar aduce aproximativ 9,8 milioane de tone, arată ultimele estimări ale Comisiei Europene.

Ministrul Florin Barbu, eforturi constante în sprijinul agricultorilor români

Solicitarea legată de compensarea efectelor secetei continuă demersurile Ministrului PSD al Agriculturii, Florin Barbu, la nivel european pentru susținerea fermierilor români. În luna mai, cu prilejul vizitei la București efectuate de Janusz Wojciechowski, comisar european pentru agricultură, îi solicitase acestuia prelungirea perioadei și creșterea plafonului cadrului temporar de criză și de tranziție pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, majorarea sprijinului și suplimentarea plafonului privind ajutoarele de minimis în sectorul agricol, precum și derogarea pentru neonicotinoide în vederea protejării culturilor de primăvară.

De asemenea, pe agenda discuțiilor s-a aflat eligibilitatea achiziției animalelor de reproducție, în acest sens ministrul Barbu a subliniat că dezvoltarea zootehniei este esențială pentru a valorifica cerealele obținute pe plan local și pentru a spori autosuficiența în producția de carne, lapte și alte produse de origine animale.

În plus, România a punctat importanța adoptării mai multor măsuri la nivelul Uniunii Europene. În acest sens, ministrul Barbu a menționat o susținere financiară bugetară mai consistentă a Politicii Agricole Comune (PAC), corelarea bugetului pus la dispoziție cu cerințele pentru fermieri și identificarea de soluții pentru o simplificare reală a mecanismelor de implementare a acestei politici și utilizarea integrală a fondurilor alocate PAC.

De asemenea, oficialul MADR a solicitat reducerea sarcinii administrative în aplicarea condiționalităților de către fermieri în contextul dificultăților și a incertitudinilor excepționale cauzate de conflictele din vecinătatea Uniunii, a fenomenelor meteorologice extreme și într-un context economic dificil, amânarea aplicării condiționalității sociale, care pune presiune suplimentară pe fermieri și necesită mai mult timp pentru a putea fi pusă în aplicare.

Totodată, ministrul Florin Barbu a subliniat și oportunitatea de a fi evaluate următoarele elemente esențiale pentru producătorii agricoli din țara noastră: sprijin egal pentru toți fermierii din statele membre ale UE, menținerea unui buget consistent al plăților directe din Pilonul I, acestea fiind vitale în garantarea veniturilor și securității alimentare.

Agricultura, o prioritate pentru Guvernul condus de Marcel Ciolacu

La momentul preluării portofoliului de premier, Marcel Ciolacu a anunțat că prioritățile Executivului pe care îl conduce vor fi investițiile, inclusiv cele în agricultură. Dovadă că de la preluarea guvernării PSD s-au acordat deja aproape 8 miliarde de lei garanții pentru programe din agricultură și industrie alimentară, componente extrem de importante pentru creșterea producției interne. Producția internă înseamnă inclusiv prețuri mai mici la raft pentru alimente, dar și creșterea exporturilor a produselor finite, nu doar a materiei prime.

De asemenea, bugetul alocat anul acesta Ministerului Agriculturii este de 4 miliarde de euro, cu aproximativ 1,3 miliarde euro mai mult decât anul trecut. Această alocare financiară masivă reflectă importanța pe care PSD o dă agriculturii, cu o contribuție semnificativă la economia țării și la bunăstarea românilor. În plus, la inițiativa șefului Executivului, la jumătatea lunii mai, alocat încă un miliard de lei pentru plata ajutoarelor de 100 de euro pe hectar, dar și pentru fermierii din domeniul avicol și cel al creșterii porcilor.

Am suplimentat bugetul destinat acestei măsuri de sprijin astfel încât toți fermierii eligibil să primească subvenția în cuantum de 100 euro. (…) Este pentru prima dată în ultimii 30 de ani când acest tip de subvenții este acordat și persoanelor fizice, nu doar persoanelor juridice, exact cum am acordat acei 2 lei/litru de motorină. Acest guvern demonstrează că este alături de toți fermierii și înțelege pe deplin dificultățile prin care trec, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la finalul ședinței de guvern din 17 mai 2024.

 

CITEȘTE ȘI:

Ministrul Agriculturii a solicitat Comisiei Europene COMPENSAȚII urgente pentru fermierii afectați de secetă

Director ANM: Acest an agricol va fi unul dintre cei mai secetoși din istorie

 

Autor