Ar putea fi numite miracole medicale – poveștile din spatele a 6 dintre cele mai uluitoare operațiuni de transplant de fețe din lume sunt incredibil de emoționante.
Mânie, fericire, confuzie, tristețe, emoție, dezmăgăduire, jenă – mii de nervi din fețele noastre colaborează pentru a comunica fiecare emoție pe care o simțim – și le luăm pe toate de fapt, potrivit DailyStar.co.uk.
A-și pierde un chip nu are doar implicațiile sale fizice, dar are impact asupra bunăstării psihice și psihice a unei persoane.
Dar un astfel de tratament complex a fost disponibil ca astăzi, chirurgia plastică s-a limitat la cei care se întorceau de pe câmpul de luptă, cu un accent puternic pe reconstrucția și tratarea pielii arse puternic.
Înainte de Primul Război Mondial, lumea a făcut primii pași de altoire a pielii, iar bucăți de cupru pictate în culoarea pielii au fost folosite pe soldații desfigurați, în speranța de a-și îmbunătăți aspectul.
Atunci totul s-a schimbat odată cu sosirea „pionierului chirurgiei plastice”, medicul britanic Harold Gillies.
Ceea ce a făcut dr. Gillies a fost fenomenal.
În 1917, opera sa a pus la punct primii pași ai ceea ce cunoaștem acum ca transplant de față – sau la acea vreme, „mască de carne” sau „clapă de piele”.
Primul său pacient de succes a fost un tânăr pe nume Walter Yeo, care își pierduse atât pleoapele superioare, cât și cele inferioare.
Folosind pielea de la gâtul și pieptul lui Walter, dr. Gillies a creat primul transplant de față – o bucată de carne plasată în partea de mijloc a feței pacientului.
Acum, cu mare înaintare până astăzi – nu numai că am reușit să plantăm cu succes propria față a pacientului înapoi, dar am ajuns până acum să asistăm la primul transplant de față complet, precum și la prima față a minorității afro-americane.
În 2011, în ceea ce se simțea ca un coșmar, Maurice Desjardins, în vârstă de 65 de ani, s-a împușcat accidental în față cu o pușcă de vânătoare.
Întreaga față a fost grav deteriorată, inclusiv pielea, oasele, nervii, nasul, gura și dinții – fața lui Maurice era puternic desfigurată.
Următorii ani au fost extrem de provocatori pentru el și soția sa, Gaétane, care în cele din urmă au renunțat la slujba ei pentru a avea grijă de el.
Chirurgii creaseră un pasaj aerian, astfel încât să poată respira mai bine, făcând o gaură în partea din față a gâtului, la trapa lui.
Pe pagina sa GoFundMe, Maurice scrie: „Am trăit fără față timp de 7 ani. Nu am putut să vorbesc, să mănânc, să beau sau să respir cum trebuie. Depindeam de o traheostomie. Așteptam transplantul de 3 ani.”
În mai 2018, a primit în final un transplant și și-a recăpătat identitatea.
El a spus: „A fost cel mai mare cadou și o a doua șansă la viață”.
Condus de chirurg, dr. Daniel Borsuk, Maurice i s-a spus despre complicații și șansele de supraviețuire, dacă urma să meargă înainte cu operația.